ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στυλιανίδης στο «Ραντάρ»: «Πρέπει να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από τις βουλευτικές εκλογές»

Δημοσίευση 24 Οκτωβρίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 24 Οκτωβρίου 2019, 09:32
Στυλιανίδης στο «Ραντάρ»: «Πρέπει να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από τις βουλευτικές εκλογές»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος για τις τελευταίες συνεδριάσεις και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αναθεώρηση του Συντάγματος, δήλωσε ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, καθώς σήμερα είναι η προτελευταία συνεδρίαση με θέμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Είμαστε στην τελική ευθεία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Είχαμε προγραμματίσει 12 συνεδρίες εκ των οποίων οι 10 θα ασχολούνταν με 10 θεματικές ενότητες, δηλαδή με υπο αναθεώρηση διατάξεις. Σήμερα είναι η προτελευταία συνεδρίαση, θα συζητήσουμε για τη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την άλλη εβδομάδα θα πάμε στον εκλογικό νόμο και στην ψήφο των ομογενών και έτσι ολοκληρώνουμε τη συζήτηση στην επιτροπή και πάμε για ψηφοφορία. Από τις 49 υπό αναθεώρηση διατάξεις, από τις οποίες οι 9 είναι καταργούμενες, έχουμε καταφέρει να συνεννοηθούμε σε αρκετά σημεία. Τα κρίσιμα βεβαίως είναι αυτά τα δύο που σας ανέφερα. Το ένα διότι διασφαλίζει τη σταθερότητα και την εκλογική προοπτική στο τέλος της τετραετίας, αν λυθεί το θέμα του προέδρου, το δεύτερο είναι κρίσιμο διότι αφορά την ψήφο των ομογενών, όπου πρέπει να κάνουμε μια συνταγματική προσαρμογή, ώστε η συμφωνία της διακομματικής επιτροπής να πατήσει στέρεα», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος στον Alpha 98, 9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Παράλληλα έχουμε επιτύχει και άλλες συμφωνίες όπως ότι έχουμε περάσει την άποψη στο σύστημα εγγυημένου οικογενειακού εισοδήματος, που είναι πολύ σημαντικό μετά από μια κρίση να κάνεις αυτού του είδους την καινοτομία.

Έχουμε καταφέρει να δώσουμε αναβαθμισμένο ρόλο στο κοινοβούλιο να επιτρέπουμε στα μικρά κόμματα να κάνουν εξεταστικές επιτροπές για πληρέστερο κοινοβουλευτικό έλεγχο, πάμε να καταργήσουμε την παραγραφική συμφωνία στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και γενικότερα μπορώ να πω ότι η ατμόσφαιρα στην επιτροπή επιθεώρησης δεν έχει καμία σχέση με άλλες επιτροπές του κοινοβουλίου. Υπάρχει μια διάθεση από όλους να οικοδομήσουμε συνεργατικά τον πολιτειακό χάρτη της χώρας».

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Το πρώτο ζητούμενο είναι να αποσυνδέσουμε τη διαδικασία εκλογής προέδρου με τις βουλευτικές εκλογές. Θεωρούμε ότι είναι άδικο η όποια κυβέρνηση παίρνει την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, να διακόπτει βίαια τον βίο της. Δίνουμε τη δυνατότητα με το σύστημα που προτείνουμε να υπάρξει ευρεία συναίνεση στην εκλογή προέδρου στον πρώτο γύρο, όπου ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί με 200-180 ψήφους. Αποτρέπουμε το ενδεχόμενο ενδιάμεσων εκλογών, δεν αφήνουμε όμως θεσμικό κενό. Στον δεύτερο γύρο επιτρέπουμε να βγαίνει ο πρόεδρος με απόλυτη πλειοψηφία.

Εκεί θα δοκιμαστεί η αξιοπιστία και η καλή θέληση των πολιτικών δυνάμεων να συμφωνούν σε προσωπικότητες οι οποίες είναι ευρέος κύρους. »

Για το ενδεχόμενο διπλών εκλογών: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δύο πολύ σοβαρές επισημάνσεις. Αποσύνδεσε το θέμα του εκλογικού νόμου από την αναθεώρηση του Συντάγματος και η δεύτερη ξεκαθάρισε ότι εφόσον δεν υπάρξει ευρεία συναίνεση από τα άλλα πολιτικά κόμματα για να δημιουργηθεί ένας εκλογικός νόμος  που θα δημιουργεί σταθερές κυβερνήσεις, να πάει στο τέλος της τετραετίας σε διπλές εκλογές, γιατί πιστεύει ότι η απλή αναλογική δεν δίνει εύκολα κυβερνήσεις».

Για τα εθνικά θέματα: «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος και η παρουσία της Ρωσίας στη Συρία και γίνεται ένα παιχνίδι στο εσωτερικό σκηνικό των ΗΠΑ. Η Τουρκία έχει σταματήσει στο 20% των εδαφικών σχεδιασμών που είχε κάνει όταν ξεκίνησε την εκστρατεία για την buffer zone. Μιλάμε για κοινή φύλαξη συνόρων ανάμεσα σε Ρωσία, Συρία και Τουρκία και οι Κούρδοι έχουν μείνει λίγο πίσω, επιδίωξαν να είναι στην άκρη για να μην βγουν σε τακτικούς πολέμους που θα τους ζημίωναν».

Για τη Θράκη: «Στις προγραμματικές μου δηλώσεις έκανα την πρόταση αφορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ζήτησα από τη στιγμή που η κ Μέρκελ έχει πει ότι η Frontex θα πρέπει να προσλάβει 10.000 ευρωπαίους συνοριοφύλακες, αυτοί να έρθουν να εγκατασταθούν και να εκπαιδευτούν στη Θράκη, στις σχολές αστυνομίας. Αυτό θα δημιουργήσει ισχυρό αίσθημα ασφάλειας στους ακριτικούς πληθυσμούς της Ελλάδας, θα αναχετίσει τα μεταναστευτικά ρεύματα από τον Έβρο και ίσως τα νησιά, θα μας μεταδώσει ευρωπαϊκή τεχνογνωσία φύλαξης και θα τονώσει την περιοχή αναπτυξιακά».

Για τη μουσουλμανική μειονότητα: «Εμείς έχουμε μια φιλήσυχη μουσουλμανική μειονότητα, απολύτως ενταγμένη με ευρωπαϊκά αντανακλαστικά. Εάν θεωρητικά επιτρέπαμε να έρθουν και να εγκατασταθούν στην περιοχή εκείνη, ακραία ισλαμιστικά στοιχεία, μπορεί να δηλητηριάσουν αυτόν τον κόσμο, ο οποίος μέχρι τώρα έχει κρατήσει εξαιρετική στάση. Έχουν γίνει τέτοιες απόπειρες αλλά βγήκαν κλειστές πόρτες. Από πλευράς αυτών των ανθρώπων αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ρεύμα με μεγάλη επιφύλαξη και φόβο».