current views are: 6

20 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση15:33

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς, η μεσαία τάξη που έχει βάλει άνω τελεία και οι…αρσακειάδες

Η συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αποτελεί παρέμβαση εμβληματικού χαρακτήρα στην κοινωνική προστασία και τη θέσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων. 

Δημοσίευση 15:33’

Η συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αποτελεί παρέμβαση εμβληματικού χαρακτήρα στην κοινωνική προστασία και τη θέσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων. 

Συνταγματικά κατοχυρώνεται πλέον το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με πρόταση της ΝΔ, ως «δίχτυ ασφαλείας για τους πιο αδύναμους» όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το ελληνικό κράτος πλέον θα μεριμνά βάσει Συντάγματος για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για πρώτη φορά καθιερώθηκε το 2014, από την κυβέρνηση Σαμαρά. Η κυβέρνηση Τσίπρα αφού το «πάγωσε» αναγκάστηκε να το επαναφέρει μετά από πιέσεις της τρόικας ως αντίδοτο στην υπερφορολόγηση και την περικοπή του ΕΚΑΣ.

Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι το 2020 να αυξηθεί το διανεμόμενο ποσόν στο 1 δισ. ευρώ από τα περίπου 750 εκατ. που είναι σήμερα ώστε να συμπεριλάβει 800.000 συμπολίτες μας και σταδιακά να φτάσει το 0,5% του ΑΕΠ.

Στο νέο Σύνταγμα, στο άρθρο 21, παράγραφο 1, το οποίο αναφέρεται στα κοινωνικά δικαιώματα, θα υπάρχει η προσθήκη «Το κράτος μεριμνά για την διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Έχει και πολιτικές και ιδεολογικές προεκτάσεις η συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αποτελεί παρέμβαση εμβληματικού χαρακτήρα στην κοινωνική προστασία και τη θέσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει το πεδίο της κοινωνικής ευαισθησίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Κομματικές πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι το βασικό προεκλογικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Τσίπρας ήταν με τους φτωχούς και ο Μητσοτάκης με την ελίτ, έχει αποσυρθεί από την πολιτική αντιπαράθεση. Η αντιπαράθεση κοινέ όταν γύρω από τα εργασιακά δικαιώματα, την επιδοματική πολιτική κλπ.

Μία ακόμη κυβερνητική επιλογή στην ίδια κατεύθυνση της ενίσχυσης των αδύναμων είναι να δοθεί το πρωτογενές πλεόνασμα που φαίνεται ότι θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και άλλους, ενόψει των Χριστουγέννων.

Η μεσαία τάξη

Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση έχει ανοιχτά γραμμάτια με τη μεσαία τάξη η οποία πλήγηκε βαριά στην μακρά περίοδο της κρίσης και των μνημονίων και είχε εναποθέσει τις προσδοκίες της στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι πληροφορίες για το νέο φορολογικό νόμο που έρχεται στο τέλος του μήνα ότι η ελάφρυνση για τα εισοδήματα 20.000- 50.000 ευρώ θα είναι μόνο έως 17 ευρώ το χρόνο, προκάλεσε έντονη κοινωνική δυσφορία. Η μεσαία τάξη η οποία και έκρινε τη νίκη της ΝΔ, τώρα βλέπει να ευνοούνται όχι μόνο τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα αλλά και οι έχοντες εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ οι οποίοι μπορεί να δουν ελάφρυνση έως 1000 ευρώ ετησίως με βάση τους πρώτους υπολογισμούς.

Η εμπροσθοβαρής μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% που αναλογεί στις κλίμακες της μεσαίας τάξης, οι 120 δόσεις, η ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας και άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν πιστώνονται στην κυβέρνηση αλλά είτε εξαντλήθηκαν επικοινωνιακά είτε δεν έχουν φανεί ακόμη.

Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Newpost, παραδέχθηκαν το πρόβλημα. Τα μηνύματα έφτασαν στο Μαξίμου και με εντολή του πρωθυπουργού ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναζητεί τη διέξοδο μέσα από άλλες προβλέψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα απευθύνονται στη μεσαία τάξη και θα γίνουν πιο αντιληπτά στους πολίτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη εξαπολύει κριτική για εξαπάτηση της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση. Στην παρούσα φάση ο αντιπολιτευτικός λόγος δεν έχει και πολλά ευήκοα ώτα λόγω της γενικής καλής εικόνας που παρουσιάζει νέα κυβέρνηση. Εάν δεν γίνουν, όμως, διορθωτικές κινήσεις για τη μεσαία τάξη η ΝΔ θα την βρει μπροστά της. Λόγω των θετικών μέτρων που ανακοινώθηκαν δεν άρχισε ακόμη να φεύγει. Έβαλε μία άνω τελεία. Η την πολιτική μάχη που δίνεται για το πολιτικό κέντρο με στόχο την διεκδίκηση της ηγεμονίας από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται άμεσα με τη μεσαία τάξη. Αρα όλες οι μάχες μετρούν.

Κλείνουν το μάτι για το 2020

Στην κατεύθυνσης ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης ήταν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Thessaloniki Summit για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα που έρχεται στη Βουλή κοντά με το φορολογικό, αποσυνδέει το ύψος της ασφάλισης από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα. Αν κάποιος θέλει να έχει μεγαλύτερη σύνταξη, θα μπορεί να πληρώνει μεγαλύτερη εισφορά, ανεξάρτητα από το εργασιακό και μισθολογικό του στάτους.

Για το 2020 μεταξύ άλλων προβλέπεται νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που μπορεί να φτάσει το 10%, περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%, μειώσεις του ΦΠΑ. Επίσης στον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου επιτηδεύματος εντός της τετραετίας.

Οι «αρσακειάδες» της Novartis

Η κόντρα συνεχίζεται και με επίκεντρο την Προανακριτική σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με στόχο να στηθεί πολιτική σκευωρία σε βάρος των 10 πολιτικών προσώπων που παραπέμφθηκαν σε Προανακριτική από την κυβέρνηση Τσίπρα.

«Αν είχαμε στήσει την υπόθεση Novartis, θα πήγαινε ο Τζανακόπουλος στον Άρειο Πάγο;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη του στο Open.«Πήγαμε σαν Αρσακειάδες, με το σταυρό το χέρι στην υπόθεση αυτή» τόνισε. «Δεν γνωρίζαμε τίποτα». Βέβαια ποιος τον πιστεύει είναι ένα ερώτημα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο Evening Report του Γιώργου Κουβαρά στο ACTION24, άφησε αιχμές ότι εάν ηθικός αυτουργός της πολιτικής σκευωρίας ήταν ο Δ.Παπαγγελόπουλος, φυσική αυτουργός ήταν η κυρία Τουλουπάκη και η Προανακριτική θα διερευνήσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες. Οσο για τις «αρσακειάδες» είπε μπορεί να φορούν και μαύρα ρούχα.

 


σχετικα αρθρα