current views are: 5

6 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση08:23

Γεραπετρίτης στο «Ραντάρ» για «μπάρμπεκιου»: «Όριο στη διαμαρτυρία ο σεβασμός των θεμελιωδών αξιών των ανθρώπων»

Τι είπε για το μεταναστευτικό/προσφυγικό

Δημοσίευση 08:23’

Τι είπε για το μεταναστευτικό/προσφυγικό

«Όριο» στη «διαμαρτυρία» θέτει ο υπουργός Επιρκατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία των «Ενωμένων Μακεδόνων» να κάνουν «μπάρμπεκιου» έξω από το hotspot στα Διαβατά.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό πρόβλημα που επιδρά στην κοινωνία και είναι εν δυνάμει ένας κίνδυνος διχασμού. Λιγότερο ή περισσότερο γινόμαστε δέκτες του όλοι. Από την άλλη πλευρά, αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι το όριο σε οποιαδήποτε αντίδραση που μπορεί θεμιτά ο καθένας να έχει σε αυτό που υφιστάμεθα, το οποίο είναι δυσανάλογο για τη χώρα, είναι η ίδια η αξία του ανθρώπου και ο σεβασμός των θεμελιωδών αξιών των ανθρώπων.  Είναι άλλο το ζήτημα του να αντιδράς για το γεγονός ότι μπορεί στη γειτονιά σου να έρθουν μετανάστες και πρόσφυγες, που μπορεί να αλλάζει την καθημερινότητά σου ή να σου δημιουργεί μια ανασφάλεια, που είναι κατανοητό και άλλο το ότι η έκφραση της αντίδρασης γίνεται με έναν τρόπο, ο οποίος υποβαθμίζεις τις βασικές αξίες του πολιτισμού μας».

Σχολιάζοντας το μεταναστευτικό/προσφυγικό και τη διαχείριση που γίνεται, ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Δεν υποτιμήσαμε καθόλου το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Αυτό που συνέβη, προϊόντος του χρόνου εκτινάχθηκε η διάστασή του. Οι ροές το πρώτο εξάμηνο του 2019, δεν έχουν καμία σχέση με τις ροές του σήμερα. Αυτό έχει να κάνει με δύο ζητήματα, το ένα είναι οι καιρικές συνθήκες και το δεύτερο είναι ζήτημα γεωπολιτικής στρατηγικής, γιατί η απέναντι πλευρά χρησιμοποιεί τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής κάπως σταυροειδώς. Δηλαδή χρησιμοποιεί ζητήματα τα οποία ανάγονται στο Αιγαίο και το προσφυγικό, για να αποκομίσει παράπλευρα οφέλη σε άλλα θέματα».

Όσον αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, είπε: «Έχουν ήδη υπάρξει εξαιρετικά σημαντικές δράσεις πάνω στο μεταναστευτικό/προσφυγικό. Για παράδειγμα, για πρώτη φορά, από την περασμένη εβδομάδα, έχουμε συγκεκριμένο ενιαίο κωδικοποιημένο πλέγμα διατάξεων χορήγησης ασύλου, που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Αυτή τη στιγμή εγκαθίστανται οι επιτροπές, ήδη έχουν ξεκινήσει να αναλαμβάνουν τις υποθέσεις που εκκρεμούν, στήνονται τα προαναχωρητικά κέντρα, οι μετακινήσεις των πληθυσμών γίνονται με βάση αυτό το σχέδιο, της διάκρισης μεταξύ μεταναστών και προσφύγων και άρα σε αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει ξεκινήσει η λειτουργία των επιτροπών. Αυτό θα ολοκληρωθεί με την έναρξη λειτουργίας των νέων επιτροπών, οι οποίες πάρα πολύ γρήγορα θα κρίνουν τις εκκρεμούσες αιτήσεις, έτσι ώστε όσοι δεν δικαιούνται ασύλου να επιστρέψουν είτε στη χώρα προσέλευσής τους είτε στη χώρα υποδοχής».

Για το αν θα λειτουργήσει αυτό το σχέδιο, τόνισε: «Θεωρώ ότι θα υπάρξει πλήρης λειτουργία. Υπήρξε πολύ μεγάλη ενδυνάμωση όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και από την άποψη της στελέχωσης. Ένας πολύ σημαντικός αριθμός δικαστών από την τακτική διοικητική δικαιοσύνη έχει ήδη μεταφερθεί στις επιτροπές της δευτεροβάθμιας που είναι η μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε πάρα πολύ γρήγορη διαδικασία, εχέγγυα μια δίκαιης κρίσης. Οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι 70.000 συνολικά. Τα ζήτημα της μετανάστευσης και του προσφυγικού είναι ένα ζήτημα το οποίο εξ ορισμού δεν μπορεί να περιέλθει σε ένα μόνο υπουργείο. Ήδη έχει υπάρξει κεντρικός συντονισμός, από τον υφυπουργό κ. Στεφανή, ο οποίος γνωρίζει το θέμα πολύ καλά».


σχετικα αρθρα