current views are: 12

10 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση05:32

Η διπλή στρατηγική για αποδόμηση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η αμηχανία της Άγκυρας και οι απειλές του Ερντογάν

Σε πλήρη εξέλιξη του διπλωματικό μπρα ντε φερ

Δημοσίευση 05:32’

Σε πλήρη εξέλιξη του διπλωματικό μπρα ντε φερ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό πόκερ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στον απόηχο της προκλητικής συμφωνίας της Άγκυρας με το «καθεστώς» της Τρίπολης στη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο επαφών ώστε η χώρα μας να αποκτήσει διεθνή ερείσματα, ώστε να απομονωθεί αφενός η Άγκυρα, αφετέρου να στοχοποιηθεί ο «αδύναμος κρίκος» της συμμαχίας, δηλαδή η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του «πρωθυπουργού» Φαγιέζ Σεράτζ, ενός καθεστώτος που μόνο σταθεροποιημένο δεν είναι.

Η Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ιδίως στο κομμάτι της συμφωνίας με τη Λιβύη δεν είναι μόνη της. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολύ ισχυρά κράτη, ακόμα και εκτός ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, αλλά και η Αίγυπτος και το Ισραήλ θεωρούν πως η περιβόητη συμφωνία δεν έχει νομική ισχύ και είναι πολύ πιθανό σύντομα να υπάρχουν θετικές εξελίξεις.

Τα δύο σκέλη της ελληνικής στρατηγικής

Με άλλα λόγια, ο υπουργός Εξωτερικών ξεδιπλώνει τη στρατηγική του, η οποία έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα:

Ως προς το ζήτημα των διεθνών ερεισμάτων, ο κ. Δένδιας, χθες Τρίτη, βρέθηκε στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατάφερε να αποσπάσει τη στήριξη τόσο συνολικά της Κομισιόν, όσο και ορισμένων πολύ σημαντικών χωρών: «Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία. Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Di Maio, συνεννοηθήκαμε για μία προσεχή, άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Λίγη ώρα αργότερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιοσέπ Μπορέλ, στήριξε και αυτός τη χώρα μας, αλλά και την Κύπρο: «Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα». Το πιο ηχηρό μήνυμα όμως της χθεσινής ημέρας, ήρθε από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: «Είμαστε με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα».

Αναφορικά με τη δεύτερη αιχμή της ελληνικής στρατηγικής, δηλαδή τη διεθνή απομόνωση του καθεστώτος της Τρίπολης, το οποίο είναι εξαιρετικά ασταθές, ]γεγονός που έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο Ερντογάν], φαίνεται πως αποδίδει καρπούς. Η απέλαση του πρέσβη του καθεστώτος την Παρασκευή, αλλά και η πρόσκληση στην Ελλάδα του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Λιβύης – που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαφτάρ- Αγκίλα Σαλέχ έφεραν τις αμήχανες και οργισμένες αντιδράσεις της Άγκυρας, όλες σε διάστημα μόλις λίγων ωρών:

*Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε για «διεθνές σκάνδαλο» αναφερόμενος στην απέλαση του πρέσβη, προειδοποιώντας ότι η χώρα μας θα πληρώσει το τίμημα για τις πράξεις της. Ο ίδιος, «λοξοκοιτώντας» και προς την Ελλάδα, ισχυρίστηκε πως η στήριξη της Αιγύπτου στο καθεστώς Χαφτάρ είναι παράνομη «καθώς παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ». Ενώ, άφησε να εννοηθεί πως για να σταθεροποιηθεί το καθεστώς με το οποίο υπέγραψε τη συμφωνία, τότε θα στείλει ακόμη και… στρατό. «Εάν η Λιβύη [σ.σ. η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»] θέλει να στείλουμε στρατιώτες, τότε θα αποφασίσουμε μόνοι μας και δεν θα ζητήσουμε την έγκριση κανενός. Η Τουρκία είναι έτοιμη να δώσει στη Λιβύη οποιοδήποτε είδος βοήθειας». Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ερντογάν – γνωρίζοντας πως το καθεστώς με το οποίο συνομολόγησε την προκλητική συμφωνία είναι ετοιμόρροπο- σπεύδει να καταθέσει στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες των θαλασσίων συνόρων ώστε να δημιουργήσει νομικό τετελεσμένο.

*Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε πως «εάν η Ελλάδα επιθυμεί να κάνει κάτι (με τη Λιβύη), στην πραγματικότητα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με την Τρίπολη», καθώς είναι η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

*Τέλος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, χαρακτήρισε «δείγμα αδυναμίας και έλλειψη ισχύος» την πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, όταν εξέπνευσε η προθεσμία που του είχε δοθεί προκειμένου να γνωστοποιήσει στην ελληνική πλευρά Ελλάδα το περιεχόμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης. «Όπως ξέρετε απελάθηκε ο πρέσβης της νόμιμης και αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης. Κι αυτό έγινε επειδή του ζητήθηκε ένα αντίγραφο της συμφωνίας και απελάθηκε με αυτή τη δικαιολογία. Εμείς θεωρούμε πως αυτό είναι δείγμα αδυναμίας και έλλειψης ισχύος και υπογραμμίζω πως αυτό δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν έκρυψε την ενόχληση της Άγκυρας για τις προσπάθειες της Ελλάδας να πάρει τη στήριξη της Ε.Ε στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

* Χαρακτηριστικό της αμηχανίας της Άγκυρας είναι και η έκδοση NAVTEX άρον – άρον με την οποία  «κλειδώνει» το Καστελόριζο, για άσκηση με πραγματικά πυρά, σήμερα από τις 2 π.μ. έως και τις 6 π.μ.

 

σχετικα αρθρα