current views are: 9

30 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση09:28

Πέτσας για εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου από την προανακριτική: «Γελοίοι» οι χαρακτηρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ περί πραξικοπήματος

«Η προσέλκυση επενδύσεων στόχος της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Κίνα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δημοσίευση 09:28’

«Η προσέλκυση επενδύσεων στόχος της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Κίνα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της 4ης Ευρωαραβικής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα αναφέρθηκε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε πως αύριο, Πέμπτη, θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο, ενώ την Παρασκευή το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσε σε ερώτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ώρα του πρωθυπουργού.

«Γελοίοι» οι χαρακτηρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ περί πραξικοπήματος

Ο Στ. Πέτσας χαρακτήρισε «γελοίους» τους χαρακτηρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την προανακριτική επιτροπή και την απόφαση για εξαίρεση των Δ. Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη (σ.σ. έκανε λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα) και ξεκαθάρισε ότι το θέμα αφορά τη λειτουργία της Βουλής και όχι την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση δεν ανακατεύεται στο έργο της Βουλής. Η χθεσινή απόφαση ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Εμείς θέλουμε να δώσουμε βήμα σε όσους φαίνονται ως μάρτυρες, όχι να τους φιμώσουμε. Περιμένουμε από όλα τα κόμματα να επιδείξουν σοβαρότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε ότι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων δήλωσε ότι η ΕΕ περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί η συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Κάναμε τα πάντα για να μην υπογραφεί και να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί βλέπαμε ότι έχει ετεροβαρή στοιχεία. Ήδη βλέπουμε ότι έχουν παραχθεί τετελεσμένα. Έχουμε θυσιάσει και δεν έχουμε χτίσει πάνω στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Θετικό ότι στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται πως το θέμα θα ξανασυζητηθεί πριν από την Άνοιξη», σημείωσε.

Το μεταναστευτικό/προσφυγικό

«Η κατάσταση στη Σάμο είναι δύσκολη, γιατί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει δεκαπλάσιο αριθμό ατόμων από αυτόν που μπορεί να φιλοξενήσει»
«Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΔΟΜ για ξενοδοχεία όπου θα μετεγκατασταθούν οικογένειες (με προσφυγικό προφίλ). Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιστεύω, θα κάνουμε ανακοινώσεις»

Η γενοκτονία των Αρμενίων

«Οι σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας είναι άριστες. Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο», είπε σχετικά με την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με Ράμα, Αναστασιάδη

Όπως είπε, «από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης οι Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ξένους ηγέτες και συμμετέχει σε διεθνή fora για να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, οι δύο ηγέτες εστίασαν στην επικείμενη, από την 1η του χρόνου, ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κροατία. Συζητήθηκαν επίσης διμερή ζητήματα όπως η σύνδεση των δύο χωρών μέσω Ηγουμενίτσας, καθώς και έργα κοινού ενδιαφέροντος στα οποία εμπλέκονται ελληνικές επιχειρήσεις.

Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας συζητήθηκαν όλα τα διμερή θέματα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον οι χώρες αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη δέσμευση της αλβανικής πλευράς να προχωρήσει με τα ζητήματα που άπτονται των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού/απογραφής που αποτελούν θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία. Επιπλέον, σημείωσε ότι η διμερής συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης θα έρθει σύντομα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα του παρά την απογοήτευσή της από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με την ίδια αποφασιστικότητα. Και αυτό γιατί είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Αλβανίας η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα με την αντιμετώπιση όλων των διμερών ζητημάτων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Τέλος, απηύθυνε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό πρόσκληση επίσκεψης στην Αλβανία την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποδέχτηκε.

Στη συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σερβίας τονίστηκαν οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους. Επιβεβαιώθηκε επίσης η κοινή πρόθεση για την πραγματοποίηση, το επόμενο διάστημα, του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία, όπως είπε ο κ. Πέτσας, να επαναλάβει ότι η χώρα μας έχει διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο στην ευρωπαϊκή της πορεία της Σερβίας και τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να το πράττει.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα του Αραβικού κόσμου που απασχολούν και την Ελλάδα, από την ασφάλεια στην περιοχή, μέχρι την οικονομική συνεργασία. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία, στην Λιβύη και στην Παλαιστίνη, ενώ αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Σήμερα το πρωί, στις 10 η ώρα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων για την πορεία του Κυπριακού και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της τριμερούς -μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/Κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί- την οποία έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στις 25 Νοεμβρίου 2019, για το Κυπριακό.

«Η σημερινή συνάντηση έρχεται σε συνέχεια των τακτικών επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο Πρόεδρο στις οποίες ο πρωθυπουργός εκφράζει πάντα τη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνω, ότι στο ίδιο πνεύμα, οι δυο ηγέτες δείπνησαν χθες το βράδυ με τις συζύγους τους στο σπίτι του πρωθυπουργού» είπε ο κ. Πέτσας.

«Η προσέλκυση επενδύσεων στόχος της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Κίνα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε και σε ενημέρωση αναφορικά με το επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα την Παρασκευή. Όπως είπε «πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του πρωθυπουργού να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο, ως χώρα αυτοπεποίθησης και προοπτικής». Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα « άμεσοι στόχοι του πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών, η ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη».

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του το μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται. Ιδίως, μάλιστα, στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα των Ανανεώσιμων Πηγών. Στα logistics και τις εμπορικές μεταφορές, όπου έχει ήδη εκδηλωθεί έντονο κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Και βέβαια στον τουρισμό και την αγορά ακινήτων, όπου ήδη εκατοντάδες Κινέζοι πολίτες έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα Golden Visa. Σημειώνεται ότι, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, Κινέζοι πολίτες είχαν πάρει το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ.

«Ο πρωθυπουργός -όπως σε όλες τις επαφές του με ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας- επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Ανακτά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Βελτιώνει -με την μείωση των φόρων και την προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων- το επενδυτικό περιβάλλον. Προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό της, την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της, τις ανεπτυγμένες υποδομές που προσφέρει, τον μεγάλο ορυκτό πλούτο και την ξεχωριστή, μεσογειακή ομορφιά της», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι 60 ελληνικών επιχειρήσεων από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και η Αγροδιατροφή. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με 200 και πλέον εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά θα διοργανώσει στις 4 Νοεμβρίου Business Forum με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί βέβαια και με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στο CIIE 2019.


σχετικα αρθρα