ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη για «υπόθεση» Joker: Δεν τίθεται θέμα λογοκρισίας – Κάνουμε ΕΔΕ

Δημοσίευση 21 Οκτωβρίου 2019, 21:00 / Ανανεώθηκε 21 Οκτωβρίου 2019, 22:52
Facebook Twitter Whatsapp

«Κατηγορηματικά δεν γνώριζα τίποτα. Δεν γνώριζε τίποτα ούτε ο γενικός γραμματέας. Το πληροφορήθηκα το βράδυ της Κυριακής»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν τίθεται θέμα λογοκρισίας για το Joker, ξεκαθάρισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, με αφορμή το σάλο που προκλήθηκε από τις προσαγωγές ανήλικων που βρέθηκαν το σαββατοκύριακο σε κινηματογραφικές αίθουσες για να παρακολουθήσουν την ταινία.

«Οι πληροφορίες είναι αντιφατικές. Δημιουργούν σύγχυση. Δύο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού αυτοβούλως κινούμενες θεώρησαν ότι σε δύο συγκεκριμένες κινηματογραφικές αίθουσες, την ταινία Τζόκερ την παρακολουθούν ανήλικοι». Παράλληλα, η ίδια επεσήμανε: «Κατηγορηματικά δεν γνώριζα τίποτα. Δεν γνώριζε τίποτα ούτε ο γενικός γραμματέας. Το πληροφορήθηκα το βράδυ της Κυριακής».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα η υπουργός τόνισε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τόσο προσωπικά όσο και ο ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, τον χειρισμό της υπόθεσης».

«Ομολογώ ότι με ενοχλεί να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και τις οικογένειές τους», είπε. Όπως εξήγησε, οι δύο υπάλληλοι που δημιούργησαν το πρόβλημα είναι μέλη γνωμοδοτικής επιτροπής για την καταλληλότητα των ταινιών. Με βάση τον νόμο του 2010 για τον κινηματογράφο στα καθήκοντά τους περιλαμβάνεται ο έλεγχος αιθουσαρχών, αλλά όχι η κλήση δυνάμεων καταστολής.

«Δυο γυναίκες που είναι μέλη της επιτροπής που γνωμοδοτούν για τις ταινίες υπερέβησαν των αρμοδιοτήτων τους. Έλεγχος σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι φωνάζεις δυνάμεις καταστολής-υπάρχουν και άλλοι τρόποι», είπε η κυρία Μενδώνη. «Για την ώρα διενεργείται ΕΔΕ» είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση γνώριζε πως υπάρχει η διάταξη και μάλιστα τα δελτία ελέγχου των υπαλλήλων έφεραν την υπογραφή της τέως γγ Μαρίας Βλαζακη. Επομένως είχαν κάθε περιθώριο να το διορθώσουν αλλά δεν το έπραξαν είπε η κα Μενδώνη.

Ολα ξεκίνησαν, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν καταγγελίες πως ανήλικα παιδιά έβλεπαν την ταινία, ενώ απαγορεύεται για άτομα κάτω των 18 ετών. Η αστυνομία έτσι παρενέβη στους κινηματογράφους Village στο Μαρούσι (το μεσημέρι του Σαββάτου) και ΑΕΛΛΩ (στα Πατήσια).

Στο Village δημιουργήθηκε ένταση, με αποτέλεσμα να γίνει η προσαγωγή 7 ανήλικων, καθώς και του υπεύθυνου του κινηματογράφου οι οποίοι αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι, λίγο αργότερα, ενώ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ δεν υπήρξαν προσαγωγές.

Πάντως το υπουργείο Πολιτισμού διέψευσε πως είχε δώσει εντολή για έλεγχο στις αίθουσες με επίσημη ανακοίνωσή του. Μάλιστα, τονίζει πως θα γίνει έρευνα για το αν ισχύει η φήμη πως οι καταγγελίες έγιναν από υπαλλήλους του υπουργείου, χωρίς να έχουν πάρει σχετική άδεια.