ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαίνεται η «θύελλα» για την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στο «Joker»: Υπόνοιες Μενδώνη για τα κίνητρα της καταγγελίας - Τι λέει η αστυνομία

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2019, 14:31
Μαίνεται η «θύελλα» για την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στο «Joker»: Υπόνοιες Μενδώνη για τα κίνητρα της καταγγελίας - Τι λέει η αστυνομία
Facebook Twitter Whatsapp

«Είδα 10 ένστολους να βγαίνουν από το σινεμά Αελλώ», λέει αυτόπτης μάρτυρας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υπόνοιες για τα κίνητρα των δύο υπαλλήλων του ΥΠΠΟ που, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «οδήγησαν» τους αστυνομικούς σε δύο κινηματογράφους που προβάλλεται το «Joker», προκειμένου να βγάλουν από τις αίθουσες ανήλικους θεατές, κάτι που έχει προκαλέσει σωρεία αρνητικών αντιδράσεων, άφησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Σταύρος Μπαλάσκας, από την πλευρά του, ναι μεν υποστήριξε ότι ολη η διαδικασία βασίστηκε στον λεγόμενο «νόμο της τσόντας», ο οποίος τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε ήταν «για τις τσόντες, τις δεκαετίες '70 και '80, ωστόσο, όπως είπε, «η αστυνομία ενήργησε όπως έπρεπε».

«Αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η υπουργός Πολιτισμού, που καταδίκασε την ενέργεια, την οποία χαρακτήρισε «καταστολή», τονίζοντας παράλληλα πως «Σωστά αντέδρασε όπως αντέδρασε ο κόσμος, αυτό που έγινε ήταν τελείως ανοίκειο».

Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πλήρη άγνοια για το περιστατικό, το οποίο η ίδια έμαθε εκ των υστέρων. Όπως είπε, η πρώτη αντίδρασή της, όταν έμαθε ότι τη διαδικασία κινήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν να ρωτήσει όλη την ιεραρχία του υπουργείου για το ποιος έδωσε την εντολή και ποιος βρίσκεται πίσω από την ενέργεια αυτήν.

«Πήρα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πήρα τα στοιχεία των δύο γυναικών και έμαθα ότι ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες κινήθηκαν αυτόνομα», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη και τόνισε πως: «Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας έχει ήδη καλέσει όλη την ιεραρχία, προκειμένου να καταλάβουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε δώσει καμία απολύτως εντολή, αγνοούσε εντελώς το θέμα. Ήταν δύο περιστατικά. Ένα το Σάββατο κι ένα την Κυριακή. Οι κυρίες αυτές δεν ενημέρωσαν, ούτε για τις προθέσεις τους ούτε για το τι έκαναν, όλη η ιεραρχία το αγνοούσε, υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες είχαν και γι' αυτό θα κινηθεί όλη η διαδικασία την οποία προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για την τιμωρία τους».

«Δεν είναι δυνατόν κανείς να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα, επικαλούμενος τι; Μία υπαλληλική ιδιότητα; Ό,τι αρμοδιότητες και αν είχαν, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής. Δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία», πρόσθεσε.

«Δεν είχαν κανέναν λόγο να κάνουν κάτι τέτοιο, δεν έχει γίνει ποτέ αυτό το πράγμα, λειτούργησαν αυθαιρέτως. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ήταν αυτό που τις οδήγησε να συμπεριφερθούν με αυτό τον τρόπο. Οι δύο γυναίκες εργάζονται χρόνια στο υπουργείο, είναι στη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού και μέλη της επιτροπής, η οποία εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Είναι γνωμοδοτική η επιτροπή και αυτό που λέει το θεσμικό πλαίσιο, είναι ότι έχουν δικαίωμα ελέγχου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, δηλαδή το γνωμοδοτικό. Και όταν λέμε έλεγχο, ο έλεγχος δεν σημαίνει φωνάζω την αστυνομία και τον εισαγγελέα και δημιουργώ πρόβλημα σε οικογένειες και ανηλίκους. Έλεγχος σημαίνει ότι μπορεί να διαπιστώσει ότι ο αιθουσάρχης έχει την α, β, γ τυχόν παράβαση», υπογράμμισε.

«Καταδικάζω απολύτως την ενέργεια έχουν κινηθεί οι διαδικασία σύμφωνα με τον υπαλληλικό κώδικα», κατέληξε.

Μπαλάσκας: Ήμασταν υποχρεωμένοι να μπούμε μέσα 

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Σταύρος Μπαλάσκας, από την πλευρά του, ναι μεν υποστήριξε ότι ολη η διαδικασία βασίστηκε στον λεγόμενο «νόμο της τσόντας», ο οποίος τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε ήταν «για τις τσόντες, τις δεκαετίες '70 και '80, ωστόσο, όπως είπε, «η αστυνομία ενήργησε όπως έπρεπε».

Μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, ο Στ. Μπαλάσκας, τόνισε: «Είναι νόμος του κράτους, η αστυνομία πρέπει να παρεμβαίνει όταν καλείται, ήμασταν υποχρεωμένοι να μπούμε μέσα και να σταματήσουμε την προβολή, γιατί εξελίσσεται μια παράνομη πράξη. Όταν μπήκαμε εκεί ήταν και οι καταγγέλουσες, που είπαν ότι ήταν στην επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού που αποφασίζουν για την καταλληλότητα των ταινιών».

«Η Μενδώνη δεν ήξερε», υποστήριξε, προσθέτοντας: «Σταμάτησε η προβολή και βγήκαν όλοι από την αίθουσα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ανοίξεις τα φώτα και να ψάξεις. Έγινε η προσαγωγή του υπεύθυνου του κινηματογράφου, αλλά εγώ δεν ξέρω αν πήγαν στο τμήμα τα παιδιά».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Θέση μετά τον σάλο που έχει προκληθεί για την έφοδο αστυνομικών, πήρε η Ελληνική Αστυνομία. Σε ανακοίνωση της τονίζει πως «χθες (Κυριακή, 20-10-2019) και προχθές (Σάββατο, 19-10-2019), μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για παρουσία ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες σε Μαρούσι και Κυψέλη, όπου προβαλλόταν ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους, αστυνομικοί από τα Αστυνομικά Τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων αντίστοιχα, μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών» .

Τέλος, ξεκαθαρίζει πως «αναφορές για παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα».

Αυτόπτης μάρτυρας: «Είδα 10 ένστολους να βγαίνουν από το σινεμά Αελλώ»

Μιλώντας στο «News 247», αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν στον κινηματογράφο «Αελλώ» δήλωσε:

«Είχα βγάλει εισιτήριο για την επόμενη ακριβώς προβολή. Είδα δέκα αστυνομικούς με στολές, πλήρως εξοπλισμένοι, να βγαίνουν από την αίθουσα, μαζί με γονείς και παιδιά. Ένας από αυτούς κρατούσε ένα χαρτί που προφανώς έγραφε τον νόμο. Ακούσαμε τον αστυνομικό να επικαλείται τον νόμο, έλεγε ότι ο νόμος είναι σαφής. Όπως μάθαμε η καταγγελία έγινε από υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, για αυτό ήρθαν οι αστυνομικοί. Την περαιτέρω εξέλιξη δεν τη γνωρίζω, όσον αφορά στους γονείς.»