ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόνοιες Μενδώνη για τις υπαλλήλους που υποκίνησαν την έφοδο στο «Joker»: Αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2019, 14:48
Υπόνοιες Μενδώνη για τις υπαλλήλους που υποκίνησαν την έφοδο στο «Joker»: Αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους
Facebook Twitter Whatsapp

«Σωστά αντέδρασε όπως αντέδρασε ο κόσμος, αυτό που έγινε ήταν τελείως ανοίκειο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υπόνοιες για τα κίνητρα των δύο υπαλλήλων του ΥΠΠΟ που, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «οδήγησαν» τους αστυνομικούς σε δύο κινηματογράφους που προβάλλεται το «Joker», προκειμένου να βγάλουν από τις αίθουσες ανήλικους θεατές, κάτι που έχει προκαλέσει σωρεία αρνητικών αντιδράσεων, άφησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η υπουργός Πολιτισμού, που καταδίκασε την ενέργεια, την οποία χαρακτήρισε «καταστολή», τονίζοντας παράλληλα πως «Σωστά αντέδρασε όπως αντέδρασε ο κόσμος, αυτό που έγινε ήταν τελείως ανοίκειο».

Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πλήρη άγνοια για το περιστατικό, το οποίο η ίδια έμαθε εκ των υστέρων. Όπως είπε, η πρώτη αντίδρασή της, όταν έμαθε ότι τη διαδικασία κινήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν να ρωτήσει όλη την ιεραρχία του υπουργείου για το ποιος έδωσε την εντολή και ποιος βρίσκεται πίσω από την ενέργεια αυτήν.

«Πήρα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πήρα τα στοιχεία των δύο γυναικών και έμαθα ότι ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες κινήθηκαν αυτόνομα», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη και τόνισε πως: «Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας έχει ήδη καλέσει όλη την ιεραρχία, προκειμένου να καταλάβουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε δώσει καμία απολύτως εντολή, αγνοούσε εντελώς το θέμα. Ήταν δύο περιστατικά. Ένα το Σάββατο κι ένα την Κυριακή. Οι κυρίες αυτές δεν ενημέρωσαν, ούτε για τις προθέσεις τους ούτε για το τι έκαναν, όλη η ιεραρχία το αγνοούσε, υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες είχαν και γι' αυτό θα κινηθεί όλη η διαδικασία την οποία προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για την τιμωρία τους».

«Δεν είναι δυνατόν κανείς να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα, επικαλούμενος τι; Μία υπαλληλική ιδιότητα; Ό,τι αρμοδιότητες και αν είχαν, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής. Δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία», πρόσθεσε.

«Δεν είχαν κανέναν λόγο να κάνουν κάτι τέτοιο, δεν έχει γίνει ποτέ αυτό το πράγμα, λειτούργησαν αυθαιρέτως. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ήταν αυτό που τις οδήγησε να συμπεριφερθούν με αυτό τον τρόπο. Οι δύο γυναίκες εργάζονται χρόνια στο υπουργείο, είναι στη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού και μέλη της επιτροπής, η οποία εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Είναι γνωμοδοτική η επιτροπή και αυτό που λέει το θεσμικό πλαίσιο, είναι ότι έχουν δικαίωμα ελέγχου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, δηλαδή το γνωμοδοτικό. Και όταν λέμε έλεγχο, ο έλεγχος δεν σημαίνει φωνάζω την αστυνομία και τον εισαγγελέα και δημιουργώ πρόβλημα σε οικογένειες και ανηλίκους. Έλεγχος σημαίνει ότι μπορεί να διαπιστώσει ότι ο αιθουσάρχης έχει την α, β, γ τυχόν παράβαση», υπογράμμισε.

«Καταδικάζω απολύτως την ενέργεια έχουν κινηθεί οι διαδικασία σύμφωνα με τον υπαλληλικό κώδικα», κατέληξε.