ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβλήθηκε εν μέσω έντασης η Προανακριτική – Αρνήθηκαν να αποχωρήσουν Πολάκης και Τζανακόπουλος (βίντεο)

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 7 Νοεμβρίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 7 Νοεμβρίου 2019, 20:13
Αναβλήθηκε εν μέσω έντασης η Προανακριτική – Αρνήθηκαν να αποχωρήσουν Πολάκης και Τζανακόπουλος (βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Κατά πληροφορίες, η Επιτροπή δεν συνεδρίασε καθώς δεν υπάρχει νόμιμη σύνθεση, λόγω της παρουσίας των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου έπειτα από την άρνηση των κ.κ. Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου να αποχωρήσουν από τις εργασίες.

Στην ουσία ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας διαπίστωσε πως στην αίθουσα του πρώτου ορόφου της Βουλής όπου διεξάγεται η προκαταρκτική είχαν μπει κανονικά μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι κ.κ Πολάκης και Τζανακόπουλος.

Έτσι επέλεξε να αναβάλει τη συνεδρίαση καθώς όπως είπε δεν έχει νόμιμη σύνθεση. Βουλευτές δε της πλειοψηφίας τόνιζαν με έμφαση πως η συνεδρίαση θα επαναληφθεί μόλις η επιτροπή αποκτήσει νόμιμη σύνθεση, μόλις δηλαδή αποχωρήσουν οι δύο βουλευτές.

Η σύντομη συζήτηση στην προκαταρκτική ξεκίνησε με τον Σπ. Λάππα να θέτει το ζήτημα της ανάκλησης της απόφασης για την εξαίρεση των δύο μελών του ΣΡΙΖΑ όπως ζήτησε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Γ. Μπούγας απάντησε πως δεν μπορεί να ξεκινήσει η συνεδρίαση, ούτε να γίνει αυτή η επίμαχη συζήτηση με παρόντα δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί, καθώς δε είναι νόμιμη η σύνθεση της επιτροπής. Εκεί φέρεται μάλιστα να ρώτησε τον ΣΥΡΙΖΑ αν θα συμμορφωθεί με την απόφαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως βρίσκεται στην επιτροπή κατ’ εντολή του προέδρου του, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία πως παραβιάζει το Σύνταγμα.

Ο κ. Μπούγας φέρεται πάντως να απάντησε πως ο συνάδελφός του επιδεικνύει αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και ζήτησε να αποχωρήσουν εκ νέου από την αίθουσα οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης. Μόλις αυτό δε συνέβη η συνεδρίαση λύθηκε και οι βουλευτές αποχώρησαν.

Σε δηλώσεις του ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Θ. Πλεύρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν επιθυμεί να καταθέσει στην επιτροπή ο κ. Φρουζής, εδώ και 4,5 χρόνια που το ζητά η ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας πως η επιτροπή δεν θα συνεδριάσει αν πρώτα δεν αποκτήσει νόμιμη σύνθεση. 

 

Δείτε το βίντεο με την αποχώρηση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου από την Προανακριτική: 

«Αυθαίρετη απόφαση, θα είμαστε εδώ»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπ. Λάππας προχώρησε σε δηλώσεις στις κάμερες λέγοντας πως πρόκειται για ανυπόστατή αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία η απόφαση για την αναβολή της συνεδρίασης που προσβάλει την συνταγματική τάξη. «Περίμενα να εξετάσουμε τον μάρτυρα θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να τηρηθεί η κοινοβουλευτικά τάξη! Η επιτροπή είχε νόμιμη σύνθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο κ. Πολάκης βγαίνοντας από την αίθουσα διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως «θα είμαστε εδώ και την επόμενη φορά». Μάλιστα κρατούσε ανά χείρας φάκελο με ερωτήσεις που απευθύνονταν προς τον κ. Φρουζή που θεωρητική τουλάχιστον θα εξετάζονταν από την προκαταρκτική.

Από κοντά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που σχολίασε πως πρόκειται για ανυπόστατη απόφαση, μια πρωτοφανής εξέλιξης όπως χαρακτηριστικά είπε, αντισυνταγματική που έχει στόχο να μην εξεταστεί ο κ. Φρουζής.

Δηλώσεις πάντως έκανε και η Ευ. Λιακούλη από το ΚΙΝΑΛ η οποία χαρακτήρισε παράνομη και καταχρηστική την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «πυρπόλησε» τη διαδικασία. «Χωρίς αιδώ, ανερυθρίαστα, έκανε ότι και στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ήθελε να αποφύγει την εξέταση Φρουζή», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

 

Ένταση και έξω από την Επιτροπή

Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις και οι διαξιφισμοί συνεχίστηκαν και έξω από την αίθουσα που συνεδρίαζε η προκαταρκτική με τον κ. Πλεύρη να δηλώνει: «Υπήρχαν άτομα στην αίθουσα τα οποία απαγορεύεται να είναι στην Επιτροπή. Διακόψαμε γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος ακυρότητας».

«Θέλουν να προστατέψουν τον Φρουζή. Γι' αυτό δεν μας θέλουν μέσα. Και την επόμενη φορά θα είμαστε εδώ», αντίτεινε ο κ. Πολάκης με τον Δημ. Μαρκόπουλο και την Ολ. Γεροβασίλη να έχουν μια ενδιαφέρουσα στιχομυθία:

  • Μαρκόπουλος: «Αναβάλλεται η συνεδρίαση. Έχει έρθει ο Φρουζής και δεν μπορεί να εξεταστεί γιατί είχαμε τα ίδια φωνές και εντάσεις»
  • Γεροβασίλη: «Εγώ βλέπω ότι αποχώρησε η ΝΔ, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ»
  • Μαρκόπουλος: «Τους αφήσαμε στον αυτοεξευτελισμό τους. Δεν μπορούμε να κάνουμε πεζοδρόμιο τη Βουλή. Έχετε κάνει τον Πολάκη αντιπρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός χαράσσει γραμμή»
  • Γεροβασίλη: «θα τον πάμε για πρόεδρο της Δημοκρατίας…»

Η εξέλιξη ήρθε στον απόηχο της αίτησης του Δημήτρη Τσοβόλα, για εξαίρεση από τις εργασίες της επιτροπής των κ.κ. Πλεύρη, Κεγκέρογλου και Κυρανάκη για λόγους που αντιβαίνουν στην αρχή της αμεροληψίας. Την εν λόγω ενέργεια είχε προαναγγείλει ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο, στο ραδιόφωνο του Alpha.