current views are: 13

4 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση20:00

Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη με Ερντογάν – Τι είπε ο Πρωθυπουργός για συμφωνία με Λιβύη και μεταναστευτικό

Τα θέματα που συζητήθηκαν

Δημοσίευση 20:00’

Τα θέματα που συζητήθηκαν

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στο newpost.gr ότι έγινε μια ανοικτή, αναγκαία όσο και δύσκολη συζήτηση, με τον κ. Μητσοτάκη να ζητάει τερματισμό της τουρκικής παραβατικότητας και να βάζει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που έπρεπε να τεθούν, συμπεριλαμβανομένου και του μεταναστευτικού.

Της συνάντησης προηγήθηκαν τα γεγονότα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά και οι επικρίσεις για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που βγάζουν κερδισμένη την ελληνική πλευρά, αφού ο Ερντογάν ήταν αυτός που πιέστηκε από δηλώσεις όπως του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για τους μετανάστες που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ και του έθεσε ευθέως αν το ζήτημα είναι γεωπολιτικό ή οικονομικό.

Για το μεταναστευτικό, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Τούρκο πρόεδρο για ποιο λόγο δεν εφαρμόζει την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας κι αν ο λόγος αυτός είναι γεωπολιτικός ή οικονομικός. Το είπε ευθέως και χωρίς περιστροφές αν η Τουρκία χρησιμοποιεί τις ροές για να πιέσει προκειμένου να πετύχει τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, φέρεται, να είπε πως αν ο λόγος είναι πράγματι γεωπολιτικός, τότε η Ελλάδα θα το αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο, ενώ αν είναι οικονομικός, υπάρχει περιθώριο συζήτησης και βοήθειας. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει έντονη κινητικότητα, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά να επισκέπτεται τη γειτονική χώρα, με την μπάλα πλέον να βρίσκεται στο γήπεδό της, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ζητήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το κείμενο του μνημονίου, όμως δεν δόθηκε με αποτέλεσμα πλέον η πίεση να αφορά και τη Λιβύη, η οποία επίσης δεν έχει εμφανίσει το κείμενο της συμφωνίας και δεν έχει περάσει από το Κοινοβούλιό της. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι ο Ερντογάν μπορεί να εκτεθεί στο σοβαρό ενδεχόμενο η Λιβύη να υπαναχωρήσει κάτω από την πίεση της διεθνούς κοινότητας. Ενώ εάν η Τουρκία εμείνει στις γνωστές θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες, με αφορμή και το μνημόνιο με τη Λιβύη, θα απομονωθεί διπλωματικά ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα.

Σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές πίσω από τις κλειστές πόρτες έγινε μια ανοιχτή συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στην περιοχή αλλά και στην Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Και έκανε πράξη αυτό που έλεγε πριν από τη συνάντηση ότι «θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά». Τόνισε στον Ερντογάν να μην συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες γιατί δεν είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας καθώς την οδηγούν στη διπλωματική της απομόνωση. Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος, που προέκυψε μετά τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης ο Έλληνας πρωθυπουργός του ξεκαθάρισε ότι η απόπειρα να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο-  με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».


σχετικα αρθρα