ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρωτοφανής η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας - Η συμφωνία με τη Λιβύη θα καταρρεύσει - Επίθεση σε Τσίπρα: Έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του, έκανε απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις

Δημοσίευση 6 Δεκεμβρίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 6 Δεκεμβρίου 2019, 15:29
Facebook Twitter Whatsapp

Ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή με αφορμή την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, με αφορμή την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «τα εθνικά θέματα δεν θα γίνουν μέρος του κομματικού ανταγωνισμού».

Την ίδια ώρα, όσον αφορά στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία και η ΕΕ».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, που ψηφίζεται σήμερα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες από τα βάρη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή». 

Για ελληνοτουρικά και μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

«Στη συνάντηση με τον Ερντογάν κυριάρχησαν τα θέματα της επιθετικής στάσης της Τουρκίας και του μεταναστευτικού»

«Η Τουρκία μετά τις παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, απλώνεται τώρα και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου»

«Άκυρο το έγγραφο που η Άγκυρα βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη»

«Η Ελλάδα έχει και πολιτική και σχέδιο, η εθνική πολιτική είναι για να ασκείται όχι για να συζητείται»

«Τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν αποτέλεσμα, πούτε θα κυρωθούν. Όχι μόνο επειδή είναι ανιστόρητα, καταργώντα από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά γιατί έχουμε πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Αμερική, Ρωσία, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας. Ακόμα και μέσα στο ΝΑΤΟ, που τηρούσε πάντα ίσες αποστάσεις, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση γείτονος χώρας, με πρώτο τον Μακρόν που έθεσε φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας»

«Μπορεί χθες η τουρκική Βουλή να ενέκρινε μόνη της το μνημόνιο με τη Λιβύη, αλλά αυτό θα καταρρεύσει, γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει»

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει η συμφωνία με τη Λιβύη»

«Η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, άρα δεν μπορεί να υπογραφεί καμία τέτοια συμφωνία»

«Το θέμα θα τεθεί την προσεχή εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής. Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδας που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά κυριαρχικά της δικαίωματα» 

Επίθεση σε Τσίπρα

«Ενώ βρισκόμουν απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο, πληροφορήθηκα τις απρεπείς δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Λάθος άποψη και λάθος στιγμή»

«Η ιστορία της παράταξής μου και το προσωικό μου ήθος δεν επιτρέπει να κάνω μέρος κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα»

«Σε μια κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι αυτός ο εαυτός του να μην είναι και ο μόνος»

«Η Ελλάδα βρέθηκε σε καταιγίδες και φουρτούνες και τις ξεπέρασε με ενότητα και σωστές επιλογές συμμάχων και στόχων, με πυξίδα το εθνικό συμφέρον. Θα βγει και πάλι σε ήρεμα νερά για να συνεχίσει ρότα προόδου που έχει χαράξει»

 Για μεταναστευτικό

«Στο μεταναστευτικό η Τουρκία δεν τηρεί το τελευταίο διάστημα τις υποχρεώσεις της από την κοινή δήλωση με την ΕΕ»

«Έχουμε πέντε ξεκάθαρες προτεραιότητες. Τη φύλαξη των συνόρων, την ανακούφιση των νησιών, τα ελεγχόμενα κέντρα, τις γρήγορες επιστροφές και την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών»

«Το νέο νομικό πλαίσιο για το άσυλο θα επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου»

«Παρά την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης στον τρόπο που διαχειριζόμαστε το μεταναστευτικό»

«Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία και η ΕΕ. Είμαστε και θα είμαστε σταθερή γέφυρα συνεργασίας και συνεννόησης»

«Αναδεικνύουμε το μεταναστευτικό ως κεντρική ευρωπαϊκή προτεραιότητα»

«Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει, υπερβαίνει τις δυνάμεις ενός κράτους. Η αντιμετώπιση δεν θα είναι εύκολη και γρήγορη»

Για το φορολογικό νομοσχέδιο και την οικονομία

«Το νομοσχέδιο ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες από τα βάρη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή»

«Δηλαδή φρένο στις επιβαρύνσεις και γκάζι στην ανάπτυξη. Το νέο πλαίσιο αφορά όλους»

«Ρίχνουμε τον εισαγωγικό συντελεστή για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Σε όσους επενδύουν μειώνουμε τον φόρο στις επιχειρήσεις»

«Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για τα άτομα με αναπηρία. Δίνουμε επίδομα για κάθε νέα γέννηση. Εξαιρούμε τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τις πολύτεκνες οικογένειες». «Αναστέλλεται για τρία χρόνια και η καταβολή φόρου υπεραξίας στην μεταβίβαση ακινήτων»

«Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις και δουλειές. Η ανάπτυξη αποτελεί κοινωνική επιλογή»