ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα ΣΥΡΙΖΑ και Παπαγγελόπουλου – Χωρίς Τζανακόπουλο, Πολάκη η συνεδρίαση

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 12 Νοεμβρίου 2019, 19:00 / Ανανεώθηκε 12 Νοεμβρίου 2019, 20:28
Προανακριτική: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα ΣΥΡΙΖΑ και Παπαγγελόπουλου – Χωρίς Τζανακόπουλο, Πολάκη η συνεδρίαση
Facebook Twitter Whatsapp

Η συνεδρίαση ξεκίνησε χωρίς την παρουσία των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εξετάζεται αυτή την ώρα από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis Hellas Κ. Φρουζής.

Κατά πληροφορίες ισχυρίστηκε πως ταλαιπωρήθηκε κατά το διάστημα που βρίσκεται στη δημοσιότητα η υπόθεση Novartis καθώς και ότι «υφίσταται μπουλιγκ, αλλά κράτησε θεσμική στάση». Ο ίδιος φέρεται να τόνισε πως «και στους ελέγχους που διενεργήθηκαν στην οικία του, δεν βρέθηκε τίποτα», ενώ υποστήριξε «ότι δεν έχει κληθεί ποτέ από δικαστικό ή ανακριτικό όργανο».  Συμπλήρωσε μάλιστα πως δεν γνώριζε ποιος θεσμός τον ήλεγχε.

Απορρίφθηκε το αίτημα Παπαγγελόπουλου

Είχε προηγηθεί η απόρριψη του αιτήματος του Δ. Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση των κ.κ. Κυρανάκη, Πλεύρη και Κεγκέρογλου. Επίσης απορρίφθηκε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την αναίρεση της εξαίρεσης από τις εργασίες της Επιτροπής των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου. 

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης αρνήθηκε ότι έχει βασιμότητα η μεροληψία ως λόγος εξαίρεσης του και τόνισε ότι η απόφαση εξαίρεσης των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη δεν έγινε για λόγους μεροληψίας αλλά γιατί, με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του μάρτυρα (σ.σ. οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλο έχουν προταθεί ως μάρτυρες) και στην ιδιότητα του εισαγγελέα, που απορρέει από την ιδιότητά τους ως μέλη της επιτροπής.

Ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης είπε ότι ερευνώμενη υπόθεση είναι o ρόλος του κ. Παπαγγελόπουλου και όχι η υπόθεση Novartis. «Την όποια πράξη έχω κάνει για τον 'Αδωνι Γεωργιάδη, δεν αφορά στην ερευνώμενη υπόθεση, ούτε ο κ. Γεωργιάδης είναι μηνυτής στη συγκεκριμένη υπόθεση κατά του Παπαγγελόπουλου», είπε ο Θανάσης Πλεύρης για τη θέση του νομικού συμβούλου του Άδωνι Γεωργιάδη την εποχή που εκείνος ήταν υπουργός Υγείας. Για τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ο Θανάσης Πλεύρης είπε ότι «όσες φορές είδε τον κ. Φρουζή, τον είδε ως ΣΦΕΕ και όχι με προσωπική ιδιότητα. Ακόμη όμως και αν υπήρχε προσωπική ιδιότητα, δεν είναι λόγος εξαίρεσης, διότι είναι άλλη η ερευνώμενη απόφαση». Επίσης ο κ. Πλεύρης διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε ποτέ δικηγόρος του κ. Μανιαδάκη, αναγνώρισε όμως ότι τον γνώριζε από το υπουργείο. Ο Θανάσης Πλεύρης επανέλαβε όμως ότι αν η επιτροπή, αφού εξετάσει όλα τα δεδομένα, κρίνει ότι πρέπει να εξαιρεθεί από μέλος της, τότε εκείνος θα αποδεχθεί την απόφαση της επιτροπής.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είπε ότι η εξαίρεση του ζητείται για όσα είπε ως εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση που είχε γίνει στην Ολομέλεια για τη συγκρότηση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Σημείωσε επίσης ότι δεν ήταν πολιτική θέση αυτή που εξέφρασε αλλά η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής με βάση όσα διατυπώνονται στη δικογραφία.

 

 

 

 

Ισχύει η εξαίρεση Τζανακόπουλου – Πολάκη, χωρίς την παρουσία τους η συνεδρίαση

Είχε προηγηθεί η απόρριψη του αιτήματος για ανάκληση της εξαίρεσης του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Σημειώνεται η συνεδρίαση ξεκίνησε χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν οριστεί ως μέλη της Προανακριτικής και που η πλειοψηφία είχε αποφασίσει να εξαιρεθούν από τις συνεδριάσεις. Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε στην αίθουσα μόνο ο Σπύρος Λάππας.

Σε δήλωσή του, ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ, σημειώνοντας: «Οι μάσκες έπεσαν. Αποδείχθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ αποφασίζουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Έχουν υπονομεύει τους θεσμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί από τον κ. Λάππα στην Προανακριτική»