current views are: 9

23 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση13:14

Διπλωματικό θρίλερ για τη Βόρεια Μακεδονία: Το πράσινο φως των ΗΠΑ για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ – Οι κινήσεις Μητσοτάκη και το «πάγωμα» του erga omnes

Την ένταξη στο ΝΑΤΟ επιθυμούν και αυτοί που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και εκείνοι που την πολέμησαν, όπως το εθνικιστικό VMRO.

Δημοσίευση 13:14’

Την ένταξη στο ΝΑΤΟ επιθυμούν και αυτοί που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και εκείνοι που την πολέμησαν, όπως το εθνικιστικό VMRO.

Μετά το βέτο Μακρόν στην έναρξη της ενταξιακής πορείας στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων που προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση και πολιτική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία, είναι σε εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ένταξη της χώρας τουλάχιστον στο ΝΑΤΟ, ως πλήρες μέλος. Σήμερα η συμμετέχει ως προσκεκλημένη χώρα.

Υψηλόβαθμες νατοϊκές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Newpost εκτιμούν ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2020, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στις 29 χώρες – μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών για τις 12 Απριλίου του 2020.

Την ένταξη στο ΝΑΤΟ επιθυμούν και αυτοί που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και εκείνοι που την πολέμησαν, όπως το εθνικιστικό VMRO, που επαναφέρει στην προεκλογική αντιπαράθεση τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Οι ΗΠΑ

Μέσα σε αυτό το κλίμα άλλη διάσταση παίρνει η έγκριση με συντριπτική πλειοψηφία (91 ναι, δύο όχι) από την ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, χθες. 

 Στην επιστολή του προς την Γερουσία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε ότι «η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας σταθερός εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα ωφελήσει άμεσα τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ». Απομένει η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη από τα 29 κράτη – μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας που ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας, στις 8 Φεβρουαρίου 2019, λίγες ημέρες μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών (25/1/2019).

Οι χώρες που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τη διαδικασία είναι έξι από τις 29:

  • Γαλλία: Εγκρίθηκε το πρωτόκολλο ένταξης από την Γερουσία, όχι, από την Βουλή ακόμη.
  • Ολλανδία: Εγκρίθηκε από την Βουλή όχι από την Γερουσία.
  • Ηνωμένο Βασίλειο: Δεν εκδόθηκε το βασιλικό διάταγμα.
  • Ισπανία: Εχει εκλογές στις 11 Νοεμβρίου και η διαδικασία θα έχει νέα καθυστέρηση.
  • Ισλανδία: Επίσης δεν έχει έρθει στη βουλή το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Γαλλία και η Ολλανδία συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι Μακρόν και Ρούτε μπλόκαραν την έναρξη της ευρωπαϊκής ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε ειδικά ο Ζόραν Ζάεφ που πήρε πάνω του την ιστορική ευθύνη για την Συμφωνία των Πρεσπών να μην οδηγηθεί στις κάλπες περπατώντας γυμνός στα αγκάθια με το εθνικιστικό VMRO ήδη να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις 3-4 Δεκεμβρίου και θα εορταστούν τα 70 χρόνια της Συμμαχίας θα γίνει τιμητική αναφορά στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Μητσοτάκης και το εθνόσημο

Νέο μήνυμα στήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη. «Καταψήφισα τη Συμφωνία των Πρεσπών προειδοποιώντας τίμια τους Ελληνες τι συνεπαγόταν η υπογραφή της» τόνισε. «Όμως, δεν θα προσβάλω το εθνόσημο μας, έστω κι αν κάτω από αυτό άλλοι έβαλαν την υπογραφή τους. Ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες.»

Χωρίς να ρισκάρει η κυβέρνηση την παραμικρή αποσταθεροποίηση, θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας αλλά θα παρακολουθεί στενά τις υποχρεώσεις των γειτόνων και την ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους, με πρώτη αυτή της προστασίας των μακεδονικών προϊόντων, όπως είπε. «Αυτό επιτάσσει σήμερα ο ρεαλιστικός, ο αληθινός πατριωτισμός» τόνισε.

Άρχισαν να ακούγονται κάποιοι ψίθυροι στη ΝΔ ότι ίσως είναι η ευκαιρία για καταγγελία της συμφωνίας αφού το VMRO θέτει θέμα αναθεώρησης της. Είναι εκτός της στρατηγικής του Μαξίμου όμως μια τέτοια προοπτική.

Πυρά για το erga omnes

Την ίδια στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει την επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι θα παρακαλούν να μην εκλεγεί το αδελφό κόμμα της ΝΔ στη Βόρεια Μακεδονία το VMRO και να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η πραγματικότητα είναι, όμως, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών υπονομεύει το erga omnes – τη χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία στο εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς προβλέπει ότι η εσωτερική αλλαγή των ονομάτων στο γειτονικό κράτος, δηλαδή στα εσωτερικά τους έγγραφα, θα αρχίσει μόλις ανοίξει το ενταξιακό κεφάλαιο στην ΕΕ και θα κλείσει εντός πενταετίας μετά από αυτό το πρώτο βήμα. Αρα με την καθυστέρηση στην ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία μετά το βέτο Μακρόν, παγώνει και το erga omnes.

 


σχετικα αρθρα