current views are: 9

3 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση17:30

Προανακριτική Novartis – Μανιαδάκης: Οι εισαγγελείς μου ασκούσαν πιέσεις να δώσω Γεωργιάδη, Σαμαρά, Στουρνάρα, Λοβέρδο και Βενιζέλο

Αποσύρθηκε το αίτημα από την πλευρά Μανιαδάκη

Δημοσίευση 17:30’

Αποσύρθηκε το αίτημα από την πλευρά Μανιαδάκη

Χωρίς την παρουσία κατέθεσε ο Νίκος Μανιαδάκης στην προανακριτική επιτροπή για τη Novartis. Όπως δήλωσε ο κ. Μπαντάς, δικηγόρος του κ. Μανιαδάκη, αποσύρθηκε το αίτημα, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία. Ανάμεσα σε άλλα φέρεται να υποστήριξε πως δέχθηκε πιέσεις για να ονοματίσει τους κ.κ. Γεωργιάδη, Σαμαρά, Στουρνάρα, Λοβέρδο και Βενιζέλο για εμπλοκή στην υπόθεση Novartis. Η κατάθεσή του κ. Μανιαδάκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη στις 17:00.

Η κατάθεση Μανιαδάκη

Στην αρχή της κατάθεσής του, ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να τόνισε: «Είμαι κατηγορούμενος για βαρύτατες πράξεις αν κι έχω ελεγχθεί από κάθε Αρχή. Αν κι έχουν βγει πορίσματα από το μεικτό κλιμάκιο, αφότου άνοιξαν οι λογαριασμοί μου. Αφότου δεν βρέθηκε καμία έκνομη πράξη, επειδή αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγιναν, βρέθηκα εμπλεκόμενος από έναν προστατευόμενο μάρτυρα. Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ουδέποτε διορίστηκα σύμβουλος Υπουργού, ουδέποτε υπήρξα αξιωματούχος. Εχω αδίκως γι αυτό κατηγορηθεί. Είναι γεγονός ότι έχω στοχοποιηθεί. Δεν ήμουν ποτέ σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου. Με συνέδεσαν αδίκως και ψευδέστατα με έναν Υπουργό που ουδέποτε είχα την παραμικρή σχέση. Τα αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστή μου, και τα έχει η κυρια Τουλουπάκη, αποτυπώνουν αβίαστα ότι ποτέ δεν είχα την παραμικρή σχέση με τον Υπουργό Λοβέρδου που ορισμένοι επιχειρούν να με εμπλέξουν. Η οποιαδήποτε δραστηριότητα μου στο χώρο της Υγείας ξεκίνησε επιώ υπουργίας Σαλμά. Δέκα μήνες τώρα έχουν ρημάξει την ζωή την δική μου και της οικογενείας μου ενώ έχω εξηγήσει, έχω υποβάλλει υπομνήματα, προκύπτουν από τα αρχεία μου ότι ουδέποτε είχα σχέση με τον Λοβέρδο».

Στη συνέχεια σύμφωνα με πληροφορίες έκανε αναφορές στην επιστημονική του πορεία και φέρεται να υποστήριξε: «Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή κατείχα το αντικείμενο».

«Όταν μπήκε η χώρα στην κρίση η υγεία είχε το μεγαλύτερο μνημόνιο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν εθνικό χαρακτήρα. Στον τομέα της υγείας έγινε η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση δαπανών σε καιρό ειρήνης. Το 2009 η δημοσιά φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,2 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014 η δαπάνη έπεσε στα 1,9 δισ. ευρώ», φέρεται να τόνισε ο κ. Μανιαδάκης.

Φέρεται να τόνισε επίσης πως στοχοποιήθηκε από προστατευόμενο μάρτυρα επειδή αρνήθηκε να καταθέσει πράγματα που δεν έγιναν.

Ο ίδιος φέρεται να ανέφερε πως «το καλοκαίρι του 2012 επειδή το μνημόνιο της υγείας ήταν τεράστιο με παρακάλεσαν να αναλάβω  συντονιστής του μνημονίου στην υγεία. Το έκανα για τρεις μήνες. (…). Έκανα εκτιμήσεις για τη δαπάνη φαρμάκων. Ο υπολογιστής μου έχει 6.500 αρχεία. Όλες τις επικοινωνίες με τους Θεσμούς. Από εκεί προκύπτει αβίαστα ο ρόλος και η συνεργασία μου με υπουργούς.  Όπως και οι σχέσεις με τους μάρτυρες . Αυτούς που έχω δηλώσει ότι γνωρίζω και θα τους αναφέρω στην πορεία. Επίσης υπάρχουν μαρτυρικές καταθέσεις από στελέχη του υπουργείου γι το πότε ξεκίνησε η δραστηριότητα μου».

Ο ίδιος φέρεται να αρνήθηκε μετ’ επιτάσεως ότι ήταν σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας, επί υπουργείας Ανδρέα Λοβέρδου. «Ουδέποτε συνεργάστηκα μαζί του. Το επιβεβαιώνουν τα στελέχη του υπουργείου Δέδε και Καραπάνος», φέρεται να είπε.

Πώς έγινε προστατευόμενος μάρτυρας

Συνεχίζοντας, ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να τόνισε πως «η υπόθεση άρχισε να με θίγει οικονομικά. Είχα σταματήσει να εργάζομαι ουσιαστικά κι έτρεχα στους δικηγόρους και τους λογιστές. Συνειδητοποίησα πως η ανώνυμη καταγγελία του 2015 συσχετίσθηκε το 2017 με τη δικογραφία για τη Novartis. Η Novartis ξεκίνησε ως άλλη δικογραφία και μετά συσχετίσθηκε.  Όλοι όμως οι έλεγχοι ήταν απαλλακτικοί και δόθηκε εντολή επανελέγχων. Από την αρχή».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να ανέφερε πως «είδα τρεις επίκουρος εισαγγελείς. Η εμπειρία ήταν τραυματική. Πήγα μόνος , άνοιξα λογαριασμούς και με αντιμετώπισαν ως ύποπτο. Εκεί μου προτάθηκε να συνεργαστώ μαζί τους. Ήθελαν να μάθουν αν είδα υπουργούς να χρηματίζονται. Αν είδα βαλίτσες . Είπα πως δεν είδα τίποτα. Μου είπαν “σκέψου το 20 ημέρες γιατί μπορεί να είσαι μέρος μιας παράνομης συναλλαγής και να μην το έχεις πάρει χαμπάρι”. Δεν με ξανά κάλεσαν. Κατόπιν τον Οκτώβρη 2017 κι ενώ συνεχίζονταν οι διαρροές στον Τύπο πηγαίνω ξανά στην εισαγγελέα. Είδα την κυρία Τουλουπακη και τους κ.κ. Μανώλη και Ντζουρα. Μου είπαν πως ήθελαν να με εντάξουν σε πρόγραμμα προστασίας. Ήμουν αρχικά αρνητικός.  Μου είπαν και πάλι πως λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ήθελαν να με προστατεύσουν. Μετά από κάμποσες συναντήσεις με έπεισαν να ενταχθώ στο πρόγραμμα».

Συνεχίζοντας την εξιστόρηση, ο κ. Μανιαδάκης σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να υπογράμμισε πως «τον Φεβρουάριο του 2017 εντάχθηκα στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα Μετά το σάλο και όταν ήλθε το θέμα στη Βουλή, έγινε υπαγωγή σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος τον Φεβρουάριο του 2018. Μόλις είδαν τι έγινε με καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα . Τότε με κάλεσαν στη ΓΑΔΑ και μου ανακοίνωσαν πως υπήρξε ενισχυμένη διάταξη. Όταν ξεκίνησα να καταθέτω στην εισαγγελία, μου δόθηκαν παρά πολλά στοιχεία από τιμολογήσεις φαρμακείων για τιμές φαρμάκων. Μου ζητήθηκε να φτιάξω ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή για να βρουν αυξήσεις τιμών Novartis. Μου πήρε τέσσερις εβδομάδες. Έφτιαξα ένα τεράστιο αρχείο λοιπόν. Ταυτόχρονα με τις αυξήσεις τιμών υπέδειξα τους υπεύθυνους για τος αυξήσεις και τη νομοθεσία και προέτρεψα τους εισαγγελείς να ζητήσουν εξηγήσεις από όσους βρίσκονται στις αρμόδιες επιτροπές τιμών. Τότε όμως υπήρξε εμπλοκή . Μου ανακοινώθηκε πως η μάρτυρας Κελεση με είχε κατηγορήσει πως εγώ είχα πάρει χρήματα από Novartis. Μου είπαν πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να καταστώ κατηγορούμενος για κατάχρηση με ποινή έως ισόβια. Μου πρότειναν να συνεχίσω ως προστατευόμενος – κατηγορούμενος. Επειδή δεν ήθελα να μιλήσω με νομικό μου θύμισαν την περίπτωση του εξαδέλφου του Τσοχατζόπουλου! Εγώ άρχισα να αντιδρώ. Ήξερα πως δεν είχα κάνει κάτι. Η πίεση κράτησε εβδομάδες. Έδωσα 650 αρχεία αναλύσεων στους εισαγγελείς που ποτέ δεν ήλθαν συη Βουλή. Σε εσας ήλθε μόνο μια κατάθεση. Δεν τα έστειλαν οι εισαγγελείς».

Επίσης φέρεται να υποστήριξε πως «μάρτυρας είχε καταθέσει ψεύτικα στοιχεία εναντίον του κ. Λοβέρδου. Ουσιαστικά είχε καταθέσει ψέματα που γράφτηκαν σε εφημερίδα. Και τους το είπα: Τι είναι αυτά τα ψέματα; Μετά από αυτό η μάρτυρας Κελέση προσήλθε αυτοβούλως και θέλησε να διορθώσει την κατάθεση της και είπε ότι τελικά δεν την έλεγαν Ψημίτη τη γυναίκα μου αλλά ούτε και για τα του Λοβέρδου επέμεινε. Ήρθε δηλαδή η Κελέση ξανά και είπε ότι είχα εγώ πει στους Εισαγγελείς».

Φέρεται να κατήγγειλε πιέσεις να μιλήσει για πολιτικά πρόσωπα

Στη συνέχεια, περιγράφοντας τα όσα έγιναν με τους εισαγγελείς, ο κ. Μανιαδάκης, φέρεται να κατήγγειλε πως του ασκήθηκαν πιέσεις για να κατονομάσει σύμφωνα με πληροφορίες πλειάδα πολιτικών προσώπων. «Για κάποιες εβδομάδες μου ασκούσαν πάρα πολλές πιέσεις οι Εισαγγελείς Διαφθοράς για να δώσω στοιχεία εναντίον πολιτικών. Εκείνη την περίοδο με πίεζαν για συγκεκριμένους πολίτικους. Έντονες ήταν οι πιέσεις για τον κ. Γεωργιάδη τον κ. Σαμαρά τον κ. Στουρνάρα τον κ. Λοβέρδο τον κ. Βενιζέλο. Μου δείχνανε δημοσιεύματα με νομούς και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να τα επιβεβαιώσω. Μου λέγανε ότι έχουμε στοιχεία από άλλους μάρτυρες αλλά θέλουμε να μας το δέσεις και εσύ ως καθηγητής ότι αυτές οι αποφάσεις των πολιτικών αυτών είναι έκνομες. Κάποια στιγμή πάψαμε να δίνουμε καταθέσεις στην Εισαγγελία και πήγαμε σε ένα διαμέρισμα στη Μιχαλακοπουλου και καταθέταμε. Εκεί μου είπαν “πρέπει να συνεργαστείς μαζί μας και να τιμωρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους”. Κυρίως με πίεζαν για τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Σαμαρά. Αυτά μου τα έλεγε η Εισαγγελέας και ήταν παρόντες και οι βοηθοί της», φέρεται να υποστήριξε.

«Έδινα καταθέσεις σε ένα διαμέρισμα πλησίον της Μιχαλακοπούλου. Με οδηγούσε εκεί μια γυναίκα Αστυνομικός. Μου έλεγαν οι εισαγγελείς να μη φοβάμαι καθώς οι κ Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν. Με ρωτούσαν για πέντε πρόσωπα. Κατά κύριο λόγο για τον Άδωνι Γεωργιάδη. Μου ασκούσαν  έντονες πιέσεις. Για τον κ. Σαμαρά και Στουρνάρα. Επίσης για Λοβέρδο και Βενιζέλο. Μου έδιναν δημοσιεύματα εφημερίδων και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να συνηγορήσω πως αυτές οι αποφάσεις ήταν επιζήμιες για το ελληνικό Δημόσιο. Μου τα υποδείκνυαν! ” μου έλεγαν πως τα έχουν δέσει και πως ήθελαν να τα επιβεβαιώσω. Επειδή τους υποδείκνυα και τους αποδείκνυα τις αντιφάσεις των προστατευόμενων μαρτύρων άρχισαν να δυσανασχετούν και με πίεζαν ακόμη περισσότερο για τα πολιτικά πρόσωπα», φέρεται να υποστήριξε στη συνέχεια.

«Επίσης μου είπαν ότι ήξεραν οτι μέσω της εταιρείας της γυναίκα μου που λεγόταν Ψημίτη δωροδοκούσα τον Λοβέρδο. Εκεί κατάλαβα ότι οι άνθρωποι ήταν εντελώς ασόβαροι. Τον Λοβέρδο δεν τον ήξερα αλλά επίσης την γυναίκα μου δεν τη λένε Ψημίτη», φέρεται να κατέθεσε ακόμα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι επαφές με τους Αμερικάνους

Ως προς τις καταθέσεις που έδωσε σε αμερικάνους, ο κ. Μανιαδάκης φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες να κατέθεσε: «Η Τουλουπακη με προέτρεψε να μπω στο πρόγραμμα των ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του 2017 με την υπαγωγή μου στο Ελληνικό πρόγραμμα ταυτόχρονα με προέτρεψε να μπω στο αμερικανικό πρόγραμμα. (…) Η πρώτη συνάντηση με πράκτορες FBI  έγινε στο γραφείο της Τουλούπακη. Στις ΗΠΑ δεν μου ανέφεραν τίποτα για αλλά πρόσωπα πέραν του Φρουζή. Μου ζητούσαν ανάλυση ελληνικού συστήματος τιμολόγησης. Και ζήτησαν όλα τα αρχεία που έδωσα στην Ελλάδα μου είπαν για όνομα Φρουζ’η στην πρώτη συνάντηση Φεβρουάριο 2018. Αποκόμισα πως οι Αμερικανοί δεν γνώριζαν πολλά πράγματα για ελληνικό σύστημα Υγείας. Τους είδα και στη Βιέννη. Στη συνέχεια μου είπαν να ξαναπάω στις ΗΠΑ. 4/9/2018 βρήκα δουλειά στο εξωτερικό. Πήγα λοιπόν στη Μαδρίτη. Πριν ξεκινήσω, με πήραν οι Αμερικανοί . Κλείστηκε στις 29/8/2018 το ραντεβού για να πάω στις ΗΠΑ. Πήγα στο New Jersey στο κεντρικό κτήριο υπουργείου δικαιοσύνης. Πριν πάω εγώ είχαν πάει οι άλλοι μάρτυρες. Μου είπαν πως θα υπάρξει οικονομικό αντάλλαγμα. Άρχισαν να μου κάνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις, όμως άρχισαν να αγριεύουν. “Βρήκαμε στοιχεία εναντίον σου. Στοιχεία δωροδοκίας σε πολιτικό πρόσωπο”. Άρχισαν να με πιέζουν να παραδεχθώ την πράξη αλλιώς θα πήγαινα κατηγορούμενος με βάση το αμερικανικό Δικαιο. Με συνέδεσαν με Λοβέρδο του όποιου όμως ουδέποτε ήμουν σύμβουλος! Εκεί ένιωσα ανακούφιση. Κατάλαβα πως όλα ήταν θέατρο. Εγώ σαφώς αρνιόμουν. Τα μόνα στοιχεία που είχαν ήταν οι καταθέσεις των δυο άλλων μαρτύρων. Διετέλεσα σύμβουλος πολλών, ποτέ όμως του Λοβέρδου! Τους είπα πως δεν είναι αξιόπιστοι οι μάρτυρες. Πως ο δικηγόρος τους μου είχε προτείνει τα ίδια . Πρότεινα να κάνω υπόμνημα με ανακρίβειες μαρτύρων. Και το δέχθηκαν».

Κατά πληροφορίες, σε εκείνο το σημείο, ο κ. Μανιαδάκης βουρκωμένος, συνέχισε την κατάθεσή του: «Στη Μαδρίτη έγραψα κατόπιν το υπόμνημα. Να δικαιολογήσω πως ποτέ δεν υπήρξα σύμβουλος του Λοβέρδου. Όμως μάλλον με παρακολουθούσαν οι υπηρεσίες …ελληνικές. Οι Αμερικανοί από εκεί που με πίεζαν μου έστειλαν μετά το υπόμνημα “σε ευχαριστούμε …”.Στις 11 Νοεμβρίου διαβάζω σε εφημερίδες πως θα προκύψει εναντίον μου δίωξη.  Τέλη Νοεμβρίου 2018 ο Σαράφης – Δεσταμπασιδης έρχεται και αλλάζει την αρχική του κατάθεση. Λέει πως ο “Λοβερδος δωροδοκήθηκε από εμένα” και υποθέτει πως εγώ κράτησα ένα 10-20% ως μίζα! Δηλαδή είπε ο Δεσταμπασίδης πως “άκουσε κάτι! Εγώ είχα εισόδημα 600.000 ευρώ το χρόνο και με κατηγορούν πως πήρα 10% από περίπου 150.000 ευρώ. Εγώ που είχα εισόδημα 2,5 εκατ. ευρώ στα τρία χρόνια Ένας αστυνομικός ονόματι Μανωλάς του είπε πως “τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά”. Οι αστυνομικοί της προστασίας μου είπαν πως είναι ανήσυχοι και μου έκαναν ασκήσεις προστασίας . Μετά μου είπαν “έλα να υπογράψεις πως δεν θέλεις προστασία”. Αυτό το SMS το έχω».

Φέρεται να καταγγέλλει εκβιασμό από τους εισαγγελείς διαφθοράς

«Η κ. Τουλουπακη ενώ κατέθεταν στο δίπλα δωμάτιο οι άλλοι δυο μάρτυρες ήλθε μόνη της. Μου είπε πως έχουν προκύψει στοιχεία εις βάρος μου. Κι αυτό ενώ μιλούσαμε ένα χρόνο μαζί. Την επόμενη ημέρα ξαναγύρισα. Μου είπε επιώ λέξει: “δυστυχώς εξακολουθείς να καλύπτεις πολιτικά πρόσωπα. Θα διαπραγματευτούμε με τα ανώτερα μας πρόσωπα . Ανέφερε τον Γεωργιάδη ή τον Στουρνάρα πως τον κάλυπτα. Ήθελε τουλάχιστον τον Άδωνι. “Δώσε μας την off shore του Γεωργιάδη”. Κι απαντούσα “μα δεν είμαι λογιστής του. Καθηγητής είμαι. Κάποια στιγμή μου είπε η κυρία Τουλουπάκη “έχουμε μπλέξει με σένα γιατί οι μάρτυρες έχουν καταθέσει πολύ επιβαρυντικά στοιχεία για σένα”. Της απάντησα “κυρία Εισαγγελεύ συνεργαζόμαστε τόσο καιρό, σας έχω δώσει τόσα στοιχεία και κάθεστε και πιστεύετε αυτούς που ψεύδονται αφού δεν ξέρουν ούτε το όνομα της γυναίκας μου; Μου απάντησε ”Δε σε πιστεύουμε. Εξακολουθείς να καλύπτεις τους πολίτικους. Εντάξει για τον Στουρνάρα, ήταν καθηγητής σου. Καταλαβαίνουμε ότι θέλεις να τον καλύψεις. Δώσε μας στοιχεία για τον Γεωργιάδη. Αν δεν μας δώσεις συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα δούμε τί θα κάνουμε μαζί σου. Αν μας κατονομάσεις συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα διαπραγματευτώ με τους ανωτέρους μου για το μέλλον σου», φέρεται να κατέθεσε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Για Δεσταμπασίδη- Μαραγγέλη

Στη συνέχεια ο κ. Μανιαδάκης, φέρεται να τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ότι «το Νοέμβριο 2017 μου είπαν οι εισαγγελείς να σταματήσω  την κατάθεσή μου γιατί έρχεται ο άλλος μάρτυρας. Έπεσα επάνω στον Δεσταμπασιδη! Τον είδα στο ασανσέρ. Η εισαγγελέας σε απαντητικό της προς τον Άρειο Πάγο το αποκάλυψε πως ο Δεσταμπασιδης είναι μάρτυρας. Η Μαραγγέλη επίσης ήταν εντός στη ΓΑΔΑ. Την είδα επίσης».

Ένταση μετά από αίτημα Μανιαδάκη για κατάθεση με τον δικηγόρο του 

Νωρίτερα, ο δικηγόρος του κ. Μανιαδάκη, επιχειρηματολόγησε εντός της επιτροπής γιατί πρέπει ο πελάτης του να εξεταστεί ως κατηγορούμενος και όχι ως μάρτυρας. Κύριος λόγος, κατά τις ίδιες πηγές, είναι το γεγονός ότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδορκία.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως από πλευράς Νέας Δημοκρατίας ο κ. Πλεύρης τόνισε πως ο κ. Μανιαδάκης είναι ύποπτος για ψευδή κατάθεση και άρα πρέπει να καταθέσει με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις.

Ακολούθησε κατά τις ίδιες πηγές ο εξής διάλογος:

Λάππας: Εκπλήσσομαι. Η επιτροπή δεν καλεί υπόπτους αλλά μάρτυρες. Απαράδεκτο το αίτημα, ο συγκεκριμένος καλείται ως μάρτυρας. Και καταγγέλλω τη μεθόδευση αυτή. Επαναλαμβάνω η επιτροπή δεν τον καλεί ως ύποπτο, αλλά ως μάρτυρα, όπως θα κληθούν και οι υπόλοιποι.

Πλεύρης: Και η Τουλουπάκη;

Λάππας: Φυσικά.

Κεγκέρογλου: Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ύποπτος Μανιαδάκης, αλλά μάρτυρας Μανιαδάκης.

ΚΚΕ: Για όλους ίδια αντιμετώπιση, όχι δύο μέτρο και δύο σταθμά. Να κληθεί όπως κλήθηκε και ο Φρουζής.

Το ίδιο ανέφερε και η Ελληνική Λύση.


σχετικα αρθρα