current views are: 8

25 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση11:49

Δημοσκόπηση Newpost: Πώς χαρακτήρισαν οι πολίτες την έφοδο της αστυνομίας για την ταινία «Joker»

Τι απάντησαν οι αναγνώστες μας

Δημοσίευση 11:49’

Τι απάντησαν οι αναγνώστες μας

Η πολυσυζητημένη ταινία Joker του Todd Phillips, με πρωταγωνιστή τον ταλαντούχο αμερικάνο ηθοποιό Joaquin Phoenix παρουσιάζει ιδιαίτερη επιτυχία στην Ελλάδα και τον κόσμο, με τις πωλήσεις εισιτήριων στη χώρα μας να ξεπερνούν σε μόλις 22 ημέρες προβολής τις 600.000 (ρεκόρ 10ετίας για τα ελληνικά σινεμά). Οι συνέπειες της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι επιπτώσεις του δημόσιου εξευτελισμού χαρακτήρων από ανεύθυνες τηλεπερσόνες, ώστε να αυξηθούν τα νούμερα της τηλεθέασης είναι μόνο ορισμένα από τα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται η ταινία.

Ωστόσο, η προβολή του Joker δεν θα μείνει στην μνήμη μας μονάχα για την κατά γενική ομολογία εξαιρετική ερμηνεία του Joaquin Phoenix και τον προβληματισμό του περιεχομένου της πάνω σε μείζονα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας, αλλά πολύ περισσότερο για την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων σε σινεμά της Αθήνας κατά την διάρκεια προβολής της ταινίας ώστε να εξακριβωθεί η ηλικία των θεατών. Η συζήτηση γύρω από την συγκεκριμένη είδηση κυριάρχησε το τελευταίο διάστημα στην δημόσια σφαίρα και απασχόλησε πολιτικούς, opinion leaders και social media χρήστες. Πως τοποθετείται όμως το αναγνωστικό κοινό της Newpost πάνω στο ζήτημα; Ήταν δικαιολογημένη ή όχι η επέμβαση ένστολων αστυνομικών σε σινεμά της πόλης;

Η πλειοψηφία των αναγνωστών της Newpost (53%) εκτιμάει ότι η έφοδος της αστυνομίας σε σινεμά της πρωτεύουσας, όπου προβάλλεται η ταινία Joker, ήταν αδικαιολόγητη. Ωστόσο και μεταξύ όσων διατηρούν την άποψη ότι η αντίδραση των αρχών ήταν δικαιολογημένη, καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις, καθώς το 30% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμάει ότι ήταν δικαιολογημένη αλλά παράλληλα και υπερβολική και μόνο το 18% αυτών δικαιολογεί απόλυτα την επέμβαση.

Δεν έχουν όμως όλες οι κοινωνικοδημογραφικές κατηγορίες την ίδια άποψη. Περίπου 6 στις 10 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι ήταν απόλυτα αδικαιολόγητη ενέργεια, ενώ αντίστοιχη γνώμη διατηρούν μονάχα 4 τους 10 άνδρες. Παράλληλα, και όπως ήταν αναμενόμενο λόγω ηλικιακής εγγύτητας, η συντριπτική πλειοψηφία (78%) των νέων αναγνωστών έως 34 ετών πιστεύει ότι η σχετική αντίδραση της αστυνομίας ήταν απολύτως αδικαιολόγητη, ποσοστό το οποίο περιορίζεται στο 47% μεταξύ όσων δήλωσαν ότι είναι μεταξύ 35 και 54 ετών. Η εικόνα ωστόσο αντιστρέφεται πλήρως μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιακά συμμετεχόντων (άνω των 55 ετών), καθώς η μειοψηφία αυτών θεωρεί την έφοδο της αστυνομίας αδικαιολόγητη και το 63% την δικαιολογεί είτε απόλυτα, είτε διατηρώντας μια σχετική επιφυλακτικότητα.

Φαίνεται όμως πως η αίσθηση της ανάγκης επιβολής του νόμου (ή της σχετικής ανεκτικότητας απέναντι στην εφαρμογή του), ακόμα και αν αυτός εκλαμβάνεται ως άδικος ή αναχρονιστικός είναι άρρηκτα συσχετιζόμενος με την ιδεολογικοπολιτική αυτοτοποθέτηση των συμμετεχόντων στον άξονα «Αριστερά – Δεξιά»: Μεταξύ των συμμετεχόντων που τοποθετούνται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, το 91% πιστεύει ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν απολύτως αδικαιολόγητη, ενώ μεταξύ όσων τοποθετούνται στο κέντρο την ίδια άποψη διατηρεί μόλις το 38%, ποσοστό το οποίο μειώνεται ακόμα περισσότερο μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί, φτάνοντας το 33%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τέλος, παρουσιάζει η άποψη των αναγνωστών υπό το πρίσμα του βαθμού συμπάθειας προς την κυβέρνηση, καθώς μεταξύ όσων παρουσιάζουν υψηλή έως και απόλυτη συμπάθεια προς την κυβέρνηση το 86% δικαιολογεί μερικώς ή συνολικά την επέμβαση της αστυνομίας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ αυτών που παρουσιάζουν μέτριας έντασης συμπάθεια προς την κυβέρνηση περιορίζεται στο 70%. Αντίθετα, μεταξύ όσων παρουσιάζουν μηδενική ή ελάχιστη συμπάθεια προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ποσοστό κατανόησης της αστυνομικής επέμβασης -με ή χωρίς αστερίσκους- δεν ξεπερνάει το 7%.

Εν κατακλείδι, μοιάζει πως για την πλειοψηφία των αναγνωστών της Newpost, οι έφοδοι της αστυνομίας σε σινεμά της Αθήνας, κατά την προβολή της ταινίας Joker δεν επικροτούνται, καθώς μονάχα 2 στους 10 δικαιολογούν απόλυτα την συγκεκριμένη πρακτική. Οι υπόλοιποι 8 στους 10, είτε καταδικάζουν απόλυτα τις συγκεκριμένες πρακτικές, είτε μοιάζει να τις θεωρούν σύννομες, μα και παράλληλα υπερβολικές και μάλλον αναχρονιστικές.

Ο καθένας μας μπορεί να διατηρεί τη δική του άποψη για την πλήρη (ή μερική) κατάργηση του σήματος καταλληλότητας και των κανόνων για την εφαρμογή του νόμου. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι αν στην χώρα μας ο νομοθέτης θεωρεί ότι οι νέοι που είναι κάτω των 18 ετών είναι ικανοί με την ψήφο τους να κρίνουν το μέλλον της χώρας μοιάζει μάλλον παράδοξο να μην τους επιτρέπει την ίδια στιγμή να δουν μια ταινία που πραγματεύεται κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, εμπεριέχοντας και σκηνές βίας. Εξάλλου, κανένα μέτρο δεν μπορεί να λειτουργήσει απαγορευτικά στο επίπεδο της τηλεοπτικής ή της κινηματογραφικής θέασης από τη στιγμή που υπάρχει το διαδίκτυο, τα smart phones και μια σειρά από άλλοι τρόποι, με τους οποίους μπορούν οι νέοι να αποκτήσουν πρόσβαση σε τέτοιου τύπου υλικό. Και το κάνουν ήδη με ή χωρίς την συναίνεση μας.

Άγγελος Σεριάτος, MSc Political Communication (University of Amsterdam)
Υπεύθυνος Πολιτικής Ανάλυσης της Prorata

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα


σχετικα αρθρα