current views are: 9

2 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση16:45

Στις 7 Ιανουαρίου η συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ στο Λευκό Οίκο – Στην ατζέντα Ανατολική Μεσόγειος, σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Τι ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Δημοσίευση 16:45’

Τι ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Διπλωματικός πυρετός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων και του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε η Άγκυρα με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε θέσεις μάχης έναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει διαρκώς διεθνείς πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργήσει ένα αρραγές μέτωπο έναντι της Άγκυρας.

Κορύφωση αυτής της διαδικασίας είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία και οριστικοποιήθηκε για τις 7 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε επίσημα τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα υπάρξει συζήτηση για την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων Ελλάδας-ΗΠΑ για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Με άλλα λόγια δηλαδή θα συζητηθεί το θέμα των τουρκικών επιθετικών ενεργειών στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ακόμη μια ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ που ξεκινά αύριο, Τρίτη, στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο γεύμα με τους ηγέτες των χωρών που οι στρατιωτικές τους δαπάνες είναι άνω του 2% του ΑΕΠ. 

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της Αμερικανικής Προεδρίας, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου και «θα γιορτάσει τους ισχυρούς δεσμούς στην οικονομία, τον πολιτισμό και την ασφάλεια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, ενός σημαντικού συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα τονίσει τη σημασία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σε σχέση με την τεχνολογία 5G, την αντιμετώπιση της κακοήθης επιρροής στην περιοχή και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε θέσεις μάχης η κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει πάρει θέσεις μάχης, την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν στην πιο επικίνδυνη φάση τους μετά την κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε διερεύνηση κήρυξης ΑΟΖ με την Λιβύη αλλά και την κατάθεση χαρτών που «εξαφανίζουν» το Καστελόριζο καθώς δεν του αναγνωρίζει ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε δικαίωμα για ΑΟΖ. Και όλα αυτά με την επίκληση της σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας της οποίας η Τουρκία δεν είναι καν μέλος.

Ο στόχος είναι σαφής, να δημιουργήσει τετελεσμένα. Βήμα – βήμα υλοποιεί την στρατηγική της για συν-διαχείριση στο Αιγαίο στην βάση του καζάν-καζάν ή αλλιώς win-win δηλαδή με κέρδος για όλες τις πλευρές.

Από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ που ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ «να σταματήσει η τακτική των ίσων αποστάσεων που αδικεί κατάφορα την πατρίδα μας». «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της» τόνισε.

Εκτός από την πίεση στην Τουρκία η κυβέρνηση κλιμακώνει τις αντιδράσεις της απέναντι στην κυβέρνηση της Τρίπολης με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να απειλεί ακόμη και με απέλαση τον πρέσβη εάν δεν του προσκομίσει το κείμενο της συμφωνίας με την Τουρκία έως την Πέμπτη. Παράλληλα, πραγματοποίησε ταξίδι – αστραπή στο Κάιρο και ζήτησε από την κυβέρνηση Σίσι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για υπογραφή κοινής ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου. Το πόδι της Τουρκίας στη Λιβύη είναι το τελευταίο που θα ήθελε ο πρόεδρος Σίσυ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δείπνο που παρέθεσε ο Τραμπ στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ο Ερντογάν αποχώρησε ενοχλημένος διότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος καθόταν στο προσωπικό τραπέζι του προέδρου των ΗΠΑ.

Με τον Γάλλο πρόεδρο ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά. Ο Μακρόν είναι ένας δυνάμει σύμμαχος λόγω των γαλλικών οικονομικών συμφερόντων (TOTAL) στις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και στα νότια της Κρήτης που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση αλλά και των καλών σχέσεων που διατηρεί το Παρίσι με την λιβυκή αντιπολίτευση υπό τον στρατηγό Χαφτάρ που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών της χώρας.


σχετικα αρθρα