current views are: 6

6 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση08:23

Λοβέρδος στο «Ραντάρ» για ελληνοτουρκικά: «Δεν είμαστε σε πλαίσιο διαλόγου με την Τουρκία – Πρέπει να είμαστε επιθετικοί και γρήγοροι για την πλήρη αποτροπή»

«Χρειάζεται ενότητα των πολιτικών δυνάμεων»

Δημοσίευση 08:23’
Λοβέρδο

«Χρειάζεται ενότητα των πολιτικών δυνάμεων»

Τη στάση που πρέπει να έχει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, ύστερα από το μνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Λιβύης, ανέλυσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Για το αν οι επιλογές είναι τρεις, όπως είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «ο διάλογος, η διαιτησία ή ο πόλεμος», ο κ. Λοβέρδος τόνισε στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο: «Δεν είμαστε σε πλαίσιο διαλόγου και αυτό επιβεβαιώθηκε από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Δεν υπάρχει περίπτωση να τον εμπιστευτεί κανείς. Αν κάτι καλό πρέπει να πει κανείς για την Τουρκία είναι ότι σου λέει αυτά που θα κάνει. Οπότε δεν δικαιολογείσαι να αιφνιδιάζεσαι»

«Το θέμα είχε τεθεί στο εθνικό συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και από εμάς και από τη ΝΔ, επί κ. Κατρούγκαλου, αρκετές φορές, αλλά και στη νέα κυβέρνηση, το γνώριζε και ο κ. Δένδιας. Δεν είναι κάτι καινούριο, το περιμέναμε αλλά ίσως δεν το εκτίμησαν με τη σοβαρότητα που θα έπρεπε».

Για το αν η συμπεριφορά της Τουρκίας θα της κοστίσει σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν απομονωθεί: «Ο στρατός της Τουρκίας απασχολείται σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων στη Συρία και αυτό δεν την καθιστά μια άτρωτη δύναμη. Το θέμα είναι αν η Ελλάδα θα της πει ότι θα έχει κόστος, όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και άλλου είδους. Στην συνάντησή τους, ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να του έχει ξεκαθαρίσει του Ερντογάν ότι αν ξεπεράσει το όριο δεν υπάρχει συζήτηση πλέον. Ο διάλογος θα έχει τελειώσει. Θα το μάθουμε στο Συμβούλιο».

Για το αν έπρεπε να έχει γίνει παρέμβαση στον ΟΗΕ: «Έπρεπε να έχει γίνει παρέμβαση στον ΟΗΕ από πέρσι, αλλά δεν έγινε. Μάλιστα, επειδή δεν θέλω να αδικώ κανέναν, τα θέματα αυτά τα έθετε ο κ. Αβαΐδης, ο πρέσβης που εξέφρασε τη ΝΔ στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και έλεγε ότι έπρεπε να κινηθούμε στον ΟΗΕ.

Από πλευράς ΚΙΝΑΛ λέγαμε ότι οι κινήσεις πρέπει να μελετηθούν και να γίνουν τώρα. Γι αυτό ζητάγαμε Εθνικό Συμβούλιο, αλλά δεν έγινε αυτό επί Κατρούγκαλου. Δεν το θεώρησαν σημαντικό και είμαστε τώρα αιφνιδιασμένοι, ή πείτε το όπως θέλετε, σε μια νέα κατάσταση».

Για το τι πρέπει να γίνει τώρα: «Πέραν των κινήσεων σε όλα τα διεθνή επίπεδα, το μυαλό της Ελλάδας πρέπει να πηγαίνει στο πώς θα αποτρέψει και θα εκμηδενίσει αυτά που έκανε η Τουρκία. Για να συμβεί αυτό έχουμε δύο επίπεδα. Το μνημόνιο να καταστεί ανενεργό και υπάρχει χρήσιμος παράγοντας γι αυτό, διότι η Βουλή της Λιβυής δεν στηρίζει αυτή την ενέργεια. Εκεί, η Βουλή δεν στηρίζει την κυβέρνηση αλλά είναι με τους επαναστάτες. Εδώ, η Ελλάδα πρέπει να είναι επιθετική και γρήγορη και από την άλλη πλευρά, αν γίνουν ενέργειες στις δικές μας θαλάσσιες ζώνες, θα πρέπει η απάντηση να είναι άμεση και σωστή και της πλήρης αποτροπής.

Στη συζήτηση αυτή είναι χρήσιμο να ακούμε ό,τι λέει το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Εμείς μιλάμε περισσότερο για διπλωματικά θέματα και λιγότερο για αμυντικά – στρατιωτικά. Πρέπει να κοιτάμε και τους δύο τομείς της κυβερνητικής δράσης. Χρειάζεται ενότητα των πολιτικών δυνάμεων. Πάμε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αλλά με τη λογική της προετοιμασίας, όχι με το ότι αυτό το όργανο θα δει τα θέματα».

 

 

 


σχετικα αρθρα