ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος Αποδήμων: Η τελική πρόταση της ΝΔ - Θεοδωρικάκος: Συμβιβαστήκαμε για να κάνουμε το μεγάλο βήμα

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 21 Νοεμβρίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2019, 15:41
Ψήφος Αποδήμων: Η τελική πρόταση της ΝΔ - Θεοδωρικάκος: Συμβιβαστήκαμε για να κάνουμε το μεγάλο βήμα
Facebook Twitter Whatsapp

Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ψήφου των αποδήμων

Την ανανεωμένη και συναινετική πρόταση της ΝΔ για την αλλαγή του άρθρου 54 του Συντάγματος που αφορά στην ψήφο των κατοίκων του Εξωτερικού κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής που επεξεργάζεται τα σχετικά άρθρα, ο υπουργός των Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στόχος, όπως εξήγησε ο υπουργός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να θωρακιστούν συνταγματικά οι προβλέψεις που θα περιληφθούν στο νόμο, το σχέδιο του οποίου συντάχθηκε με βάση τη συμφωνία της 22ας Οκτωβρίου και το νομοσχέδιο ετέθη σε διαβούλευση.  

Σύμφωνα με τις αλλαγές για την απόκτηση του δικαιώματος του εκλέγειν θα προσμετράται ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία σε αυτή κατά το παρελθόν, ενώ προβλέπεται και η θεσμοθέτηση στα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων θέσεις αποκλειστικά για τους Έλληνες της διασποράς. Ακόμα δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει σε μεταγενέστερο χρόνο, νέος νόμος που θα καταρτίζει εκλογικές περιφέρειες Εξωτερικού, πρόταση που αποτελούσε και προαπαιτούμενο για την στήριξη του επίμαχου άρθρου από το Μέρα25.  

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών στο άρθρο 54 να προστεθεί νέα παράγραφος 4 που έχει ως ακολούθως:

«Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση της ΝΔ.

«Η συγκεκριμένη προσθήκη στο άρθρο 54 του Συντάγματος, γίνεται για να θωρακισθούν συνταγματικά οι περιορισμοί που θέτουν ορισμένα κόμματα σε ό,τι αφορά τις διευκολύνσεις που θα γίνονται στους εκτός επικρατείας Έλληνες να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Πολλές εξ αυτών είναι δυνητικές και όχι υποχρεωτικές γιατί είναι κρίμα να γίνει το λάθος που έγινε σε προηγούμενη αναθεώρηση και να δεσμεύσουμε αμετάκλητα νέες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στο μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Με πράξεις, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, πρέπει να δείξουμε ότι θέλουμε τη στήριξη αυτής της άλλης Ελλάδας, που ζει εκτός των συνόρων της χώρας. Και ένας τρόπος με ιδιαίτερη σημειολογική αλλά και πρακτική αξία είναι να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του δικαιώματος που έχουν να ψηφίζουν, όσοι, βεβαίως είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:

«Το Σύνταγμα ρητώς αναγνωρίζει το δικαίωμα των εκτός επικρατείας Ελλήνων να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία και παραπέμπει σε νόμο, ο οποίος θα τους διευκολύνει για να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Νόμος, ο οποίος, για να ισχύσει, απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής. Σε εμάς ανήκει η ευθύνη να δημιουργήσουμε εκείνες τις συγκλίσεις ώστε να υπάρξει η πλειοψηφία των 200 εδρών για να περάσει από τη Βουλή ο νόμος».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, τόνισε ακόμα ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει στο να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και το δικαίωμα αυτό θα έπρεπε να ασκείται μέσω της επιστολικής ψήφου.

Ωστόσο, όπως είπε, αυτή η θέση της, με βάση τους σημερινούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, δεν θα συγκέντρωνε τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων που προβλέπει το Σύνταγμα».

«Δυστυχώς οι περιορισμοί που τέθηκαν από κόμματα δεν επιτρέπουν να κάνουν χρήση της ευεργετικής διάταξης όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Όσοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση του νόμου θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα, ερχόμενοι στην Ελλάδα και στις εκλογικές περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι».

 «Σαφώς δεν είναι αυτό που επιδιώκαμε. Πρόκειται για μια συνθήκη συμβιβασμού, η οποία όμως επιτρέπει να κάνουμε ένα σημαντικότατο πρώτο βήμα», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη διάταξη ενδέχεται να μην είναι η τελική, καθώς οι πληροφορίες θέλουν το ΚΚΕ να ζητά την προσθήκη της έννοιας του "πραγματικού δεσμού". Ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν τον Περισσό να είναι ικανοποιημένος από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, γεγονός που ανάβει το πράσινο φως για την υπερψήφισή του.