ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης «παραίτησε» τον υφυπουργό Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη - Όλο το παρασκήνιο - Ποιοι λόγοι τον οδήγησαν στην έξοδο

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 5 Δεκεμβρίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 5 Δεκεμβρίου 2019, 13:07
Ο Μητσοτάκης «παραίτησε» τον υφυπουργό Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη - Όλο το παρασκήνιο - Ποιοι λόγοι τον οδήγησαν στην έξοδο
Facebook Twitter Whatsapp

Τι αναφέρει στην δήλωση παραίτησής του 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεκτή έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, μετά τον σάλο που ξέσπασε από την παραδοχή του ότι δεν είναι κάτοχος πτυχίου από το πανεπιστήμιο Κολούμπια, τα δημοσιεύματα για τον ίδιο και τον σύμβουλό του, και παρόλο που προ ημερών τον είχε «καλύψει» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό γραφείο μετά το δημοσίευμα ότι ο κ. Διαματάρης εμφανίζεται ως CEO σε δύο εταιρείες στις ΗΠΑ, επικοινώνησε με τον ίδιο και του ζήτησε διευκρινίσεις. Στη συνέχεια, ζητήθηκε η παραίτησή του, με τον ίδιο να το αποδέχεται προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ήταν μια δύσκολη απόφαση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω της μακροχρόνιας σχέσης που έχουν, ωστόσο ο πρωθυπουργός έβαλε πάνω από όλα το σωστό. 

Τι αναφέρει στη δήλωσή του 

Μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του, ο κ. Διαματάρης σημειώνει ότι «τις τελευταίες ημέρες δέχομαι προσωπικές επιθέσεις που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, με σκοπό να πλήξουν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, τον οποίο αγαπώ και εκτιμώ, καθώς και να υπονομεύσουν το έργο μου. Για τον λόγο αυτό, υπέβαλα, με πόνο ψυχής, στον Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή μου από τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό».

Ολόκληρη η δήλωση του Αντώνη Διαματάρη:

«Ασχολούμαι με τα θέματα της Ομογένειας επί δεκαετίες. Μόνο μου μέλημα όλα αυτά τα χρόνια είναι η προσφορά στον Ελληνισμό. Για αυτό με μεγάλη τιμή αποδέχθηκα την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού.

Τις τελευταίες ημέρες δέχομαι προσωπικές επιθέσεις που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, με σκοπό να πλήξουν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, τον οποίο αγαπώ και εκτιμώ, καθώς και να υπονομεύσουν το έργο μου. Για τον λόγο αυτό, υπέβαλα, με πόνο ψυχής, στον Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή μου από τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Διαματάρης σε δήλωσή του παραδέχθηκε ότι δεν έχει αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο Columbia (σε αντίθεση με τα όσα αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του, που αρχικά είχε διανείμει η κυβέρνηση και είχε αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών), διευκρινίζοντας πως «πράγματι παρακολούθησα αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, αλλά δυστυχώς λόγοι οικονομικοί δεν μου επέτρεψαν να αποκτήσω το σχετικό τίτλο σπουδών».

Μετά από τη δήλωση του κ. Διαματάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον είχε καλύψει, τονίζοντας πως «το θέμα έχει λήξει για την κυβέρνηση, μετά την διευκρίνιση του κ. Διαματάρη ότι σπούδασε». 

ΣΥΡΙΖΑ: Απο πού «κρατάει» τον Μητσοτάκη;

Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιόταν «από που "κρατάει" τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Διαματάρης και δεν τον αποπέμπει;».

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Ο κ. Διαματάρης, σε αντίθεση με όσα έχει δηλώσει:

- Δεν έχει μεταπτυχιακό

- Δεν έχει πτυχίο

- Παραμένει άγνωστο εάν έχει απολυτήριο Λυκείου.

Την ίδια ώρα, αναφορικά με όσα δεν έχει δηλώσει:

- Έχει συνεργάτη στο Υπουργείο που διώκεται για κακουργηματική απιστία και ζημία ενός δισ. ευρώ εις βάρος του Δημοσίου.

- Παρότι υφυπουργός, διατηρεί επιχειρηματική δραστηριότητα, τόσο ως εκδότης όσο και ως κτηματομεσίτης, παραβιάζοντας το Σύνταγμα».

«Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα διατυπώνει σήμερα σύσσωμος ο Τύπος. Ακόμα και ακραιφνώς φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ζητούν την αποπομπή του κ. Διαματάρη.

Είναι δικαίωμα του κ. Μητσοτάκη να βυθίζεται στο πρωτοφανές φιάσκο της δήθεν αριστείας που έχει δημιουργήσει με τον συγγενή – υφυπουργό του.

Ωστόσο, προκύπτει ένα απλό ερώτημα: Από πού «κρατάει» τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Διαματάρης και δεν τολμά να τον αποπέμψει, παρά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για τέταρτη συνεχή ημέρα;», επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ.