ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος για Διακομματική: Ετοιμάζουμε σχέδιο συμφωνίας με τέσσερα σημεία για την ψήφο των Αποδήμων – Η μοναδική «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης

Δημοσίευση 16 Οκτωβρίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2019, 21:42
Θεοδωρικάκος για Διακομματική: Ετοιμάζουμε σχέδιο συμφωνίας με τέσσερα σημεία για την ψήφο των Αποδήμων – Η μοναδική «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» σήμερα

Χωρίς να βγει λευκός καπνός, αλλά με διάθεση να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο και με την παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Μπορεί να μην βγήκε «λευκός καπνός» ωστόσο υπήρξε διάθεση εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Αυτό διαφάνηκε από την  πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής που έγινε σήμερα.

Η συνεδρίαση η οποία διήρκεσε δυόμιση ώρες θα επαναληφθεί τη Δευτέρα, στις 12.00 το μεσημέρι. Στη νέα συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής θα εξετασθεί πλαίσιο τεσσάρων σημείων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, πάνω στα οποία θα στηριχθεί πιθανή συμφωνία των κομμάτων για την κατάθεση κοινά αποδεκτού νομοσχεδίου.

Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών  Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε τα εξής:

«Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση κάνουν τα πάντα προκειμένου να διευκολυνθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν. Γι’ αυτό η μοναδική προϋπόθεση που θέσαμε στη σημερινή συζήτηση για να πετύχουμε τη συμφωνία είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μετράει ισότιμα με την ψήφο των Ελλήνων που ψηφίζουμε εδώ στην πατρίδα μας.

Η συζήτηση ήταν πάρα πολύ ουσιαστική και δεσμεύτηκα να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο συμφωνίας με τέσσερα σημεία, προκειμένου να δοθεί σε όλα τα Κόμματα. Το πλαίσιο αυτό παίρνει υπ’ όψιν του τις θέσεις όλων των πολιτικών Κομμάτων προκειμένου να μπορέσουμε να  βρεθεί λύση.

Η επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής θα γίνει τη Δευτέρα και σε αυτή θα κριθεί εάν μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία, η οποία θα δώσει την οριστική λύση.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να νομοθετήσει τη διευκόλυνση αυτού του δικαιώματος γιατί το οφείλουμε στα παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης και στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν μακριά από την πατρίδα τόσα χρόνια και έχουν αυτό το συνταγματικό δικαίωμα».

Γ. Κατρούγκαλος: Στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα αλλάζει κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση εκλογικό σώμα

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο, και μέχρι σήμερα το μόνο, κόμμα που κατέθεσε αναλυτική πρόταση νόμου και σχετική πρόταση στην αναθεώρηση, για να κατοχυρωθεί πλήρως το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού,    σύμφωνα με τη δημοκρατική αρχή και με την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία.

Στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα. Συνεπώς, θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χωρών με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία ανταποκρίνονται στο Σύνταγμα και στη δημοκρατική αρχή».