current views are: 9

11 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση12:27

Γεωργιάδης για αναπτυξιακό: Κάνουμε την Ελλάδα την πιο φιλική επιχειρηματική χώρα

«Θα έπρεπε να είσαστε υπερήφανοι!»

Δημοσίευση 12:27’

«Θα έπρεπε να είσαστε υπερήφανοι!»

Την σημασία της υπερψήφισης του συζητούμενου στη Βουλή αναπτυξιακού νομοσχεδίου με στόχο την μετατροπή της Ελλάδας στην «πιο φιλική επιχειρηματικά χώρα», εξήγησε από το βήμα της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο επιταχύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν και η ολοκλήρωσή του θα φέρει στην οικονομία 0,5% του ΑΕΠ για την επόμενη δεκαετία. «Πρέπει να είστε υπερήφανοι γι’ αυτό», σημείωσε απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας και πρόσθεσε: «Με τις διατάξεις ο κόσμος θα βρει δουλειά, θα στηθούν νέες επιχειρήσεις και θα αυξηθεί ο τζίρος. Γιατί το κέρδος πρέπει να προκαλεί φόβο;».

Ο υπουργός ανάπτυξης τόνισε πως ο νέος αναπτυξιακός θα προσελκύσει επενδύσεις καθώς θα κάνει την ζωή των επενδυτών ευκολότερη. Ωστόσο προχώρησε σε προσωπική αντιπαράθεση με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππά με αφορμή την τοποθέτηση του τελευταίου. Στο πλαίσιο αυτό, τον χαρακτήρισε αδιάβαστο σε διατάξεις του νομοσχεδίου, για τις οποίες του άσκησε κριτική αλλά όπως που όπως ισχυρίστηκε υπήρχαν αυτούσιες και στον προηγούμενο αναπτυξιακό. 

«Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε αυτά που ζητούσε και η αγορά! Αυτή είναι η δουλειά των κυβερνήσεων η διαφορά μας είναι ότι εμείς τουλάχιστον διαβάζουμε τα νομοσχέδια που φέρνουμε στη βουλή, εσείς τα φέρνατε χωρίς να τα διαβάσετε! Πια οι εποχές έχουν αλλάξει επειδή κυβερνήσατε 4,5 χρόνια δεν μπορείτε να υποδύεστε τον προηγούμενό σας ρόλο», είπε και πρόσθεσε: «ο κ. Παππάς είπε ότι καταπατούμε τους νόμους εργασιακούς, περιβαλλοντικούς κτλ. Ακόμα και να θέλουμε δεν μπορούμε γιατί έχουμε συγκριμένο πλαίσιο εντός της ΕΕ».

«Εμείς προ των εκλογών είπαμε ότι θα τα κάνουμε αυτά. Με αυτή την ατζέντα μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Να μην εφαρμόσουμε αυτά που είπαμε; Θα τιμήσουμε τις υποσχέσεις μας και θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας. Θα επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα γίνουν περισσότερες οι θέσεις εργασίας», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο να διεξάγουν ιδιωτικές εταιρίες ελέγχους σε αναπτυξιακά έργα. «Δεν ξέρετε ότι είναι χιλιάδες φάκελοι που εκκρεμούν; Δεν το ξέρετε; Γιατί δεν κάνατε την υπηρεσία να πάει γρηγορότερα; Εμείς τώρα λέμε ότι είσαι επιχειρηματίας, έχεις κάνει επένδυση και θες επιχορήγηση; Θα προσλάβεις ιδιωτική ελεγκτική εταιρία, εταιρία δηλαδή που αν εκδώσει ψεύτικο χαρτί θα κλείσει και θα χάσει εκατομμύρια τζίρου και εργαζομένους. Άρα δεν θα δώσει εύκολα ψεύτικο χαρτί. Δεν θα χρειαστεί επιχειρηματίας να παρακαλεί τον υπουργό να σπρώξει την επιτροπή γρηγορότερα, θα το πληρώνει και θα έρχεται το χαρτί. Το δικαίωμα του ελέγχου από το Δημόσιο δεν το απεμπολεί!», εξήγησε.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς έκανε λόγο για επανάληψη της συνταγής που οδήγησε την οικονομία σε κρίση. Όπως είπε επανέρχεται ένα καθεστώς ευνοούμενων με τον υπουργό να επιλέγει κατά το δοκούν το χαρτί που θα επιλέξει για να υπογράψεις. «Κάθε άλλο μπορούν τέτοιες λογικές να διατηρήσουν τη χώρα σε τροχιά δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης», είπε.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στα εργασιακά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να απολύουν λόγω και των αρνητικών διεθνών εξελίξεων. «Έχετε ιδεοληψία. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αύξησαν τις θέσεις εργασίας γιατί δεν το παραδέχεστε; Το 17-18 είχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων», σημείωσε και πρόσθεσε σχολιάζοντας το άρθρο για τα πόθεν έσχες των καναλαρχών: «με τις διατάξεις αυτές δεν μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος στα ΜΜΕ. Είναι εντυπωσιακό το πόσο πίσω πάτε. Με κοιτάτε βουλευτές της επαρχίας αλλά εσείς θα κάνετε πόθεν έσχες στα μανταλάκια η περιουσία σας. Θεωρείτε ότι τα ακούμε πρώτη φορά; Από μας δεν τη ζητήσανε; Κάνετε λάθος με αυτό. Δεν υπάρχει υποχρέωση να ξέρουμε ποιος έχει τα κανάλια και από οποιαδήποτε δραστηριότητα να μπαίνει το χρήμα μέσα. Διάταξη που εκθέτει το κοινοβούλιο αι πρέπει να αποσυρθεί».

«Υπάρχει κανείς που δεν επιθυμεί την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης; Υπάρχει όμως κάποιος που πιστεύει ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτυπώνει πραγματικά κάποιο οργανωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό ή στρατηγική; Εκτός από την πλειοψηφία κανείς άλλος», είπε ο Μ. Κατρίνης του ΚΙΝΑΛ ο οποίος έκανε λόγο για νομοσχέδιο σκύπα με υπογραφές 17 υπουργών και διατάξεις 50 άρθρων άσχετες μεταξύ τους.

«H κυβέρνηση θα δώσει γη και ύδωρ στο κεφάλαιο και θα χτυπήσει τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν μείνει από τη λαίλαπα των προηγούμενων κυβερνήσεων και του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ και πρόσθεσε αναφερόμενος στα εργασιακά: «είστε κυβέρνηση του 27% και θέλετε να αποφασίζεται η απεργία με 50%+1. Υποκριτές και φαρισαίοι».

Τέλος ο Β. Βιλιάρδος της Ελ. Λύσης στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζονται και οι μικρές επιχειρήσεις με τον ίδιο τρόπο μέσω του νομοσχεδίου, ενώ ο Κρ. Αρσένης από το Μέρα25 καυτηρίασε τις εξαιρέσεις όπως είπε από τις συλλογικές συμβάσεις που φέρνει ο νόμος.


σχετικα αρθρα