current views are: 9

8 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση09:03

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής – «Ψήνεται» νέα σύγκρουση

«Ψήνεται» νέα σύγκρουση με αφορμή το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών

Δημοσίευση 09:03’

«Ψήνεται» νέα σύγκρουση με αφορμή το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών

Τελευταίοι βγήκαν χθες από την αίθουσα της Προανακριτικής Επιτροπής οι επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να δείξουν ότι παραμένουν μια ενωμένη ομάδα που επιθυμεί να ολοληρωθεί η διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο πως ο Παύλος Πολάκης εξερχόμενος από την αίθουσα 150 της Βουλής έδειξε στους δημοσιογράφους δυο φακέλους με ερωτήσεις που είχε ετοιμάσει για τον Κωνσταντίνο Φρουζή, που για 3η συνεχομενη φορά έφυγε άπραγος: «Περίμενα να τον φέρουν, αλλά τίποτα». 

Παρά τις προειδοποιήσεις, πάντως, του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ πως και την επόμενη φορά (πιθανότατα την Τρίτη) θα δώσει το παρών στις εργασίες της Επιτροπής κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα συμβεί, όπως προκύπτει από τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες συνομίλησε το newpost.gr. Όλα δείχνουν πως στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλουν να δώσουν την ευκαιρία στην πλειοψηφία να τους κατηγορήσει ότι δεν επιθυμούν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα αποτελέσει ανατροπή του σχεδιασμού που έγινε τη Δευτέρα στην Κουμουνδούρου παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. 

Για αυτό το θέμα κομματικές πηγές τόνιζαν πως «ο κ. Σαμαράς και ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλουν να εξεταστεί ο ισχυρός άνδρας της Novartis, κ. Φρουζής. Και ακόμα και αν εξεταστεί, δεν θέλουν να είναι μέσα στην εξέταση και να του απευθύνουν ερωτήσεις ο κ. Τζανακόπουλος, που είναι εξαίρετος νομικός και ο κ. Πολάκης, που γνωρίζει όσο κανείς το αντικείμενο του φαρμάκου και το πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος, καθώς έχει στείλει πολλές σχετικές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη». Για αυτό το λόγο, όπως υποστηρίζουν, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με την ανοχή του Προέδρου της Βουλής μεθόδευσαν την παράνομη εξαίρεσή τους από την Επιτροπή. 

Αυτό που προκάλεσε πολλές συζητήσεις χθες ήταν η αίτηση κατάθεσης από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μέσου του δικηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα, της εξαίρεσης από την Επιτροπή του Θάνου Πλεύρη, του Κώστα Κυρανάκη και του Βασίλη Κεγκέρογλου. Πρόκειται για αντίποινα; Πηγές της Κουμουνδούρου επεσήμαναν ότι «εάν η πλειοψηφία συνεχίσει την πραξικοπηματική μεθόδευση, τότε δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη στιγμή που δεν ανακληθεί η παράνομη εξαίρεση, τότε ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει κάθε δικαίωμα διά του συνηγόρου του να ζητήσει την εξαίρεση όσων μελών της Επιτροπής υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν τηρούν την αρχή της αμεροληψίας και μπορεί να κληθούν ενδεχομένως και ως μάρτυρες.

Οι κ.κ. Πλεύρης και Κεγκέρογλου ήταν εισηγητές για την Προανακριτική και σαφώς δήλωσαν ότι υπάρχει σκευωρία. Στην περίπτωσή τους, λοιπόν, δεν έχουμε υποψία μεροληψίας, αλλά βεβαιότητα. Ο κ. Κυρανάκης έκανε δηλώσεις, μίλησε για βαρύτατες κατηγορίες και για σκευωρία. Τώρα λοιπόν η ΝΔ είναι αντιμέτωπη με τις μεθοδεύσεις της” σημειώνουν χαρακτηριστικά. 

Παρ’ όλα αυτά στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν πως θα συνεχίσουν να λένε αυτό που φώναζαν από την αρχή: Ότι η εξαίρεση βουλευτών είναι παράνομη και αντισυνταγματική. 

Την ίδια ώρα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης θα βρεθεί και σήμερα η Βουλή, αφού θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Συνταγματική αναθεώρηση και θα ακολουθήσει η ψήφιση των αναθεωρητέων άρθρων. Συνεπώς θα υπάρξει μια πρώτη εικόνα για το πού υπάρχει διάθεση συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων.

Το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών θα αποτελέσει σημείο τριβής, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλύπτει χθες σε συνέντευξή του στο «Star Κεντρικής Ελλάδας» πως ετοιμάζει επιστολή προς τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής που υπενθυμίζει ότι η πλειοψηφία της προηγούμενης Βουλής είχε θέσει στο άρθρο 86 μια ερμηνευτική διάταξη με την οποία αποσαφηνιζόταν ότι η δωροδοκία των υπουργών δεν συμβαίνει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων, αλλά επ’ ευκαιρία αυτών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία και το ΚΙΝΑΛ αρνούνται να ψηφίσουν αυτή την ερμηνευτική δήλωση». «Γιατί το κάνουν αυτό, είναι το ερώτημα», είπε και συμπλήρωσε πως αν θεωρηθεί ότι η δωροδοκία δεν συμβαίνει κατά την τέλεση των καθηκόντων αλλά επ’ ευκαιρία αυτών, τότε δεν υπάρχει αποσβεστική προθεσμία

Σε χθεσινή συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε ευθέως την ενέργεια αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας με την παραγραφή των αδικημάτων για την υπόθεση της Novartis. Υπογράμμισε τον κίνδυνο πως «αν περάσει στο Σύνταγμα αυτή η ερμηνευτική δήλωση τότε δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία για το πώς πρέπει να προχωρήσει η εξέλιξη σε ότι αφορά την έρευνα της Δικαιοσύνης για τον κ. Λοβέρδο, ενδεχομένως για τον κ. Γεωργιάδη και άλλα στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Με αυτή τους της κίνηση στην πραγματικότητα προδικάζουν την απόφαση όλων όσων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, ανεξαρτήτως των κινήσεων της Δικαιοσύνης λόγω παραγραφής. Διότι θα ισχυριστούν ότι εφόσον η ίδια η Βουλή δεν ενέκρινε αυτήν την ερμηνευτική δήλωση τότε δεν υφίσταται η άποψη ότι η δωροδοκία είναι ένα αδίκημα το οποίο γίνεται επ ευκαιρίας των καθηκόντων του υπουργού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.


σχετικα αρθρα