current views are: 7

21 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση07:11

Κατρούγκαλος στο «Ραντάρ»: Σφάλμα να μην διαφοροποιήσει η Ελλάδα τις υποθέσεις Αλβανίας – Βόρειας Μακεδονίας

 «Η Ελλάδα φαίνεται ότι ήταν σχετικά σιωπηλή στη συζήτηση αυτή», εκτίμησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών

Δημοσίευση 07:11’

 «Η Ελλάδα φαίνεται ότι ήταν σχετικά σιωπηλή στη συζήτηση αυτή», εκτίμησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών

Σφάλμα χαρακτήρισε το γεγονός πως δεν υπήρξε «decoupling» (διαφοροποίηση) των υποθέσεων Αλβανίας – Βόρειας Μακεδονίας κατά την πρόσφατη σύνοδο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο στο ραδιόφωνο του Alpha

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία και την ΕΕ πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών για ένταξη της ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε: «ήταν σαφές ότι η ΕΕ μέσω των ανακοινώσεων πολλών ηγετών είχε υποσχεθεί στη Βόρεια Μακεδονία ότι ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση περνούσε μέσα από τη λήξη της διαφοράς που είχε με την Ελλάδα. Η χώρα μιλάει και στην πρόσφατη δήλωση μετά το Συμβούλιο των αρχηγών για τις Ευρωατλαντικές προοπτικές. Άρα συνδέει και τα δύο. Δεν είναι όμως μόνο η Βόρεια Μακεδονία. Το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων θεωρούσε ότι η προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας ουσιαστικά προετοίμαζε και τη δική τους προοπτική. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ο Γιούνκερ μίλησε για ένα ιστορικό λάθος, που υπονομεύει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικά».

Στη συνέχεια διαπίστωσε πως σωστά λέγεται ότι συνδέθηκε η υπόθεση της Βόρειας Μακεδονίας με αυτή της Αλβανίας αλλά όπως είπε «τουλάχιστον για τα εθνικά μας συμφέροντα θα έπρεπε να έχει γίνει μία σαφής διαφοροποίηση. Κυρίως γιατί εμείς θέλουμε από την Αλβανία να εγγυηθεί και τα συμφέροντα της μειονότητάς μας ειδικά γύρω από δύο κρίσιμα ζητήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα. (…) Όταν έχεις μία κυβέρνηση (σ.σ. της Αλβανίας) για την οποία δεν είσαι βέβαιος ότι ούτως ή άλλως θα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της  και έχει εθνικά συμφέροντα, το περιουσιακό και τον αυτοπροσδιορισμό, ζητάς εκ των προτέρων εγγυήσεις. Αυτό δεν το έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και επιπλέον έκανε και το σφάλμα να μην διαφοροποιήσει τις δύο αυτές υποθέσεις ούτως ώστε και τις προοπτικές της Βόρειας Μακεδονίας να υπονομεύσει και κυρίως να μην εξασφαλίσει αυτά που χρειαζόμαστε από την Αλβανία».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση δέχθηκε να μην γίνει το «decoupling» ο διαχωρισμός δηλαδή της περίπτωσης Αλβανίας και Βόρεια Μακεδονίας και σημείωσε πως αυτό ήταν λάθος.

Σε σχέση με τη στάση της Γαλλίας ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Η Γαλλία ενδεχομένως να  δεχόταν την μεμονωμένη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία. Η Ιταλία φαίνεται ότι σε αυτό το σημείο αντέδρασε. Βλέπετε όμως τι κάνουμε; Μιλάμε για άλλες χώρες ενώ η Ελλάδα φαίνεται ότι ήταν σχετικά σιωπηλή στη συζήτηση αυτή. […] Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι σιωπηλή. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στα Βαλκάνια».  

Συμπλήρωσε ως προς της Γαλλία πως «έχει θέσει ως ζήτημα το ‘πρώτα εμβάθυνση, μετά διεύρυνση’. Θέλει δηλαδή να περάσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει για ας πούμε τον εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης».

Απαντώντας αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν υπερασπίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο θα έπρεπε ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Είναι προφανές αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν τη θεωρεί καλή συμφωνία αλλά θα την σεβαστεί. Το ζήτημα όμως δεν ήταν ως προς την ποιότητα της συμφωνίας των Πρεσπών στη συγκεκριμένη σύνοδο. Σε αυτή τη σύνοδο το θέμα ήταν αν θα επιβεβαιωθεί ο ρόλος που έχει η χώρα μας να σταθεροποιεί την περιοχή. Και αυτός ο δρόμος περνάει αναγκαστικά μέσα από τη συμφωνία των Πρεσπών».

«Θα πρέπει το συντομότερο δυνατών να επανεξεταστεί αυτή η υπόθεση (σ.σ. η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Έστω και με νέο ευρωπαϊκό συμβούλιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «αυτό που προφανώς επιδιώχθηκε (σ.σ. με τις πρόωρες εκλογές) είναι να υπάρξει μία κατά το δυνατόν εθνική συναίνεση για το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα μείζον δυσμενές γεγονός. […]».


σχετικα αρθρα