current views are: 11

2 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση07:01

Αυστηρό μήνυμα Δένδια: «Δεν θα επιτρέψουμε τουρκική παραβίαση της κυριαρχίας μας – Αν ο Λίβυος πρέσβης δεν μας φέρει τη συμφωνία, θα απελαθεί»

«Η Τουρκία καλύπτεται πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δημοσίευση 07:01’

«Η Τουρκία καλύπτεται πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μια αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και για νησιά του Αιγαίου που είναι πολύ μεγάλα. Αυτή η αντίληψη είναι αβάσιμη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας τη νέα προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία «εξαφανίζει» το Καστελόριζο και «σβήνει» ελληνικά νησιά από τον χάρτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «η Τουρκία καλύπτεται πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και επικαλείται ανεδαφικά πράγματα».

Σχετικά με το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «το ένα αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και το άλλο αφορά τη στρατιωτική συνεργαία, με το οποίο είναι πιθανόν να παραβιάζει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη» και πρόσθεσε:

«Αυτή η συμφωνία δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από το κοινοβούλιο της Λιβύης».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «γνωρίζαμε ότι προετοιμαζόταν αυτό το σύμφωνο, το γνώριζε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Το είχα θέσει στον Λίβυο ομόλογό μου, ο οποίος είχε πει ότι πράγματι γίνονται συζητήσεις αλλά είναι προβληματικό και δεν μπορεί να γίνει».

«Αν ο Λίβυος πρέσβης δεν μας φέρει έως την Παρασκευή τη συμφωνία, θα απελαθεί», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ υπενθύμισε πως ο Τούρκος πρέσβης εκλήθη για εξηγήσεις. Στις διμερείς συναντήσεις πάντως ο κ. Τσαβούσογλου δεν μου είπε ότι δεν θα υπογραφεί αυτό το σύμφωνο».

«Η Ελλάδα αισθάνεται ισχυρή. Συζητάμε με τους Τούρκους, υπογραμμίζοντας ο καθένας τι είναι δεκτό και τι απαράδεκτο. Πάντα είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία, αλλά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», τόνισε και εκτίμησε πως η Τουρκία με τις κινήσεις της δεν βοηθά τον ευατό της».

«Η Ελλάδα επιδιώκει με τις γειτονικές χώρες μέσω συμφωνιών τον καθορισμό των ΑΟΖ, ώστε να ξεκαθαρίσουν όλα», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Όσον αφορά στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε πως της Τουρκίας δεν της βγήκε σε καλό η συμπεριφορά της απέναντι στην Κύπρο. Ήδη το Συμβούλιο της ΕΕ ψήφισε την επιβολή κυρώσεων. «Δεν νομίζω ότι έχει καταφέρει κάτι η Τουρκία με τις έρευνες στην Κυπριακή Δημοκρατία».

«Εφόσον η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα, κανείς δεν θα τα αμφισβητήσει, αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Να συζητήσουμε ναι, αλλά όχι να μας επιβάλει η Τουρκία ό,τι θέλει», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

«Δεν θα επιτρέψουμε τουρκική παραβίαση της κυριαρχίας μας»

«Δεν έχουμε δικαίωμα να εκχωρήσουμε την κυριαρχία της χώρας», επισήμανε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως «αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας, θα υποστεί τις συνέπειες».
«Η Τουρκία είναι και θα είναι εξαιρετικά προσεκτική» εκτίμησε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει η Άγκυρα.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας είπε πως «η Ελλάδα οφείλει να μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ενδεχόμενη κρίση», ενώ όπως εξήγγειλε θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις κινήσεις της κυβέρνησης έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

«Εκτός δικαίου η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία»

Σχετικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως η Ελλάδα δημιουργεί ένα σύστημα αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.

«Αυτό που κάνει η Τουρκία που εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο για να φέρει την Ελλάδα και την ΕΕ σε δύσκολη θέση είναι εκτός δικαίου», πρόσθεσε.

«Μερικοί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας δεν δέχονται τον καταμερισμό ευθυνών, ενώ οι ίδοι εταίροι στα κονδύλια είναι έτοιμοι να εισπράξουν» ανέφερε και τόνισε:

«Η Ελλάδα έχει πει ότι η Τουρκία δικαιούται ενισχύσεις γιατί έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος. Την έχουμε βοηθήσει με μεγάλο εσωτερικό κόστος. Αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε άλλο με αυτά που κάνει.

 


σχετικα αρθρα