ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας στο «Εκτός Γραμμής» για Τουρκία: Είμαστε σε φάση διαλόγου - Ένταση προκλητικών ενεργειών στην Αν. Μεσόγειο και στο μεταναστευτικό

Δημοσίευση 6 Δεκεμβρίου 2019, 12:00 / Ανανεώθηκε 6 Δεκεμβρίου 2019, 12:28
Πέτσας στο «Εκτός Γραμμής» για Τουρκία: Είμαστε σε φάση διαλόγου - Ένταση προκλητικών ενεργειών στην Αν. Μεσόγειο και στο μεταναστευτικό
Facebook Twitter Whatsapp

«Αν κάποιος χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικό όπλο το μεταναστευτικό και διαφημίζει τη ροή μεταναστών και προσφύγων προς τα δυτικά, η αντίδραση θα είναι ανάλογη και από την Ελλάδα και από την Ευρώπη»

«Ο κ. Διαματάρης ήταν στην Αυστραλία, του ζητήθηκαν διευκρινήσεις σχετικά με τα δημοσιεύματα για το γεγονός ότι ήταν παρέμενε στο ΔΣ δύο εταιρειών και μετά ζητήθηκε η παραίτησή του. Είναι και θέμα νομικό και συνταγματικό. Σημασία έχει ότι ο κ. Διαματάρης πρόσφερε πολλά στον απόδημο ελληνισμό και γι' αυτό επιλέχθηκε για τη θέση αυτή, είχαμε αυτήν την εξέλιξη αυτές τις μέρες και προχωρήσαμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα. 

Για τη σχέση με την Τουρκία: «Είμαστε στη φάση του διαλόγου. Ξεκίνησε η πρώτη επαφή με τον κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Είχαμε 3 βασικά θέματα, η αντιπολίτευση μπορεί να λέει ότι θέλει, να πει τι έκανε η ίδια επί των ημερών την. Τα 3 βασικά θέματα ήταν το Κυπριακό ζήτημα, η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Όσον αφορά στο Κυπριακό μετά τη Νέα Υόρκη, είχαμε μια θετική σχετικά εξέλιξη, που ήταν η τριμερής συνάντηση υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Ήταν κάτι το οποίο δεν επιθυμούσε η Τουρκία, καθώς προωθούσε την πενταμερή. Θα δούμε πώς θα προχωρήσει αυτό το ζήτημα γιατί ξέρουμε ότι μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιτζή υπάρχει ένα έδαφος και μια σοβαρή συζήτηση. Στα άλλα δύο θέματα αντί να έχουμε αποκλιμάκωση, είχαμε ένταση των προκλητικών ενεργειών και στην Ανατολική Μεσόγειο και στο μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι σχετικά ένα νέο πρόβλημα. Στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη ήταν δύο τα βασικά ζητήματα. Πώς θα κάνουμε πιο λειτουργική την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Εμείς από την πλευρά μας να επιταχύνουμε το άσυλο και τις επιστροφές και εκείνοι να ελέγξουν τα δίκτυα των διακινητών. Τα δίκτυα των διακινητών αντί να μειωθούν αυξήθηκαν και στην προχθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ήταν ποιος είναι ο λόγος που δεν τα ελέγχει. Είναι γεωπολιτικός ή οικονομικός; Φαίνεται και από τις δηλώσεις που έκανε χθες, προφανώς ενδιαφέρεται για κάποια οικονομικά ανταλλάγματα από την ΕΕ και περιμένουμε να δούμε τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον κ. Σχοινά».

Για το αν με το μεταναστευτικό/προσφυγικό και τη συμφωνία με Λιβύη η Ελλάδα έχει «στριμωχτεί»: «Αν είναι γεωπολιτικός ο λόγος που η Τουρκία κάνει αυτό το πράγμα, υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση, γιατί παύει το θέμα να είναι προστασία κατατρεγμένων ανθρώπων από τον πόλεμο και την προσφυγιά και είναι ζήτημα εθνικής απειλής. Αν λοιπόν κάποιος χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικό όπλο το μεταναστευτικό και διαφημίζει τη ροή μεταναστών και προσφύγων προς τα δυτικά, η αντίδραση θα είναι ανάλογη και από την Ελλάδα και από την Ευρώπη. Αν είναι οικονομικός ο λόγος, εμείς είπαμε και η Ευρώπη είπε στην Τουρκία, ότι εδώ είμαστε να σας στηρίξουμε».

Για το πρόβλημα στα νησιά: «Τους πολίτες τους νοιάζουν να μειωθούν οι ροές. Η στήριξη στην Τουρκία αν είναι οικονομικοί οι λόγοι, θα αποφέρουν τους καρπούς των μειωμένων ροών. Από εκεί και πέρα είπαμε ότι κλείνουν οριστικά οι δομές όπως η Μόρια ή στο Βαθύ της Σάμου και θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα. Πρώτη θα ανοίξει η δομή της Σάμου και στη συνέχεια οι υπόλοιπες. Όλες θα είναι χωρητικότητας 5.000 με ένα περιθώριο. Μετά έχουμε τη φύλαξη των συνόρων που θα μειώσει της ροές, έχουμε 400 προσλήψεις στον Έβρο και 800 στα νησιά συν το θέμα των δέκα σκαφών που θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2020. Θα είμαστε έτοιμοι μέχρι το καλοκαίρι, έχουμε δώσει το χρονοδιάγραμμα των κλειστών δομών που λέει ότι μέσα στον χειμώνα θα είναι έτοιμη η πρώτη, τέλος Φεβρουαρίου και μέχρι αρχές καλοκαιριού θα είναι έτοιμες και οι άλλες»

Για το ποιος θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία αυτών των ανθρώπων: «Είναι 1200 στο σύνολο και ακόμα 500 στις διαδικασίες ασύλου. Θα τους προσλάβει η Ελληνική Αστυνομία τους 1200. Η δική μας βούληση είναι να έχουμε έναν ενιαίο φορέα μια ενιαία φορέα επιτήρησης των συνόρων. Αυτός θα πάρει μια θεσμική μορφή που σημαίνει ότι σε αυτόν θα υπαχθούν οι επιχειρησιακές λειτουργίες όλων. Είτε είναι το λιμενικό, είτε η αστυνομία.. Είναι θέμα ημερών να περάσει από τη Βουλή. Θέλουμε να έχουμε έναν ενιαίο συντονισμό».

Για το αν θα ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις που είχαν αποφασιστεί για την Τουρκία, αν χρειαστεί: «Στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο ήταν πιο σαφές το πλαίσιο που είχε προσδιοριστεί στο προηγούμενο του καλοκαιριού για τις κυρώσεις έναντι της Τουρκίας και υπήρχε η κοινή δήλωση, μετά το τέλος, στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου, που αυτό το αφήνουν να εξειδικευτεί στο επόμενο. Επομένως θα συζητηθεί ξανά το ζήτημα αυτό σε λίγες μέρες»

Για τις «φωνές» που λένε ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο από την κυβέρνηση: «Το σχέδιο έχει 4 άξονες. Φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση ασύλου, αυξημένες επιστροφές και κλειστές δομές. Διεθνοποιούμε το πρόβλημα, αποσυμφορίζουμε τα νησιά, αυτό ήταν από την αρχή. Εσείς βλέπετε και θεωρείται ότι είναι διαφορετικό, ότι κάθε άξονας από το σχέδιο αναπτύσσεται. Δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε σχέδιο. Έρχονται και κουμπώνουν κάτω από κάθε άξονα οι δράσεις της κυβέρνησης για να γίνει πιο λειτουργικός. Το έχουμε πει ότι το θέμα αυτό δεν είναι μιας εβδομάδας ή ενός μήνα. Είπαμε ότι θέλουμε να το αναπτύξουμε αυτό το σχέδιο μέχρι το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για τυχόν νέες ροές. Σε όλη την προεκλογική περίοδο ένα από τα βασικά επιχειρήματα ήταν τα κλειστά κέντρα».

Για το γεγονός ότι το διάστημα που ζητά η κυβέρνηση για να εφαρμοστεί το σχέδιό της είναι μεγάλο: «Θα ήταν καλύτερο να πούμε ότι θα γίνει σε μια εβδομάδα και να γίνει μετά από έναν χρόνο; Είμαστε ρεαλιστές, σε μια βδομάδα δεν μπορούν να γίνουν. Εμείς προσπαθούμε να υλοποιήσουμε το σχέδιο και θα κριθούμε αν τα καταφέραμε ή όχι. Αποτελέσματα από τις κλειστές δομές και τη φύλαξη των συνόρων θα έχουμε τον Ιούνιο του 2020».