current views are: 8

31 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση11:57

Μεταναστευτικό ώρα μηδέν: «Κραυγή αγωνίας» και αντιδράσεις για τις μετεγκαταστάσεις – Αλλαγές στο Δουβλίνο σχεδιάζει η Γερμανία

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο

Δημοσίευση 11:57’

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο

Όλο και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, που «βουλιάζουν» από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών που αντιτίθενται στη μεταφορά αιτούντων άσυλο σε δομές της ενδοχώρας, με το ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού να μοιάζει με «ωρολογιακή βόμβα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στη Βουλή λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για το άσυλο, προειδοποίησε πως «αν συνεχίσουμε να αγνοούμε το πρόβλημα, οι ροές θα περάσουν από πάνω μας», την ώρα που έρχονται στο φως νέα γερμανικά σχέδια για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η ΕΕ το προσφυγικό, που θα μπορούσαν να φέρουν εξελίξεις και για την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, απόψε αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το άσυλο, με το οποίο αυστηροποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά, με τον κ. Χρυσοχοΐδη να χαρακτηρίζει το σχέδιο «φιλόδοξο και τολμηρό».

Εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά – «Μάχη» επιβίωσης στα hotspot 

Στο «κόκκινο» παραμένει η κατάσταση στα ελληνικά νησιά, με τις ροές προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. 

 Μιλώντας στον Alpha και την εκπομπή «Εκτός Γραμμής» με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, ο Δημήτρης Πατέστος από τους «Γιατρούς του Κόσμου» δήλωσε πως «δεν γίνεται καμία κίνηση. Σήμερα έχουμε καταγράψει δύο βάρκες. Έχουμε μάθει ότι ήρθαν τέσσερις. Από τα 105 άτομα που είναι από το Αφγανιστάν, τα 65 είναι παιδιά που ήρθαν μαζί με τις οικογένειές τους. Την Τετάρτη ήρθαν 157 άτομα από 22 διαφορετικές εθνικότητες. Στη Μόρια ο αριθμός έχει ανέβει πολύ πάνω από τις 15.000 κόσμου».

Παράλληλα, ο κ. Πατέστος τόνισε πως «πάνω από 7.000 άνθρωποι δεν έχουν περάσει από το ιατρικό προσωπικό για την καταγραφή. Επίσης υπάρχουν 3-4.000 άνθρωποι που έχουν ανοιχτό τρίπτυχο άρα μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα».

Από την πλευρά του, μιλώντας στο «Εκτός Γραμμής», ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας δήλωσε αγανακτισμένος. «Οι μετανάστες υπερβαίνουν τους 2.700 στο νησί και ο αριθμός είναι δυσανάλογος με τον μόνιμο πληθυσμό. Η κατάσταση είναι τραγική. Υπάρχουν άνθρωποι εντός του κρατικού θεραπευτηρίου Λέρου, μαζί με τους 100 περίπου ψυχασθενείς. Καταλαβαίνετε τους κινδύνους. Υπάρχουν περίπου 1.000 άτομα που είναι άστεγα. Φιλοξενούνται σε σκηνές και κτηριακές εγκαταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους», ανέφερε ο κ. Κόλλιας.«Τελείωσε το κοινωφελές πρόγραμμα, δεν υπάρχει προσωπικό για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Πληροφορούμαι ότι ο γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ παραιτήθηκε και δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα εμβόλια για τα παιδιά. Μέχρι τώρα υπομέναμε, τώρα όμως δεν πάει άλλο», πρόσθεσε. 

Για τις σοκαριστικές εικόνες που αντίκρισε στα κέντρα ταυτοποίησης μεταναστών στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κόρινθο μίλησε και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε λόγο για περιπτώσεις όπου αιτούντες άσυλο περιμένουν μέχρι και 3 ώρες στην ουρά για φαγητό, για παιδιά με δερματικές ασθένειες που δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, για μεγάλα προβλήματα στις συνθήκες υγιεινής και στην πρόσβαση σε καθαρό νερό, εικόνες που σύμφωνα με την ίδια δεν θα έπρεπε να παρατηρούνται στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. «Απαιτείται μία μίξη μέτρων, τόσο μακροπρόθεσμων όσο και βραχυπρόθεσμων και στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, όπως υπογράμμισε, το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρημάτων -άλλο ότι αυτά τα κονδύλια δεν αξιοποιούνται.

«Έχουμε μία εξαιρετικά έκρυθμη κατάσταση στα κέντρα υποδοχής, καθώς άνθρωποι περιμένουν για ώρες στην ουρά για να πάρουν φαγητό ή να πάνε στην τουαλέτα. Στη Σάμο άνθρωποι κόβουν δέντρα για να χτίσουν ίδιοι μικρά καταφύγια, μία κατάσταση που πλέον δεν έχει να κάνει τίποτα με υποδοχή ανθρώπων που ζητούν άσυλο, αλλά έχει μετατραπεί σε μια μάχη για επιβίωση», είπε χαρακτηριστικά η επίτροπος.

Αντιδράσεις για τις μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα

Εν τω μεταξύ, λίγες ημέρες μετά τα θλιβερά γεγονότα στα Βρασνά του δήμου Βόλβης, όπου μερίδα κατοίκων έδιωξε με πέτρες τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες, δύο σύλλογοι πολιτών καλούν τους Σερραίους να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο αν φτάσουν πρόσφυγες σε ξενοδοχεία της πόλης.

Μετά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερρών, που προκάλεσε αντιδράσεις για τον ειρωνικό και απαξιωτικό χαρακτηρισμό των αιτούντων άσυλο ως «επενδυτών» και για την επίκληση κινδύνου δημογραφικής αλλοίωσης του τόπου λόγω της εγκατάστασης προσφύγων, δύο σύλλογοι πολιτών, με κοινή τους ανακοίνωση, καλούν τον κόσμο να ξεσηκωθεί και να αντιδράσει με κινητοποιήσεις «τύπου Βρασνών», σε περίπτωση μεταφοράς άλλων «αλλόθρησκων» στην περιοχή.

Πρόκειται για τον «Όμιλο Φίλων Ανάδειξης Αρχαίας Αμφίπολης» και το Κίνημα Πολιτών «Το Κάστρο», οι οποίοι με ανακοίνωσή τους συγχαίρουν τον δήμαρχο Σερρών για τις γενναίες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνουν τη συμπαράστασή τους και δηλώνουν έτοιμοι να επέμβουν δυναμικά, κινητοποιώντας τους Σερραίους πολίτες σε περίπτωση μη τήρησης όσων ορίζει το ψήφισμα περί μη εγκατάστασης άλλων αιτούντων άσυλο.

«Περιμένουμε, σε περίπτωση καινούργιας άφιξης “επενδυτών”, την κινητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των Σερραίων δημοτών σε αντιδράσεις με τη δυναμική των κατοίκων των ΒΡΑΣΝΩΝ. Είμαστε ήδη σε ετοιμότητα, παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και έχοντας πάντα κατά νου το ψήφισμα θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι και πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής σε πιθανή άφιξη νέων αλλόθρησκων ‘αιτούντων άσυλο’ στον Δήμο Σερρών. Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για το άσυλο

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το άσυλο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Βασική παράμετρος του νομοσχεδίου είναι η αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στα αιτήματα ασύλου.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την απαραίτητη συνεργασία των αιτούντων άσυλο με τις εθνικές Αρχές, ενώ η ένταξή τους στο σύστημα ασύλου θα γίνεται μόνο εφόσον έχουν προσφυγικό προφίλ. Επίσης θα παραμένουν στο σύστημα μόνον εφόσον συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι την επανεισδοχή τους, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο.

Μεγάλο αγκάθι παραμένει, ωστόσο, ο πολύ μεγάλος αριθμός όσων φιλοξενούνται στα νησιά και η μετεγκατάσταση τους στην ενδοχώρα.

Νέο γερμανικό σχέδιο για το προσφυγικό – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Την αναγκαιότητα μιας «νέας φιλοσοφίας» στη διαχείριση του προσφυγικού υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.

«Ο Κανονισμός του Δουβλίνου εδώ και πολύ καιρό δεν λειτουργεί πλέον και για αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για μια μελλοντική πολιτική ασύλου της ΕΕ» διεμήνυσε ο Γερμανός πολιτικός, ύστερα από σύσκεψη με ομολόγους από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Πολωνία).

Κεντρική ιδέα του νέου σχεδίου είναι ότι οι διαδικασίες ασύλου της ΕΕ θα πρέπει μεν να ξεκινούν στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αλλά θα ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, και βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, ισχύει ότι αρμόδιες για ολόκληρη της διαδικασία παροχής ασύλου είναι οι χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ. Με άλλα λόγια, κράτη όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα.

Παράλληλα, προβλέπει ότι στις χώρες αυτές, μελλοντικά, θα γίνεται μόνο η προκαταρκτική εξέταση του δικαιώματος παροχής ασύλου. Αυτό σημαίνει ότι θα εξετάζεται και θα αποφασίζεται στη βάση ενιαίων ευρωπαϊκών κριτηρίων αν κάποιος δικαιούται την παροχή προστασίας στην ΕΕ ή όχι. Όσοι δεν τη δικαιούνται θα επαναπροωθούνται με τη βοήθεια της Frontex στις χώρες προέλευσης. Αντιστρόφως, αιτούντες άσυλο με την προοπτική να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες θα προωθούνται στη συνέχεια σε εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ που θα είναι πρόθυμα να τους δεχτούν. Εκεί, σε ένα δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, θα αποφασίζεται οριστικά για το αίτημα ασύλου.

Σύμφωνα με τον Χορστ Ζεεχόφερ, στόχος είναι το πλάνο να είναι έτοιμο για την γερμανική προεδρία της Ε.Ε., το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Το σχέδιο του Ζεεχόφερ φέρεται, σύμφωνα με την Deutsche Welle, να είχε θετική ανταπόκριση από τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και από τους Σοσιαλδημοκράτες που συγκυβερνούν με το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ.

Όμως η γερμανική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Pro Asyl διατυπώνει σημαντικές αντιρρήσεις κάνοντας λόγο για αναίρεση του κράτους δικαίου. Η Γκύντερ Μπούργκχαρντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης υπογραμμίζει ότι οι αιτούντες ασύλου στα σύνορα θα διατρέχουν τον κίνδυνο να μην έχουν νομική εκπροσώπηση και ούτε να μπορούν να προσφύγουν μετά από αρνητικές διοικητικές αποφάσεις σε δικαστήρια.

Στόχος του εγχειρήματος Ζέεχοφερ είναι να καθιερωθούν «συνοπτικές διαδικασίες» με τους πρόσφυγες «στο περιθώριο», προσθέτει ο κ. Μπούρκχαρντ.

 


σχετικα αρθρα