ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Πάιατ με φόντο τις νέες προκλήσεις Ερντογάν

Δημοσίευση 10 Δεκεμβρίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 10 Δεκεμβρίου 2019, 09:44
Συνάντηση Μητσοτάκη - Πάιατ με φόντο τις νέες προκλήσεις Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp

Εν όψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα στις 17:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Payatt, εν όψει του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου.

Στο «τραπέζι» αναμένεται να βρεθούν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και η τουρκική προκλητικότητα τόσο με τις συνεχείς παραβιάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και μετά την υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης.

Υπενθυμίζεται πως μιλώντας στο περιθώριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Τζέφρι Πάιατ τόνισε πως «αν και δεν έχουμε δει το κείμενο συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας υπάρχει ξεκάθαρη υποχώρηση από την κατάσταση σταθερότητας». Σημείωσε δε πως «κάθε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο».

 «Θα ήθελα να δώσω έμφαση στην μεγάλη σημασία της πρόσκλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου και τη φανταστική ευκαιρία που προσφέρει για αναδειχτεί το πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και για την αμερικανική δέσμευση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων αλλά και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Αλλά και για να υπογραμμίσουν οι ΗΠΑ τη δέσμευσή τους στο όραμα της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Μια χώρα που είναι εποικοδομητικός “παίκτης” σε μια ευρεία περιοχή, που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Μια χώρα που μοιράζεται τις ίδιες αξίες μαζί μας και μια χώρα που μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία κινείται και πάλι προς τα εμπρός σε οικονομικό επίπεδο, με έναν τρόπο που είναι καλό για την Ελλάδα αλλά και για τις ΗΠΑ», είπε ο Τζέφρι Πάιατ.

Ερωτηθείς για την προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία, ο Αμερικανός πρέσβης είπε: «Πρώτον, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό, ισχυρό συμφέρον να παραμείνει η Τουρκία “δεμένη” με τη Δύση, δεμένη στο ΝΑΤΟ, δεσμευμένη στην ευρωατλαντική συμμαχία. Δεύτερον, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμησή μας για τα βήματα τα οποία έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για να εξασφαλίσουν ότι τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας είναι ανοιχτά και για να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν αναζητά κλιμάκωση ούτε εντάσεις. Τέλος θέλω να σημειώσω αναφορικά με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης ότι δεν έχουμε δει ακόμη το κείμενο».

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις προκλήσεις του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιμένει μετ’ επιτάσεως στην υλοποίηση της συμφωνίας με την «κυβέρνηση» της Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων.

«Η Τουρκία χρησιμοποίησε τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στη συμφωνία με τη Λιβύη. Η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι ελληνοκύπριοι, δεν μπορούν να δράσουν χωρίς την έγκρισή μας», ανέφερε σε συνέντευξή του στο TRT και πρόσθεσε: «Η Αίγυπτος παραβιάσει αποφάσεις του ΟΗΕ με τη στήριξή της στο καθεστώς Χαφτάρ».

«Ο λόγος του μένους της Ελλάδας [σ.σ.] απέναντι στη συμφωνία είναι γιατί τα χέρια της είναι δεμένα αναφορικά με τη συμφωνία με τη Λιβύη. Και η απέλαση του λίβυου πρέσβη είναι διεθνές σκάνδαλο», συνέχισε και τόνισε «η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα για τις πράξεις της διεθνώς».

Αινιγματική ήταν η τοποθέτηση του Ερντογάν στο ενδεχόμενο να σταλούν τούρκοι στρατιώτες στη Λιβύη. «Εάν η Λιβύη [σ.σ. η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»] θέλει να στείλουμε στρατιώτες, τότε θα αποφασίσουμε μόνοι μας και δεν θα ζητήσουμε την έγκριση κανενός. Η Τουρκία είναι έτοιμη να δώσει στη Λιβύη οποιοδήποτε είδος βοήθειας».

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως Τουρκία και Λιβύη μπορούν να ξεκινήσουν  κοινές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την υπογραφή των δύο χωρών για τα «θαλάσσια σύνορα».  

Υπογράμμισε πως η Τουρκία πρόκειται να προμηθευτεί ένα νέο γεωτρύπανο για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα μπορεί να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της και στη Μαύρη Θάλασσα ή σε διεθνή ύδατα