ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φεύγει η «ΝΟΤΑ» για τον ΟΗΕ κατά Τουρκίας και Λιβύης - Παρέμβαση του Λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ υπέρ Ελλάδας - Γιατί παίζει κρίσιμο ρόλο η ΑΟΖ με Αίγυπτο

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 9 Δεκεμβρίου 2019, 14:00 / Ανανεώθηκε 9 Δεκεμβρίου 2019, 14:09
Φεύγει η «ΝΟΤΑ» για τον ΟΗΕ κατά Τουρκίας και Λιβύης - Παρέμβαση του Λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ υπέρ Ελλάδας - Γιατί παίζει κρίσιμο ρόλο η ΑΟΖ με Αίγυπτο
Facebook Twitter Whatsapp

Αύριο το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Είναι θέμα ωρών η αποστολή στον ΟΗΕ από το υπουργείο Εξωτερικών της νότας η οποία θα επιχειρηματολογεί γιατί η συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη για κοινή ΑΟΖ είναι έωλη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΗΕ ένιψε τα χείρας του ως Πόντιος Πιλάτος όταν ξέσπασε η κρίση, παραπέμποντας την λύση σε διμερές επίπεδο.

Η Τουρκία παρέκαμψε και το λιβυκό κοινοβούλιο που ελέγχεται από την Αντιπολίτευση και δεν ενέκρινε τη συμφωνία γιατί αποτελεί «καταφανή παραβίαση» της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης όπως κατήγγειλε.

Στέλνει πλοίο η Τουρκία

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης (GNA) του Αλ Σάρατζ, η οποία στηρίζεται οικονομικά από την Τουρκία, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες «να θέσουν τις συμφωνίες άμεσα σε ισχύ». Ο όρος που υιοθετήθηκε είναι «μνημόνιο κατανόησης» για να παρακαμφθεί η διαδικασία κύρωσης της από το λιβυκό Κοινοβούλιο. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι στέλνει πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης για έρευνες με στόχο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.

Ανάλογη τακτική ακολούθησε και με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος το οποίο δεν είναι αναγνωρισμένο διεθνώς αλλά υπέγραψε μαζί του «μνημόνιο συνεργασίας» και επιχειρεί παρανόμως γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Παρέμβαση Χαφτάρ

Στην Λιβύη η Τουρκία δεν θα τα βρει τόσο εύκολα, όμως, όπως συνέβη με τους Τουρκοκύπριους. Ο στρατάρχης Χαφτάρ που ελέγχει τον εθνικό λιβυκό στρατό, την λιβυκή Βουλή και το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών της χώρας έχει κηρύξει την Τουρκία «εχθρική» χώρα και προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει ως «εχθρικά» τα πλοία της.

Σήμερα ο Χαφτάρ έκανε παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας. «Θα απελευθερώσουμε την Τρίπολη και θα γκρεμίσουμε το τουρκικό όνειρο» δήλωσε. Έχει προσκληθεί στην Αθήνα ο αν.πρωθυπουργός που πρόσκειται στον Χαφτάρ. Την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Αθήνα και ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ μετά από πρόσκληση του προέδρου της ελληνικής Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα.

Νέα πρόκληση Ακάρ

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις το πρωί. Χαρακτήρισε «απόφαση αδυναμίας» την κίνηση της Ελλάδας να κηρύξει persona non grata τον Λίβυο πρέσβη. Ζήτησε «δίκαιο διαμοιρασμό των πόρων και του πλούτου» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε και την χερσαία πατρίδα μας και την γαλάζια πατρίδα μας» τόνισε.

ΑΟΖ με Αίγυπτο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πολιορκίας που δημιουργεί βήμα- βήμα η Τουρκία γύρω από την Ελλάδα και την Κύπρο, παίρνει άλλη διάσταση η κήρυξη κοινής ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου. Το καθεστώς Σίσι δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία την οποία κατηγορεί ότι ενισχύει του Αδελφούς Μουσουλμάνους.

«Είναι η κατάλληλη ώρα για να γίνει ένα πρώτο βήμα κήρυξης κοινής ΑΟΖ με την Αίγυπτο» δήλωσε στο Newpost υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή. Αυτή η κίνηση θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο για διεθνοποίηση της διένεξης με την Τουρκία και την Λιβύη, όπως εξήγησε.

Η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου και η κατάθεση των συντεταγμένων στους διεθνείς οργανισμούς θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε επικαλύψεις με την ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης που θα οδηγούσαν σε αναγκαστική διευθέτηση διεθνούς διαφοράς γεγονός που εξαναγκάζει τον ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες που σήμερα αρνείται επιμένοντας ότι πρόκειται για διμερείς διαφορές.

Η Κύπρος στη Χάγη

Υπενθυμίζεται ότι κρίσιμη κίνηση στρατηγικής έκανε τις τελευταίες ημέρες και η Κυπριακή Δημοκρατία. Καθώς η Τουρκία αρνείται να προσφύγουν από κοινού στο Δικαστήριο της Χάγης όπως την έχει καλέσει, προχώρησε στην επίδοση σχετικής ειδοποίησης προς την τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα. Οπως αναμενόταν δεν έγινε αποδεκτή και εστάλη δια άλλου μέσου (φαξ). Η απόδειξη ότι παρελήφθη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να καταθέσει προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, όπως δηλώνουν κυπριακές πηγές.

«Με την κίνηση αυτή, προβλέπουμε στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει» δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Μπαράζ από Αθήνα

Σε διπλωματική αντεπίθεση περνάει η Αθήνα. Τρέχει διπλωματικό μαραθώνιο. Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνει για την τελευταία παραβίαση της Τουρκίας τους συναδέλφους του στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στις Βρυξέλλες όπου δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Άλλοι στηρίζουν την Ελλάδα (πχ Γαλλία, Ολλανδία) άλλοι κρατούν ισορροπία και με την Τουρκία (πχ Λιθουανία) όπως διεφάνη από τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών.

Στο τραπέζι οι κυρώσεις

Υψηλούς τόνους κατά της Τουρκίας αναμένεται να χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής,
στις 12-13 Δεκεμβρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καλέσει την ΕΕ να πάρει ανοιχτά θέση κατά της συμφωνίας για ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης διότι είναι παράνομη και καταχρηστική σε βάρος κράτους - μέλους και εάν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση της να υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις. «Είναι σημαντικό να ξέρουμε που βαδίζουμε και ότι η ΕΕ εκφράζεται με ενιαία φωνή» δήλωσε ο αν.υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον «Σκάι».

Μέσα σε αυτό το κλίμα συγκαλείται αύριο το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων σε μια εμπιστευτικού χαρακτήρα κλειστή σύσκεψη.