current views are: 8

11 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση08:47

Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Δεν δεχόμαστε το «όλα δικά μου» στην Αν. Μεσόγειο – Τσαβούσογλου: Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας θα τους εμποδίσουμε

«Ομπρέλα» από την ΕΕ στην τουρκική προκλητικότητα

Δημοσίευση 08:47’

«Ομπρέλα» από την ΕΕ στην τουρκική προκλητικότητα

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναφέροντας την αρχή του «kazan kazan» (win win) για την Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο τις διεθνείς αντιδράσεις μετά τη σύναψη του συμφώνου με τη Λιβύη, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε εξαπολύσει νέες απειλές λέγοντας πως «αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας θα τους εμποδίσουμε».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «όπως ξέρετε την τελευταία περίοδο έχουμε κάποιες δυσκολίες στη Μεσόγειο. Πριν είχαμε στο Αιγαίο. Συναντηθήκαμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συνομιλήσαμε για περίπου 1,5 ώρα. Σε αυτή τη συνάντηση δεν κράτησα τίποτα κρυφό, τους είπα ξεκάθαρα ό,τι έπρεπε να πω. Τι θα γίνει αν μείνουν κρυφά; Τότε εσείς θα περάσετε δυσκολίες, τον πόνο, τίποτα παραπάνω» και πρόσθεσε:

«Αλλά αν τα θέσεις όλα ανοιχτά και ξεκάθαρα, τότε τις δυσκολίες και τον πόνο εκείνος θα τις έχει. Με βάση την αρχή του «kazan kazan» (win win) μπορούμε να κάνουμε το κάθε βήμα μαζί με τις παράκτιες χώρες της Μεσογείου. Αρκεί να κερδίζω κι εγώ, να κερδίσεις κι εσύ. Αυτό θα το σεβαστούμε. Διαφορετικά “όλα να είναι δικά μου”… όχι με αυτή τη λογική δεν γίνεται». 

Νέες απειλές Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, ήρθαν στο φως νέες απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αhaber δήλωσε πως «με τη Λιβύη η συμφωνία είναι νόμιμη. Με την Λιβύη μπορούμε να κάνουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Κανένας δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια θα τους εμποδίσουμε».

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου  παραπονέθηκε για το ότι η Ελλάδα πήγε το θέμα στην ΕΕ. 

«Δεν είναι σωστό, η διεθνής κοινότητα ή η ΕΕ να αποφασίζουν για τα εθνικά μας συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγές ΕΕ: Άκυρη η συμφωνία Τουρκίας με Λιβύη

Εν τω μεταξύ, κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισαν «άκυρη» τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, σημειώνοντας πως η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να έχει καμία νομική ισχύ κάτι που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή και η ελληνική πλευρά.

Την ίδια στιγμή, στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, θα συμπεριλαμβάνεται ειδική αναφορά στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και θα τονίζεται πως αυτή δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα. Την εν λόγω πληροφορία επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δήλωσή του, από τις Βρυξέλλες: «Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζητήσαμε το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διενεργηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο σχέδιο αυτό συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά – όλους τους τελευταίους μήνες- που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση, ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα».

Η αντίδραση της ΕΕ ήρθε σε συνέχεια των διπλωματικών πρωτοβουλιών της Αθήνας. Όπως δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η κυβέρνηση έχει αναλάβει «διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη αποδίδουν καρπούς. Από τις δηλώσεις Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, όπως του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, μέχρι ανακοινώσεις, όπως της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας» και πρόσθεσε:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα Ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Αθήνα έστειλε στον ΟΗΕ δύο επιστολές: Πρόκειται για μία επιστολή στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπου και η Τουρκία καταθέτει τους χάρτες, και μία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, το μόνο όργανο των Ηνωμένων Εθνών με εκτελεστικές αρμοδιότητες εκτός της ίδιας της Γενικής Συνέλευσης.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στις δύο επιστολές αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα την ειρήνη στην περιοχή».


σχετικα αρθρα