ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά στη Βουλή: Αν τολμήσει η Τουρκία, να λάβει τη δέουσα απάντηση-Να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Δημοσίευση 6 Δεκεμβρίου 2019, 13:00 / Ανανεώθηκε 6 Δεκεμβρίου 2019, 14:54
Γεννηματά στη Βουλή: Αν τολμήσει η Τουρκία, να λάβει τη δέουσα απάντηση-Να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Facebook Twitter Whatsapp

«Είναι ώρα ο πρωθυπουργός να θέσει αποφασιστικά το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής»

Τη χάραξη εθνικής γραμμής απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις ζήτησε η Φώφη Γεννηματά, κρίνοντας πως «σήμερα είναι αναγκαίος ο διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ μας όσο ποτέ».

Στη συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο, που ψηφίζεται σήμερα, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, τόνισε: «Δεν έχουμε απλώς δυσκολίες στη σχέση με τη Τουρκία έχουμε προκλήσεις, απειλές και ενέργειες, ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε τετελεσμένα και παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα. Υποτιμάτε το πρόβλημα και δεν αντιμετωπίζετε». 

«Ο κ. Ερντογάν προχώρησε ένα ακόμα βήμα, στη συμφωνία με Λιβύη στη τουρκική Βουλή. Χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο για Τουρκία. Απαιτείται εθνική γραμμή. Είναι σήμερα αναγκαίος ο διάλογος και συνεννόηση μεταξύ μας όσο ποτέ. Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Χρήσιμη η συνεδρίαση συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά δεν αρκεί», υπογράμμισε. 

«Η κοινή εθνική γραμμή θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας του λαού και θα στείλει ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας παντού. Είμαστε εδώ ενεργά και δυναμικά έτοιμοι να συμβάλουμε στη διαμόρφωση στη στήριξη και την υποστήριξη της εθνικής γραμμής.  Θέλουμε ειρήνη, σταθερότητα και καλή γειτονία στη περιοχή. Διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις», πρόσθεσε.

«Να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, ασχέτως των προθέσεων και δυνατοτήτων τρίτων. Αν τολμήσει η Τουρκία να καταπατήσει στην πράξη κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει να λάβει τη δέουσα απάντηση. Μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό;», συμπλήρωσε.

Ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρει «το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Να ζητήσουμε συγκεκριμένα πράγματα από την ΕΕ. Ότι δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ με παράνομο τρόπο και να επιβάλλει κυρώσεις. Να καλέσει τις Αρχές της Λιβύης να αποφύγουν συμφωνίες με τρίτες χώρες».

«Η προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνόρων είναι ζωτικά για μας θέματα, είναι οι κόκκινες γραμμές που αν παραβιαστούν πρέπει να έχουν την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα. Αυτή τη θέση υπηρετούμε διαχρονικά και πρέπει να υπάρξει εθνική ομοψυχία. Να καταλάβουν όλοι ότι δεν είμαστε πρόθυμοι για υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Παραχωρήσαμε αρκετά, στις Πρέσπες, δώσαμε τα κλειδιά του προσφυγικού και όλο τον δημόσιο πλούτο. Ως εδώ!», επισήμανε.

«Είναι ώρα ο πρωθυπουργός να θέσει αποφασιστικά το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής. Να ξαναπάρει η ΕΕ πίσω τα κλειδιά του προσφυγικού από τον Ενρτογάν. Ξεκαθαρίστε, κύριε Μητσοτάκη, ότι θα μπλοκάρουμε αποφάσεις σημαντικές του Συμβουλίου, αν δεν αλλάξει στάση στο μεταναστευτικό», επισήμανε η κ. Γεννηματά.

Σχολιάζοντας το φορολογικό νομοσχέδιο, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας: «Άλλαξε η κυβέρνηση αλλά όχι η πολιτική. Εμείς διαφωνούμε γιατί συνεχίζουμε ως χώρα, οικονομία και κοινωνία να είμαστε στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο. Δεν απελευθερώνεται η οικονομία από τα βάρη του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ υιοθετεί πλήρως απόψεις του τέως ΥΠΟΙΚ ότι οι Έλληνες με εισόδημα 20-25.000 ευρώ χαρακτηρίζονται πλούσιοι ή ολιγάρχες. Δεν είχαμε αμφιβολία ότι θα εμφανιστεί φέτος ο γαλάζιος Άγιος Βσίλης, όπως πέρυσι ο… ροζ. Με δώρα που έχουν προπληρωθεί στο δεκαπλάσιο». 

Χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης «μια απροκάλυπτα δεξιά πολιτική με λίγο φιλελεύθερο πασπάλισμα», υπογραμμίζοντας: «Οι δεσμεύσεις Τσίπρα για υπερπλεονάσματα είναι ακόμα εδώ! Οι πολίτες είναι θεατές στο ίδιο έργο. Έχουν αλλάξει οι ηθοποιοί άλλο ο σκηνοθέτης όχι. Λέμε ένα συνολικό όχι και στο νομοσχέδιο αλλά και στην γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης». 

«Καταθέσαμε με τροπολογία προτάσεις που αποτελούν μέρος της πρότασής μας για το σχέδιο Ελλάδα. Προτάσεις που στοχεύουν στην εξισορρόπηση έμμεσων και άμεσων φόρων», συμπλήρωσε.