current views are: 5

18 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση12:01

Ξεκίνησε με αντεγκλήσεις η συζήτηση για την αναθεώρηση στη Βουλή- Τι είπαν τα κόμματα

Τι είπαν οι γενικοί εισηγητές των κομμάτων

Δημοσίευση 12:01’

Τι είπαν οι γενικοί εισηγητές των κομμάτων

Χωρίς να αποφευχθούν οι αιχμές και οι αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η πενθήμερη διαδικασία της Sυνταγματικής Αναθεώρησης που θα κορυφωθεί την ερχόμενη βδομάδα με την προβλεπόμενη ψηφοφορία.

Η κορυφαία διαδικασία αναθεώρησης του Συνταγματικού χάρτη της χώρας, ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών, με τον Κ. Τζαβάρα από τη ΝΔ, ν’ αναφέρεται στις 4 επιτυχημένες αναθεωρήσεις του Συντάγματος από το 1975 μέχρι και σήμερα. « Η αναθεώρηση δεν είναι τίποτα άλλο από τη προσπάθεια να διορθωθούν οι ελλείψεις που η ίδια η ζωή επέβαλε κατά τη διάρκεια του ιστορικού χρόνου που πέρασε από τη τελευταία αναθεώρηση μέχρι σήμερα», είπε και πρόσθεσε: «η επιτροπή αναλώθηκε σε απόψεις που μετέφεραν σε αυτή την αίθουσα επιστημονικές αντιδικίες και μετατράπηκαν οι ιδεολογικές απόψεις των κομμάτων σε επιστημονικές βεβαιότητες. Αυτό δεν ικανοποιεί την ανάγκη αναθεώρησης που είναι πολιτική».

Ο κ. Τζαβάρας αναγνώρισε πως η αναθεώρηση θα μπορούσε να ήταν πιο γενναία χωρίς ιδεοληψίες, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια λέγοντας πως «πολλοί έχετε μέσα σας ένα κρυφό «αν είχαμε προσχωρήσει στην άποψη τροποποίησης του 16,» αν το τροποποιούσαμε η Ελλάδα θα είχε κάνει βήμα προόδου».

Από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε την κρίση ως ένα μείζον πολιτικό γεγονός του οποίο όπως είπε θύμα έπεσε το Σύνταγμα. « Παράλληλα προς το Σύνταγμα, εφαρμόστηκε για δεύτερη φορά ένα παρασύνταγμα. Ένα σύνολο κανόνων που έρχονταν σε σύγκρουση με το κανονικό, με παρεκκλίσεις από την κοινοβουλευτική διαδικασία και μη εκλεγμένους πρωθυπουργούς», είπε και πρόσθεσε: «Η ΝΔ, πρότεινε την συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, την υιοθέτηση του κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που δεν θα άφηνε περιθώριο προστασίας του κοινωνικού κράτους σε αντίστοιχες περιπτώσεις κρίσης. Φαίνεται από τις θέσεις της ΝΔ, η ιδεολογική της οπισθοχώρηση σε θέσεις που δεν είναι απλώς πίσω από το 14’ αλλά και τις ίδιες συζητήσεις από τη Συντακτική βουλή του 75’».

Συνεχίζοντας δε στο ίδιο μήκος κύματος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβερνώσα παράταξη για τα άρθρα του Συντάγματος για τα οποία δεν συναίνεσε ν’ αναθεωρηθούν όπως η ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86 και οι διακριτοί ρόλοι εκκλησίας και κράτους.

Ωστόσο οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την αντίδραση κοινοβουλευτικών πηγών της ΝΔ, που σχολίασαν δεικτικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή του «περιορίστηκε σε ιδεοληπτικά και κομματικά χαρακτηριστικά» και «δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. « Η ΚΟ της ΝΔ θέλει να κρατήσει ψηλά το επίπεδο της συζήτησης που θα εξελιχθεί τις επόμενες μέρες στην Αναθεώρηση και επισημαίνει ότι η σημασία που αποδίδει σε αυτή αποδεικνύεται και με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή σε αντίθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος, είπε πως η αναθεώρηση του Συντάγματος έχει χάσει πια το ενδιαφέρον της επειδή έχει πάψει να απασχολεί την καθημερινότητα των πολιτών. « Η παρούσα αναθεώρηση δεν τους αφορά σχεδόν καθόλου. Οι εργασίες τόσο της προηγούμενης Βουλής όσο και της παρούσας πέρασαν κάτω από τα ραντάρ και αν δεν υπήρχε η ψήφος των κατοίκων του εξωτερικού κανείς δεν θα ασχολούνταν», είπε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «η επόμενη αναθεώρηση θα μπορεί να γίνει μετά από 9 χρόνια. Πολύς χρόνος χαμένος. Το πολιτικό μας σύστημα έχει ταλέντο και έφεση στη σπατάλη του χρόνου. Δεν έχουν νόημα οι ψευδοιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Δεν ψαρεύεις στα θολά ιδεολογικά νερά για να αποδείξεις ότι δήθεν κάτι κάνεις».

Επιθετικός όσο και απορριπτικός απέναντι στις προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας που μίλησε για μια αναθεώρηση που στόχο έχει την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. «Αυτός ήταν ο πρώτος και μεγάλος στόχος και για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΝΔ ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές τους», είπε και σημείωσε: «θέλετε αυταρχικό σύνταγμα που θα θωρακίζει την εξουσία του κεφαλαίου».

«Στο Σύνταγμα δεν χωρούν αναχρονιστικές διατάξεις και λαϊκισμοί, η στείρα αντιπαράθεση έχει περάσει στο πολιτικό DNA, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ», είπε ο Κ. Χύτας από την Ελ. Λύση, με την Α. Αδαμοπούλου του Μέρα25 να σημειώνει: «η αναθεώρηση δεν ικανοποιεί! Λίγες διατάξεις φαίνεται ότι θα έχουν μεγάλη στήριξη και ακόμα λιγότερες θα πάρουν περισσότερες ψήφους».


σχετικα αρθρα