current views are: 15

9 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση18:44

Αλαζονικός ο Ερντογάν: Δεμένα τα χέρια της Ελλάδας μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη – Διεθνές σκάνδαλο η απέλαση του πρέσβη, η Αθήνα θα πληρώσει

«Εάν η Λιβύη [σ.σ. η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»] θέλει να στείλουμε στρατιώτες, τότε θα αποφασίσουμε μόνοι μας και δεν θα ζητήσουμε την έγκριση κανενός»

Δημοσίευση 18:44’

«Εάν η Λιβύη [σ.σ. η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»] θέλει να στείλουμε στρατιώτες, τότε θα αποφασίσουμε μόνοι μας και δεν θα ζητήσουμε την έγκριση κανενός»

Συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις προκλήσεις του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιμένει μετ’ επιτάσεως στην υλοποίηση της συμφωνίας με την «κυβέρνηση» της Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων.

«Η Τουρκία χρησιμοποίησε τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στη συμφωνία με τη Λιβύη. Η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι ελληνοκύπριοι, δεν μπορούν να δράσουν χωρίς την έγκρισή μας», ανέφερε σε συνέντευξή του στο TRT και πρόσθεσε: «Η Αίγυπτος παραβιάσει αποφάσεις του ΟΗΕ με τη στήριξή της στο καθεστώς Χαφτάρ».

«Ο λόγος του μένους της Ελλάδας [σ.σ.] απέναντι στη συμφωνία είναι γιατί τα χέρια της είναι δεμένα αναφορικά με τη συμφωνία με τη Λιβύη. Και η απέλαση του λίβυου πρέσβη είναι διεθνές σκάνδαλο», συνέχισε και τόνισε «η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα για τις πράξεις της διεθνώς».

Αινιγματική ήταν η τοποθέτηση του Ερντογάν στο ενδεχόμενο να σταλούν τούρκοι στρατιώτες στη Λιβύη. «Εάν η Λιβύη [σ.σ. η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»] θέλει να στείλουμε στρατιώτες, τότε θα αποφασίσουμε μόνοι μας και δεν θα ζητήσουμε την έγκριση κανενός. Η Τουρκία είναι έτοιμη να δώσει στη Λιβύη οποιοδήποτε είδος βοήθειας».

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως Τουρκία και Λιβύη μπορούν να ξεκινήσουν  κοινές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την υπογραφή των δύο χωρών για τα «θαλάσσια σύνορα».  

Υπογράμμισε πως η Τουρκία πρόκειται να προμηθευτεί ένα νέο γεωτρύπανο για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα μπορεί να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της και στη Μαύρη Θάλασσα ή σε διεθνή ύδατα

Σε αντίστοιχες δηλώσεις είχε προχωρήσει λίγη ώρα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε πως  οι επαφές της Ελλάδας με τη διοίκηση του στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ είναι «μη νόμιμες». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε πως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη είναι η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Φαγιέζ αλ Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη. «Αν η Ελλάδα επιθυμεί να κάνει κάτι (με τη Λιβύη), στην πραγματικότητα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με την Τρίπολη», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

 

σχετικα αρθρα