ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνολόγος Λαγγίδης για συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: «Μπορεί δυνητικά να ανατρέψει τα κεκτημένα Κύπρου – Ελλάδας»

Δημοσίευση 29 Νοεμβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 29 Νοεμβρίου 2019, 11:49
Facebook Twitter Whatsapp

«Η Ελλάδα έχει περιθώρια αντίδρασης»

Τη συμφωνία που υπέγραψαν η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο σχολίασε ο Αφεντούλης Λαγγίδης.

«Έχουμε μια συνέχεια της τουρκικής πολιτικής σε επίπεδο πλέον αναζήτησης ενός εταίρου στην ανατολική μεσόγειο, ο οποίος θα μπορούσε δυνητικά να ανατρέψει τα “κεκτημένα” τα οποία έχει επιτύχει η κυπριακή και ελλαδική πλευρά με συνεργασίες στον ενεργειακό τομέα, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και με συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως ο Λίβανος. Αυτή η κίνηση ήταν ένα συμπλήρωμα ουσιαστικά, το οποίο έρχεται σε πολιτικό επίπεδο να κινηθεί παράλληλα με την κίνηση στην οποία προέβη η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη, με την κατάθεση των συντεταγμένων», δήλωσε αρχικά στον Alpha και την εκπομπή «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Η Ελλάδα βεβαίως έχει περιθώρια αντίδρασης, κυρίως σε επίπεδο εμβάθυνσης της συνεργασίας με τα άλλα κράτη, μια συμφωνία η οποία έχει ενοχλήσει σε μεγάλο βαθμό την Άγκυρα. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι η δεύτερη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης στάθηκε αρνητικά σε αυτή τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την όχι μόνο ως παράνομη, σχετικά με το διαδικαστικό, αλλά και επικίνδυνη για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο».