ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Να αναρωτηθεί αν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του δικαίου

Δημοσίευση 2 Δεκεμβρίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 2 Δεκεμβρίου 2019, 13:44
Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Να αναρωτηθεί αν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του δικαίου
Facebook Twitter Whatsapp

Απάντηση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ στη χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Εξωτερικών αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών–κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματ», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς, σημείωσε ακόμα πως η Τουρκία «ούτε μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

«Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών. Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ και καταλήγει:

«Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου».