ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αναζήτηση συμμάχων για το μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης – Κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας

Δημοσίευση 25 Νοεμβρίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 25 Νοεμβρίου 2019, 18:13
Σε αναζήτηση συμμάχων για το μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης – Κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας
Facebook Twitter Whatsapp

Στις 14:30 την Τρίτη η κρίσιμη συνάντηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο το πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διεθνοποίηση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος, το οποίο αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες μετρήσεις.

Την ώρα που το κυβερνητικό σχέδιο για κλειστές δομές μεταναστών στην ενδοχώρα και τα νησιά προκαλεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε αναζήτηση συμμάχων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία διαμοιρασμού προσφύγων που λαμβάνουν άσυλο στη χώρα μας, αλλά και για να αυξηθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τη χώρα μας.

Με τις ροές από την Τουρκία προς τα νησιά να συνεχίζονται αμείωτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει αύριο, Τρίτη στη Ρώμη για να συναντήσει στις 14:30 ώρα Ελλάδας τον ιταλό ομόλογό του Τζιουζέπε Κόντε. Εκ των πραγμάτων το βασικό και κυρίαρχο θέμα της ατζέντας θα είναι το μεταναστευτικό/προσφυγικό, αφού το ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα Ελλάδα και Ιταλία, μιας και σηκώνουν ιδιαίτερο βάρος ως χώρες πρώτης υποδοχής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν για τον συντονισμό που απαιτείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για την προώθηση κοινών πολιτικών και λύσεων σε επίπεδο ΕΕ.

Επί τάπητος θα τεθεί και η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η ανάγκη η διαδικασία αυτή να παραμείνει ζωντανή. Η εν λόγω συζήτηση θα διεξαχθεί στον απόηχο του βέτο του Εμανουέλ Μακρόν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και στη σκιά των πρωτοβουλιών του κ. Κόντε ώστε να ξεμπλοκάρει η εν λόγω διαδικασία.

Κατά τα άλλα, θα γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων και θα συζητηθούν οι προοπτικές περαιτέρω σύσφιξής τους, με έμφαση στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου και της ενέργειας, στους οποίους ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ιταλικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα

Σε αυτό το πλαίσιο, θα συζητηθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση του TAP, ο οποίος θα μεταφέρει προς την Ευρώπη αζέρικο φυσικό αέριο περνώντας από την Ιταλία καθώς και ο σχεδιασμός πολύ σημαντικών ενεργειακών εγχειρημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως ο EastMed.