current views are: 9

18 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση10:01

Δημοσκόπηση Newpost: Οι φόβοι και τα αισθήματα των Ελλήνων για την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία

Τι συναισθήματα όμως προκαλεί στους αναγνώστες του Newpost η Τουρκική επίθεση στις κουρδικές περιοχές της Συρίας;

Δημοσίευση 10:01’

Τι συναισθήματα όμως προκαλεί στους αναγνώστες του Newpost η Τουρκική επίθεση στις κουρδικές περιοχές της Συρίας;

Ο ποιητής Paul Valery, επιχειρώντας να ορίσει τι είναι ο πόλεμος, είχε ισχυριστεί ότι ο τελευταίος αφορά μια κατάσταση όπου «αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή κάποιοι άλλοι, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν». Και η πρόσφατη τουρκική επίθεση σε περιοχές της Συρίας που είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων μοιάζει με μια τέτοια κατάσταση. Η εισβολή της Τουρκίας στα εδάφη της Συρίας αμέσως μετά την αποχώρηση των Η.Π.Α από την περιοχή, προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, με την Ε.Ε, την Ρωσία και άλλες χώρες να ασκούν διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές πιέσεις για τον τερματισμό της.

Μέσα σε εννέα μέρες στρατιωτικών διενέξεων και μέσα από τις εικόνες και τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ, η κοινή γνώμη εκτέθηκε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο σε εικόνες βίας. Και η βία του πολέμου, ιδίως όταν αυτή εκλαμβάνεται ως άδικη μπορεί να καλλιεργήσει συναισθήματα, όπως οργή και θυμό, ενώ παράλληλα δύναται να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά φόβου και συναισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες γειτονικών χωρών, καθώς «ο πόλεμος μοιάζει ορισμένες φορές και με μεταδοτική αρρώστια, μοιάζει με τύφο», όπως είχε πει ο συγγραφέας του Μικρού Πρίγκιπα, Antoine de Saint-Exupery. Σε κάθε περίπτωση ο πόλεμος και η βία που τον πλαισιώνει δεν μπορεί παρά να καλλιεργεί αρνητικά συναισθήματα, είτε όταν αυτός εκλαμβάνεται κυρίαρχα ως άδικος, είτε ως απειλητικά εγγύς.

Τι συναισθήματα όμως προκαλεί στους αναγνώστες του Newpost η Τουρκική επίθεση στις κουρδικές περιοχές της Συρίας; Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών (82%) φαίνεται να νιώθει θυμό και οργή, εκλαμβάνοντας την επέμβαση ως άδικη, ενώ η μειοψηφία αυτών (17%) νιώθει κυρίαρχα ανασφάλεια και φόβο, εκλαμβάνοντας την εισβολή ως ένδειξη συνολικότερης αύξησης της τουρκικής επιθετικότητας, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την κατάσταση στο Κυπριακό.

Μάλιστα, ο θυμός και η οργή υπερισχύουν έναντι του φόβου και της ανασφάλειας μεταξύ όλων των δημογραφικών κατηγοριών των αναγνωστών του Newpost, διαπερνώντας τους τελευταίους με οριζόντιο τρόπο. Εντούτοις, καταγράφονται ορισμένες αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις ως προς την ένταση των απαντήσεων με βάση τα διάφορα χαρακτηριστικά των αναγνωστών. Για παράδειγμα, το συναίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου για επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της κατάστασης στο Κυπριακό καταγράφεται ελαφρώς πιο έντονα μεταξύ των ανδρών (22%) σε σχέση με τις γυναίκες (13%).

Παρόμοια είναι η εικόνα μεταξύ των νεότερων αναγνωστών (18-34 ετών) οι οποίοι νιώθουν φόβο και ανασφάλεια ελαφρώς περισσότερο σε σχέση με τους μεγαλύτερους ηλικιακά αναγνώστες (35+). Ενδεχομένως, η διαχρονική επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας να μετατρέπει την τουρκική προκλητικότητα στις συνειδήσεις των μεγαλύτερων ηλικιακά πολιτών σε μια μορφή «κανονικότητας» στις σχέσεις των δύο χωρών. Αντίθετα, οι νέοι και λιγότερο εξοικειωμένοι με την πάγια επιθετική τακτική της Τουρκίας να βιώνουν με πιο φοβικό τρόπο τη στάση της γειτονικής χώρας.

Συμπληρωματικά, η Πολιτική Επιστήμη έχει αναδείξει επαρκώς την μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη της αίσθησης της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» για τα πιο συντηρητικά / δεξιά άτομα απ’ ότι για τα πιο προοδευτικά / αριστερά. Και η συγκεκριμένη συσχέτιση μοιάζει να επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα της παρούσας έρευνας, καθώς ανασφάλεια και φόβος προκαλείται στο 14% όσων αυτοτοποθετήθηκαν στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, στο 18% όσων αυτοτοποθετήθηκαν στο κέντρο και στο 21% όσων αυτοτοποθετήθηκαν στα δεξιά αυτού. Και υπό αυτή την έννοια συναισθήματα, όπως ο φόβος και η ανασφάλεια μοιάζουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις ως προς την δυνατότητα διείσδυσης τους, προχωρώντας προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Αν τα εμπλεκόμενα κράτη δεν κατάφεραν σε πρώτη φάση να συνεννοηθούν για το μέλλον της Συρίας μετά και την ήττα του ISIS στην περιοχή, ο νέος κύκλος στρατιωτικών επεμβάσεων που άνοιξε με πρωτοβουλία της Τουρκίας μοιάζει ότι τα αναγκάζει έστω σε δεύτερη φάση να συνεννοηθούν για τον τερματισμό του πολέμου. Γιατί καθ’ όπως φαίνεται τον συγκεκριμένο πόλεμο κανείς δεν τον θέλει, αφού ο τελευταίος δείχνει να δημιουργεί συναισθήματα οργής και θυμού όχι μόνο μεταξύ των αναγνωστών της Newpost αλλά και μεταξύ της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης


σχετικα αρθρα