ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απελάθηκε και επίσημα ο Λίβυος πρέσβης από την Αθήνα - Διορία 72 ωρών για να φύγει από τη χώρα

Δημοσίευση 6 Δεκεμβρίου 2019, 11:00 / Ανανεώθηκε 6 Δεκεμβρίου 2019, 16:04
Απελάθηκε και επίσημα ο Λίβυος πρέσβης από την Αθήνα - Διορία 72 ωρών για να φύγει από τη χώρα
Facebook Twitter Whatsapp

Στην Αθήνα την Πέμπτη ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, κατόπιν πρόσκλησης του Κωνσταντίνου Τασούλα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην επίσημη απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών, όπως είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας, καθώς ο πρέσβης δεν παρέδωσε το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης στην προθεσμία που του είχε τεθεί. Πάντως, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η απέλαση του πρεσβή δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη.

Σήμερα το πρωί, ο πρέσβης της Λιβύης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, κηρύχθηκε persona non grata και του δόθηκε προθεσμία τριών ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα μας.

«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η δήλωση Δένδια

«Η ανάρτηση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας. Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών. Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον είναι δηλωτική, εσκεμμένης πρόκλησης έντασης τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και συνέχισε:

«Μάλιστα ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι “παράξενο", καθώς η Λιβύη δεν έχει – ανοίγω εισαγωγικά – «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Πρόκειται για τον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, την Τετάρτη θα είναι στην Αθήνα. Τόνισε, επιπλέον, ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει το κείμενο αυτό. Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι, κατά συνέπεια των ανωτέρω, σήμερα το πρωί ο Λίβυος Πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο Υπουργείο, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα. Ως προς αυτό, θα ήθελα να σας διευκρινίσω τα εξής: η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης. Ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους τους οποίους είχαμε θέσει. Το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του Υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης. Είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος παρέσχε το Σεπτέμβρη στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή των διπλωματικών μας σχέσεων».

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), που αποδέχθηκε την πρόσκληση του προέδρου της ελληνικής Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, με τον οποίο θα συναντηθούν στο Μέγαρο της Βουλής.

Υπενθυμίζεται οτι χθες μετά την τουρκική Εθνσουνέλευση που έδωσε το «πράσινο φως», αργά το βράδυ και η κυβέρνηση της Λιβύης ενέκρινε το μνημόνιο με την Άγκυρα. Την έγκριση έδωσε το Προεδρικό Συμβούλιο της Εθνικής Κυβέρνησης της Λιβύης του Φαγέζ αλ Σαράζ, την οποία στηρίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία δεν κατατέθηκε στη Βουλή της Λιβύης, καθώς το σώμα αυτό ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που θέλει να αναλάβει την εξουσία σε όλη τη χώρα.

Πάιατ: Προκλητικό το μνημόνιο

Την ενόχλησή του για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης δεν έκρυψε ούτε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Πάιατ καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, λέγοντας  πως «δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπει την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης. 

Κουμουτσάκος: Φοβάμαι ότι η Λιβύη θα προχωρήσει και σε δεύτερη συμφωνία

Για την επίμαχη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, που παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «αυτό το μνημόνιο κατανόησης είναι μια παραβίαση του διεθνούς Δικαίου της θάλασσας διότι αγνοεί τα δικαιώματα της Κρήτης που είναι το μεγαλύτερο νησί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αποτύπωμα», δήλωσε πως τον ανησυχεί «μήπως η Λιβύη προχωρήσει σε μία ανακήρυξη ΑΟΖ στο δυτικό κομμάτι μας. Είναι τόσο ισχυρή η σχέση Άγκυρας-Τρίπολης, που επειδή ήταν κάτι που στο παρελθόν επιχειρήθηκε από τη Λιβύη, τράβηξε και έκλεισε τον Κόλπο της Σύρτης και μετρούσε από εκεί και έξω τις ΑΟΖ της χωρίς να αναγνωρίζει την επήρεια της Σαπιέντζας, των Στροφάδων, της Γαύδου. Με ανησυχεί το ενδεχόμενο αυτό. Ελπίζω να μην προχωρήσει σε μια ανακήρυξη ΑΟΖ και η Τρίπολη. Θα ήταν ένα αρνητικό σενάριο που πρέπει να το προλάβουμε».

Ακόμα είπε ότι «το άρθρο 121 της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας είναι ξεκάθαρο ότι τα νησιά έχουν όλα τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες που έχει η ίδια η στεριά, επομένως είναι καταφανώς παραβατική αυτή η συμφωνία. Έχει προβλήματα εσωτερικής νομιμοποίησης διότι ο πρωθυπουργός Σαράζ είναι ουσιαστικά πρωθυπουργός της Τρίπολης δεν ελέγχει όλη τη Λιβύη, και το Σύνταγμα το λιβυκό προβλέπει μόνο το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να προχωρήσει. Είναι μια εξέλιξη που περιπλέκει τη κατάσταση κι άλλο στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια συμφωνία που δεν παράγει νομικά αποτελέσματα και πολιτικά είναι έωλη. Δεν μπορεί να σταθεί γεωπολιτικά με κανέναν τρόπο. Πέρα των δηλώσεων Ερντογάν, όλοι οι άλλοι παίκτες στη περιοχή, Ρωσία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Γαλλία κτλ θεωρούν τη συμφωνία παράνομη και αβάσιμη».