current views are: 7

16 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση10:10

Η διάψευση Βρούτση για αρμοδιότητα Μηταράκη και η αλήθεια για το σχέδιο «Reuters»

Από το ρεπορτάζ που κάναμε προκύπτει ότι η διαρροή ήταν σε γνώση αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων

Δημοσίευση 10:10’

Από το ρεπορτάζ που κάναμε προκύπτει ότι η διαρροή ήταν σε γνώση αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές σε funds», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης. Αλλά ο υφυπουργός αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση Υφυπουργός Νότης Μηταράκης δεν διέψευσε το δημοσίευμα του Reuters που οι πληροφορείς τον θέλουν να «ηγείται του συγκεκριμένου σχεδίου» αλλά και να του έχουν ανατεθεί από τον Πρωθυπουργό(στον μπλε φάκελο) κρίσιμα πρότζεκτ για το ασφαλιστικό όπως και η λύση ενός καυτού ζητήματος που δεν είναι άλλο από τα 35 δισ ασφαλιστικών οφειλών που λιμνάζουν αλλά και αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για το ασφαλιστικό.

Όσοι γνωρίζουν την πραγματική εικόνα, την παρομοιάζουν όπως τα κόκκινα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα και αναρωτιούνται αν γι’ αυτό, η λύση είναι να πουληθούν σε ιδιώτες γιατί να μην μη γίνει το ίδιο με τις ασφαλιστικές οφειλές;

Αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι χρειάζονται ρεαλιστικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές συστημικές λύσεις ενώ τονίζουν ότι υπάρχει ανάγκη για μια περισσότερο ολιστική λύση από τη απλή ρύθμιση οφειλών που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Ο κ. Βρούτσης δεν λέει όλη την αλήθεια με τη διάψευση του γιατί όπως μας διαβεβαίωναν κυβερνητικές πήγες όταν βγήκε το δημοσίευμα του Reuters αυτό ήταν το κυβερνητικό σχέδιο.

Η λύση αυτού του προβλήματος δεν είναι στο χαρτοφυλάκιο του κυρίου Βρούτση αλλά στον μπλε ντοσιέ του κ. Μηταράκη.

Επομένως η πρώτη εύλογη απορία είναι γιατί τη διάψευση δεν την έκανε ο αρμόδιος Υφυπουργός;

Από το ρεπορτάζ που κάναμε προκύπτει ότι η διαρροή ήταν σε γνώση αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων αλλά δεν ήταν και κεραυνός εν αιθρία καθώς το σχέδιο είναι γνωστό εδώ και καιρό.

Μήπως ο κ. Βρούτσης δεν ενημερώθηκε και αισθάνθηκε ότι τον αδειάζουν και απαίτησε να κάνει διάψευση; Και του δόθηκε το πράσινο φως για να μην δημιουργηθεί σοβαρή κυβερνητική κρίση;

Ή μήπως έγινε κακή συνεννόηση για το χρόνο της διαρροής;

Από αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές μετά τις διαψεύσεις προκύπτει ότι σχέδιο υπάρχει αλλά το θέμα δημιουργήθηκε από «κακό συντονισμό και βιασύνη».

Άλλωστε το σχέδιο το είχε ήδη αποκαλύψει η Καθημερινή στις 23.9.19 με τίτλο «Σχέδιο τιτλοποίησης ασφαλιστικών οφειλών», στο site της εφημερίδας διαβάζουμε:

«Τη δυνατότητα τιτλοποίησης μέρους των ασφαλιστικών οφειλών που «πνίγουν» τα Ταμεία, αγγίζοντας το δυσθεώρητο ύψος των 35 δισ. ευρώ, με παράλληλη εκχώρηση, εκ μέρους του Δημοσίου, της είσπραξής τους σε τρίτους, εγχώριους ή διεθνείς παίκτες, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν αφού λήξει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων, που θεωρείται από την κυβέρνηση η ύστατη ευκαιρία για όσους χρωστούν σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ να διευθετήσουν τα χρέη τους με τις πλέον ευνοϊκές προϋποθέσεις, που υπό όρους οδηγούν ακόμη και σε «κούρεμα» της αρχικής οφειλής. Υπάρχουν, άλλωστε, νομικά και πιθανά συνταγματικά κωλύματα που πρέπει να διερευνηθούν, προκειμένου το σχέδιο για την τιτλοποίηση να οριστικοποιηθεί και να ενταχθεί στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με εγχώριες τράπεζες, εξετάζοντας τις δυνατότητες εκ μέρους του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τη δυναμική που ενδέχεται να δημιουργήσει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ένα πιθανό τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να προχωρήσει, σε δεύτερο στάδιο, η κατάρτιση του σχετικού σχεδίου».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Βάσει του αρχικού σεναρίου πάντως, σε πρώτη φάση θα μπορούσε να προχωρήσει η τιτλοποίηση ενός μέρους των οφειλών, που αφορά κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις με σημαντικά υψηλά χρέη, όπως για παράδειγμα πάνω από 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΑΟ, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ (1.874 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,14% των χρεών, ήτοι 8,12 δισ. ευρώ). Χρέη πάνω από 200.000 ευρώ έχουν συνολικά 14.357 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 13 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, το 70,89% των οφειλετών έχει χρέη έως 15.000 ευρώ ο καθένας (997.430 οφειλέτες), ενώ το 82,78% των οφειλετών (1.164.672) έχει οφειλή έως 30.000 ευρώ έκαστος. Βάσει των σεναρίων που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας και τα οποία δεν έχουν υιοθετηθεί ακόμη από την κυβέρνηση, η τιτλοποίηση θα γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού, με τη συμμετοχή τόσο ελληνικών τραπεζών όσο και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων».

Επομένως, προκαλεί μεγάλη εντύπωση η διάψευση, ότι δεν υπάρχει σχέδιο πώλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τώρα το αν θα είναι αυτό που παρουσίασε το Reuters ή Καθημερινή είναι άλλο θέμα.

Η ανακοίνωση του κ. Βρούτση βαθαίνει το χάσμα με το κ. Μηταράκη, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, «ηγείται του συγκεκριμένου σχεδίου» παρουσιάζοντάς το, όχι ως μια ιδέα, αλλά ως μια «στρατηγική να πουληθούν ορισμένα στοιχεία του ενεργητικού των Ταμείων, που, τα τελευταία χρόνια, δεν είχε καταφέρει να εισπράξει το ασφαλιστικό σύστημα» άλλωστε δικές του εκτιμήσεις μεταφέρει και το δημοσίευμα της Καθημερινής.

Πάντως, η διάψευση του κ. Βρούτση, μπορεί να αδειάζει τον υφυπουργό του αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που αυτό το σχέδιο έχει εγκριθεί από το Μαξίμου;

Άλλωστε τόσο το σχέδιο για την επικουρική σύνταξη με την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών, όσο και η ιδέα της τιτλοποίησης οφειλών ή ακόμη και η επιλογή εισπρακτικών εταιρειών, είναι στο χαρτοφυλάκιο του κ. Μηταράκη που θεωρούνται ρεαλιστικές λύσεις από τις αγορές και φέρεται να έχουν την καταρχήν έγκριση του Μαξίμου. Και όλα αυτά δεν αποσυνδέονται από την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης πόρων για το ασφαλιστικό τόσο για τις υποχρεώσεις που ανακύπτουν από δικαστικές αποφάσεις αλλά και για να προχωρήσουν οι αλλαγές που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκτός από τη βόμβα με τις οφειλές στο ασφαλιστικό υπάρχει και μια βραδυφλεγής βόμβα στο αρμόδιο υπουργείο.


σχετικα αρθρα