ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεοδωρικάκος αναμορφώνει το «νόμο Πεπονή» - «Το ΑΣΕΠ εγγυάται την αντικειμενικότητα, χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών» δηλώνει στο ΝEWPOST - Νέες προσλήψεις το 2020

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 29 Νοεμβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 29 Νοεμβρίου 2019, 11:55
Ο Θεοδωρικάκος αναμορφώνει το «νόμο Πεπονή» - «Το ΑΣΕΠ εγγυάται την αντικειμενικότητα, χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών» δηλώνει στο ΝEWPOST - Νέες προσλήψεις το 2020
Facebook Twitter Whatsapp

Ο νέος νόμος έρχεται στο α’ τρίμηνο του 2020

Η είδηση στο υπουργικό συμβούλιο βγήκε από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Ανακοίνωσε στους συναδέλφους του ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα φέρει νέο νόμο για τις προσλήψεις ο οποίος θα αναμορφώνει τον 2190/94 που έμεινε στην ιστορία ως «νόμος Πεπονή». Καθιέρωνε ένα αξιοκρατικό σύστημα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο με την θέσπιση του ΑΣΕΠ. Ο Αναστάσιος Πεπονής ήταν ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που έδωσε το όνομά του σε νόμο.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ.Θεοδωρικάκος δήλωσε στο NEWPOST ότι «το ΑΣΕΠ έχει καταξιωθεί για την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία του συστήματος προσλήψεων». «Χρειάζεται, όμως επιτάχυνση της διαδικασίας και αυτός είναι ο στόχος με τις αλλαγές που επεξεργαζόμαστε στο υπουργείο Εσωτερικών» όπως τόνισε.

Νέες προσλήψεις το 2020

Ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων την τελευταία διετία και την εκτίμηση του για τις αποχωρήσεις του επόμενου έτους που θα ανοίξουν το δρόμο σε νέες προσλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα το 2018 και το 2019 αποχωρούν 20.300 δημόσιοι υπάλληλοι. Έτσι είναι σε εξέλιξη ένας ανάλογος αριθμός (19.700) νέων προσλήψεων σύμφωνα με τον κανόνα «ένας φεύγει ένας προσλαμβάνεται» που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα με την τρόικα, τον οποία διατηρεί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τις περί αντιθέτου εξαγγελίες της, διότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ήδη έχει μειωθεί σημαντικά. Το πρόγραμμα των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση και προστίθενται και οι νέες της σημερινής κυβέρνησης που αφορούν για παράδειγμα τους 1500 ειδικούς φρουρούς, τους 1.700 για τις ανάγκες του μεταναστευτικού προβλήματος κλπ.

Στο πρόγραμμα προσλήψεων του κανόνα ένα προς ένα δεν περιλαμβάνονται αυτές που αφορούν την «βοήθεια σπίτι» και την ειδική αγωγή σε εκπαιδευτικούς καθώς προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων και η συμφωνία που έχει γίνει με την τρόικα είναι ότι εξαιρούνται.

Για το 2020 υπάρχει η εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών για επιπλέον 11.000 αποχωρήσεις. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο τονίστηκε ότι το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται από την ανάπτυξη της οικονομίας και την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί για τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και όχι έκτακτου, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Θεοδωρικάκος κάλεσε τους υπουργούς να καταγράψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό ώστε να αξιολογηθούν στον σχεδιασμό των προσλήψεων που θα γίνει τον επόμενο χρόνο. Ειδική αναφορά έγινε για τους ευαίσθητους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας. Ο τελικός αριθμός των προσλήψεων και οι τομείς του δημοσίου όπου θα πραγματοποιηθούν οι νέες προσλήψεις το 2020 θα αποφασιστούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια.