ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγκούσης και Φίλης για επέμβαση ΜΑΤ σε ΑΣΟΕΕ: «Επιδιώκουν νέο Γρηγορόπουλο» - «Κυβερνητικός αυταρχισμός»

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 11 Νοεμβρίου 2019, 15:00 / Ανανεώθηκε 11 Νοεμβρίου 2019, 15:31
Ραγκούσης και Φίλης για επέμβαση ΜΑΤ σε ΑΣΟΕΕ: «Επιδιώκουν νέο Γρηγορόπουλο» - «Κυβερνητικός αυταρχισμός»
Facebook Twitter Whatsapp

Πυρά κατά της κυβέρνησης από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τις έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει η σημερινή απόφαση της αστυνομίας να κατεβάσει τα ΜΑΤ στο οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αρχικά κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Γιάννης Ραγκούσης, σχολίασε δεικτικά πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να ντρέπεται γιατί με τρόπο ανενδοίαστο και μεθόδους ευτελείς προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τους κόπους της αντιτρομοκρατικής. Ακόμα, συνεχάρη την αντιτρομoκρατική για τη νέα, όπως την χαρακτήρισε επιτυχία της, προσθέτοντάς την σε αντίστοιχες του πρόσφατου παρελθόντος, λέγοντας πως έρχεται ως συνέχεια της σοβαρής δουλειάς που έχει γίνει. «Το ίδιο ισχύει για την έρευνα στην ΑΣΟΕΕ. Κάτι αντίστοιχο δεν μπορούμε να πούμε σε όσα έγιναν σήμερα. Γιατί εναντίον φοιτητών με εντολή προφανώς με εντολή του κ. Μητσοτάκη υπήρξε ασύμμετρη χρήση αστυνομικών δυνάμεων. Μήπως ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει ένα νέο Γρηγορόπουλο;», αναρωτήθηκε.

Από την πλευρά του o Νίκος Φίλης σχολίασε στην επιτροπή που επεξεργάζεται το αθλητικό νομοσχέδιο πως πέρασε μπροστά από την ΑΣΟΕ, σήμερα το πρωί και διαπίστωσε «εικόνες αστυνομικής βίας, εικόνες ντροπής που δείχνει ότι έχει γίνει η επιλογή της έντασης με αφορμή τα ζητήματα του πανεπιστημιακού ασύλου». Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε ακόμα αψυχολόγητη την απόφαση της συγκλήτου να κλείσει το πανεπιστήμιο για τους φοιτητές και πρόσθεσε: «το άσυλο δεν προφυλάσσεται με δακρυγόνα και ΜΑΤ. Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης επιλέγει να δημιουργήσει ένταση και μια κατάσταση που δεν ξέρουμε που θα καταλήξει λίγες ημέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Είμαστε βαθιά ανήσυχοι».

Ωστόσο οι αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την αντίδραση του συναδέλφου του από τη ΝΔ, Γ. Στύλιο o οποίος έκανε λόγο για γιάφκα στην ΑΣΟΕΕ.

  • Στύλιος: « Έχει βρεθεί γιάφκα στην ΑΣΟΕ και η ελληνική αστυνομία ενεργεί κατά το νόμο»
  • Φίλης: «Τι σημαίνει γιάφκα στα ελληνικά;»
  • Στύλιος: « Στο τέλος όλα θα βρεθούν και θα τα ξεκαθαρίσουμε»
  • Φίλης: «Πότε; Όταν πέσει ξύλο; Εδώ έχουμε παράνομη δράση, παραβιάζεται το άσυλο, θέλετε ένταση πριν το Πολυτεχνείο»

Στο θέμα παρενέβη και η Μ. Τζούφη η οποία κατήγγειλε πως δεν της επετράπη από την αστυνομία να περάσει παρότι έδειξε την βουλευτική της ταυτότητα.

Λίγο αργότερα, ο κ. Φίλης σε δήλωσή του στο «Κόκκινο» τόνισε: «Είναι προφανές ότι είχαμε πολλά χρόνια να ζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις: να μπαίνουν μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο αστυνομικές δυνάμεις, με δακρυγόνα, να καταδιώκονται και να τραυματίζονται φοιτητές. Πρέπει να είναι σε όλους τους πολίτες σαφές, ότι με αυτό τον τρόπο δεν «αποκαθίσταται η τάξη» όπως αρέσκεται να λέει η κυβέρνηση και δεν μετατρέπονται σε θεσμούς έρευνας και διδασκαλίας τα λεγόμενα «άντρα ανομίας».  Αντιθέτως, με τέτοιες αυταρχικές ενέργειες η ένταση κλιμακώνεται και δημιουργούνται προϋποθέσεις για καταστάσεις που δεν θέλουμε ούτε να διανοηθούμε.  Υπάρχει μια πολιτική αιτία πίσω από την επίδειξη αυταρχισμού της οποίας γινόμαστε μάρτυρες: η κυβερνητική πολιτική, που θέλει να διώξει παιδιά από τα πανεπιστήμια ή να τα εμποδίσει να εισέλθουν σε σχολές, ώστε να δημιουργήσει μια μεγάλη πελατεία προς τα «κολέγια» και τα άλλα ιδιωτικά σχολεία. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση όπου η κυβέρνηση προχωρά με τρόπο αλλοπρόσαλλο, αυταρχικό, στο δρόμο της καταστολής. Δεν θα αισθάνονται οι πολίτες πιο ασφαλείς με τέτοιες ενέργειες, αντιθέτως θα δημιουργηθούν κύματα μεγαλύτερης κοινωνικής έντασης και ανασφάλειας.  Πιστεύω, τον κυβερνητικό αυταρχισμό θα τον νιώσουμε με πολλούς τρόπους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία. Είδαμε τα μέτωπα που άνοιξε η κυβέρνηση στα εργασιακά, ανοίγει τώρα δεύτερο μέτωπο στην Παιδεία. Επιβάλλει με αυταρχισμό «μεταρρυθμίσεις» που είναι στην ουσία αντιμεταρρυθμίσεις. Θα δούμε και άλλα. Η απάντηση σε όλα αυτά χρειάζεται να είναι ενωτική, χωρίς κομματικές αντιδικίες. Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες του ασύλου, δεν υπάρχουν προστάτες της νεολαίας, υπάρχει νεολαία, εκπαίδευση και πανεπιστημιακό άσυλο που απειλούνται από τον κυβερνητικό αυταρχισμό».