ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται η κατάθεση Φρουζή στην προανακριτική για τη Novartis

Δημοσίευση 14 Νοεμβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 25 Νοεμβρίου 2019, 16:32
Συνεχίζεται η κατάθεση Φρουζή στην προανακριτική για τη Novartis
Facebook Twitter Whatsapp

Στη διάθεση της προανακριτικής και η κατάθεση του Π. Πικραμμένου, ο οποίος κατονόμασε τον Δ. Παπαγγελόπουλο

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά πιθανές μεθοδεύσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Σήμερα το πρωί, στην αίθουσα της προανακριτικής θα βρεθεί για δεύτερη φορά ο πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής, προκειμένου να συνεχίσει την κατάθεσή του.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, ο κ. Φρουζής περιέγραψε στα μέλη της προανακριτικής πιέσεις από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, προκειμένου να κατασκευάσει κατηγορίες εναντίον των 10 πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας υποστήριξε στα μέλη της προανακριτικής ότι τον Μάιο του 2018 η Ελένη Τουλουπάκη τον κάλεσε για άτυπη συνάντηση κατά την οποία τον απείλησε πως, αν δεν δώσει συγκεκριμένα στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, τότε θα εξαπολύσει εναντίον του ποινικές διώξεις.

«Συνάντησα την κυρία Τουλουπάκη τον Μάιο του 2018. Ήθελε να συναντηθούμε άτυπα στην εισαγγελία. Εκεί μου πρότεινε επίμονα να κάνω χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας αρκεί να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα» υποστήριξε ο κ. Φρουζής για να προσθέσει «Μου είπε "δεν εννοώ να μιλήσετε απλά" δηλαδή να μην καταθέσω όσα γνωρίζω αλλά κάτι άλλο». Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι δέχθηκε απειλές προκειμένου να καταστεί «κουκουλοφόρος» μάρτυρας λέγοντας: «μου είπαν ότι έχουν συντριπτικά στοιχεία εναντίον μου. Τους απάντησα να τα βγάλουν άμεσα στην επιφάνεια. Επέμειναν ζητώντας μου να καταθέσω για την υπόθεση των 10 πολιτικών. Ήταν ένας μοχλός πίεσης».

Δικαστικές πηγές, σχολιάζοντας την κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή, ανέφεραν ότι δεν θα μπορούσε να μπει σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, όπως ο ίδιος είπε στη Βουλή ότι του πρότεινε η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, γιατί ήταν κατηγορούμενος από τον Φεβρουάριο του 2018 και η συνάντηση του με την εισαγγελέα έγινε παρουσία και των δικηγόρων του τον Μάιο του ίδιου χρόνου.

Κατονόμασε Παπαγγελόπουλο ο Πικραμμένος

Εν τω μεταξύ, χθες διαβιβάστηκε στη Βουλή η κατάθεση του αντιπροέδου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος φέρεται να κατονομάζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πικραμμένος κάνει λόγο για κεντρικό σχεδιασμό της υπόθεσης με στόχο την δίωξη συγκεκριμένων πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Πικραμμένος, μεταξύ άλλων, φέρεται να λέει στους ανακριτές που ερευνούν την σκευωρία Novartis «πιθανολογώ ότι το πρόσωπο το οποίο κινούσε τα νήματα και συνέβαλε στο σχεδιασμό των διώξεων των πολιτικών προσώπων ήταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης» ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζει ότι ο τρόπος που η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς χειρίστηκε την υπόθεση του «δημιουργεί την αίσθηση ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός» με σκοπό την στοχοποίησή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτης Πικραμμένος είναι ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της έρευνας με το σκέλος της δικογραφίας που τον αφορούσε να έχει μπει, ήδη, στο αρχείο. Ο κ. Πικραμμένος από την πρώτη στιγμή είχε κάνει λόγο για «μυθιστορηματικές κατηγορίες».