ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο - Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη για ψήφο αποδήμων και ΔΕΗ

Δημοσίευση 31 Οκτωβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 31 Οκτωβρίου 2019, 16:59
Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο - Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη για ψήφο αποδήμων και ΔΕΗ
Facebook Twitter Whatsapp

Πλούσια η ατζέντα 

Πυκνή ήταν η ατζέντα στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων εκτός Επικράτειας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είπε επ' αυτού: «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία για ένα πρόβλημα δεκαετιών».

Επίσης, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς «ισχυρά και επιθετικά», όπως είπε, «να στηρίξουμε αυτή την επιτυχία του πολιτικού συστήματος» και πρόσθεσε: «Να εξηγηθεί στην κοινή γνώμη ότι έπρεπε να βρεθεί στήριξη από 200 βουλευτές και να τονιστεί πως η κοινή γνώμη δεν είναι αντίθετη στις συνθέσεις για να βρεθεί κοινός τόπος σε τόσο σημαντικά ζητήματα»

Το άλλο θέμα που συζητήθηκε, αφορά τη ΔΕΗ και ο πρωθυπουργός είπε τα εξής: «Η μεγάλη πρόκληση είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να εξυγιάνουμε και να εκσυγχρονίσουμε μια μεγάλη επιχείρηση που απαξίωσε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για ΔΕΗ - ΔΕΠΑ - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Όπως είχε εξηγήσει σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, οι ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση της επιχείρησης από γραφειοκρατικές ρυθμίσεις σε θέματα προμηθειών και προσλήψεων, που εμποδίζουν τη δραστηριοποίησή της στον ανταγωνισμό.

Την ίδια στιγμή, οι διατάξεις για τη ΔΕΠΑ θα ρυθμίζουν το νέο πλαίσιο αποκρατικοποίησης της εταιρείας, καταργώντας επί της ουσίας το μοντέλο που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Με τις νέες διατάξεις θα υπάρξει διαχωρισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων από τα δίκτυα και θα προχωρήσει η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου, που ελέγχει σήμερα το 65 % των μετοχών, από τις πρώτες.

Επί τάπητος αναμενόταν να τεθούν και οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται στον απόηχο των αλλεπάλληλων κρουσμάτων βίας του τελευταίου διαστήματος, με βασικό εξ αυτών την εισβολή χούλιγκανς στο παιχνίδι για το Τσάμπιονς Λιγκ των νέων, μεταξύ του Ολυμπιακού και της Μπάγερν.

Επιπρόσθετα, στην ατζέντα βρισκόταν και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της χώρας ενόψει του Brexit, αλλά και η επιλογή Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Τέλος, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ΜΑΖΙ, το οποίο αφορά στην υποστήριξη και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Πρόκειται για ένα εξελιγμένο πληροφοριακό σύστημα με το οποίο θα μπορεί ο Πρωθυπουργός να ελέγχει την πορεία του έργου των υπουργών ανά τομέα και συνολικά. Θα ελέγχεται η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται αλλά και η εκτέλεση ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος της υλοποίησης του προγραμματισμού που περιλαμβάνεται στους φακέλους που παρέλαβαν τα στελέχη της Κυβέρνησης.

Το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Προγράμματος θα μπορεί να:

▪ Τροφοδοτείται με όλα τα έργα / ενέργειες, που συνθέτουν το κυβερνητικό πρόγραμμα σε σχέση με τους αντίστοιχους στόχους και δράσεις

▪ Προσδιορίζει τα κατά περίπτωση συναρμόδια Υπουργεία, καθώς και τους συναρμόδιους φορείς

▪ Ελέγχει τον προγραμματισμό κάθε δράσης με βάση τον προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα

▪ Περιλαμβάνει τις εκθέσεις προόδου για την πορεία κάθε προγράμματος

▪ Υποστηρίζει την επικαιροποίηση του προγράμματος με προσθήκη νέων έργων κατά την διάρκεια της 4ετίας.