current views are: 12

26 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση05:12

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση έπαιξε μικροκομματικά παιχνίδια με το Σύνταγμα

Οι ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χθεσινή ψηφοφορία

 

Δημοσίευση 05:12’

Οι ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χθεσινή ψηφοφορία

 

Η επόμενη ημέρα από την αλλαγή του Συντάγματος βρίσκει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκρούονται σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους και να ανεβάζουν στο “κόκκινο” το πολιτικό θερμόμετρο.

Συνολικά εννέα άρθρα αναθεωρήθηκαν, αλλά τρία είναι τα σημεία στα οποία οι δυο βασικοί αντίπαλοι θα συνεχίσουν να διασταυρώνουν για πολύ καιρό ακόμα τα “ξίφη” τους. Η πρόταση της ΝΔ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πέρασε με 158 ψήφους, 274 “ναι” συγκέντρωσε η αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, ενώ 212 ψήφους πήρε η αλλαγή του άρθρου 54 για την ψήφο των αποδήμων με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίζει τελικά.

Σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας κομματικές πηγές τονίζουν πως “ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ούτε μισό επιχείρημα για την αδιανόητη επιλογή του να ευτελίσει το θεσμό του πρώτου πολίτη της χώρας, προτείνοντας την εκλογή του ακόμα και με σχετική πλειοψηφία”. Οι ίδιες πηγές ανεβάζοντας του τόνους έκαναν λόγο για “διαδικαστικές δικαιολογίες και εξυπνακισμούς, όπως ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1990, στη δεύτερη θητεία του, εξελέγη με 153 ψήφους και όχι με 145 ή 120. Μόνο που ξέχασε, σκόπιμα, ότι αυτό έγινε μετά από τη διάλυση της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, το οποίο αναθεωρήθηκε”.

Από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως η ρύθμιση, με την οποία διαφωνεί η ΝΔ, μολονότι την υπερψήφισε στην προτείνουσα Βουλή, είναι αυτή που είχε καταθέσει το 2014, στο πλαίσιο της τότε δικής της πρότασης αναθεώρησης, με την υπογραφή όχι μόνο του τότε Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, αλλά και του νυν πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Να υπάρχουν δηλαδή αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξεύρεσης αυξημένης πλειοψηφίας για έναν ΠτΔ, ώστε να εξασφαλίζεται η συναίνεση μεταξύ πολιτικών δυνάμεων και εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό μετά από 6 φορές, η εκλογή να γίνεται απευθείας από τους πολίτες.

Για το νόμο περί ευθύνης υπουργών ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την κοινή πρόταση με την ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 παράγραφος 3 που προβλέπει την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας, ώστε ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης να εξισωθεί με ότι ισχύει στον ποινικό κώδικα για τους πολίτες. Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας “έπρεπε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει την κατάργηση και αυτό να γίνει πράξη”.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση μένουν πολύ, ωστόσο στην απόρριψη της ερμηνευτικής δήλωσης που ζήτησε επίμονα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπει στο Σύνταγμα. Γιατί με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζουν, ότι καμία προνομιακή παραγραφή για υπουργούς δε θα υπήρχε όχι μόνο για αδικήματα που τυχόν θα διέπρατταν στελέχη της κυβέρνησης από την αναθεώρηση και μετά, αλλά και για δωροδοκίες που έχουν τελεστεί στο παρελθόν. Βασικό ζητούμενο της ερμηνευτικής δήλωσης, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η δικαιοσύνη να μη σταματά τις έρευνες στο 2015, αλλά να μπορεί να πάει και πιο πίσω.

Αν και είχαν γραφτεί πολλά για συναίνεση στη ψήφο των αποδήμων που μπορεί να έφτανε και τους 300 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζουν πως η πρόταση της ΝΔ δεν προβλέπει ξεχωριστή εκπροσώπηση των εκλογέων του εξωτερικού με δικούς τους βουλευτές, μη αναγνωρίζοντας τους έτσι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Αυτός είναι ο λόγος που έδειξαν τη διαφοροποίησή τους την ώρα της ψηφοφορίας.

Ερωτηματικά προκάλεσε στις τάξεις της πλειοψηφίας χθες για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την Συνταγματική κατοχύρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζαν “ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αφορά μόνο την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να λέει η ΝΔ, ότι «εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών» και να απορρίπτει να μπει στο άρθρο του Συντάγματος ότι «το κράτος εγγυάται με υπηρεσίες και παροχές την αξιοπρεπή διαβίωση». Πρόκειται για την επιτομή του νεοφιλελευθερισμού”, σημείωναν χαρακτηριστικά. Με αυτή την λογική από την Κουμουνδούρου συμπλήρωναν πως “η συνταγματοποίηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όπως την πρότεινε η ΝΔ, ανοίγει τον δρόμο για την περικοπή άλλων επιδομάτων και της ενσωμάτωσή τους στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυτό το ζητούσε επίμονα το ΔΝΤ, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν επέτρεψε να συμβεί διότι ισοδυναμεί με δραματική μείωση των πόρων για κοινωνική πρόνοια”.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός ότι η πλειοψηφία απέρριψε προτάσεις που έχουν να κάνουν με τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, την κατοχύρωση Συνταγματικά του δημόσιου έλεγχου του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων, και της απλής αναλογικής. Από την Κουμουνδούρου είχαν προτείνει και απορρίφθηκε μόνο μέλη του Κοινοβουλίου να μπορούν να τοποθετούνται στη θέση του Πρωθυπουργού.


σχετικα αρθρα