current views are: 4

12 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση08:26

Διπλωματικός «μαραθώνιος» της Αθήνας ενόψει της Συνόδου – Ευρωπαϊκό «πρέσινγκ» στον Ερντογάν – Στην Ελλάδα σήμερα ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής

Απορρίπτουν το τουρκολιβυκό σύμφωνο οι Ευρωπαίοι ηγέτες – Το προσχέδιο της Συνόδου

Δημοσίευση 08:26’

Απορρίπτουν το τουρκολιβυκό σύμφωνο οι Ευρωπαίοι ηγέτες – Το προσχέδιο της Συνόδου

Σε διπλωματικό «πυρετό» εξακολουθεί να βρίσκεται η Αθήνα με στόχο την απομόνωση της Τουρκίας, λόγω τόσο των αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων όσο και της σύναψης του μνημονίου της γειτονικής χώρας με τη Λιβύη. Σήμερα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να σταλεί ηχηρό μήνυμα ενάντι της Άγκυρας και του «πειρατικού» τουρκολιβυκού συμφώνου, γεγονός που προκαλεί ανακούφιση στην Ελλάδα. Παράλληλα, σήμερα αναμένεται στην Αθήνα και ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, που έχει ήδη απορρίψει τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Συνόδου, που διέρρευσε, θα υπάρχει σαφής καταδίκη του τουρκολιβυκού συμφώνου ως παράνομου, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα «επαναβεβαιώσει απόλυτα την αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επικοινωνήσει με πολλούς ευρωπαϊους ηγέτες, περιγράφοντας τις ελληνικές θέσεις και ενημερώνοντας για την τουρκική προκλητικότητα με ενέργειες που συνιστούν κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μάλιστα, χθες, διεμήνυσε ότι «η ψύχραιμη στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται» και επεσήμανε πως «η παρανομία δεν γεννά δίκαιο».

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως στο προσχέδιο της Συνόδου «ικανοποιούνται τρία από τα ζητήματα που έχουμε θέσει».

«Στο κείμενο συμπερασμάτων θέλουμε να καταδικαστεί απερίφραστα η τουρκική προκλητικότητα, να εκφραστεί ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει νομικό αποτέλεσμα και να εκφραστεί ανεπιφύλακτα η στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου από την ΕΕ», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

«Το πλαίσιο για τις κυρώσεις έχει δοθεί. Εμείς θέλουμε ευρύτερη πολιτική “ομπρέλα” στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο και οι ηγέτες της ΕΕ να καταδικάσουν τις τουρκικές προκλήσεις, να δηλώσουν απερίφραστα ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι παράνομη και να εξιδεικεύσουν το πλαίσιο κυρώσεων που έχει διαμορφωθεί στις δύο προηγούμενες Συνόδους. Αυτό θα μας επιτρέψει να δρομολογήσουμε τις επόμενες διπλωματικές μας κινήσεις», τόνισε ακόμα.

«Η ψύχραιμη αυτοπεποίθηση της ελληνικής πλευράς στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και στη στήριξη της διεθνούς κοινότητας», είπε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Έχουμε δίπλα μας όλες τις μεγάλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, που ήδη έχουν καταδικάσει τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης».

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής

Εν τω μεταξύ, σήμερα την Αθήνα επισκέπτεται ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Eissa), που έσπευσε τις προηγούμενες ημέρες να χαρακτηρίσει άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Σημειώνεται ότι κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγου του, Κώστα Τασούλα, με τον οποίο θα συναντηθεί στις 16:00. Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, θα παρίσταται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο πλευρό της Ελλάδας η διεθνής κοινότητα – Καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων

Το γεγονός πάντως ότι μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, και η Γερμανία διεμήνυσε τη στήριξη της στην Ελλάδα, καλώντας Τουρκία και Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο», προμηνύει ότι τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου δεν θα απέχει από το προσχέδιο.

Η Ιταλία, η οποία είχε εξαρχής εμφανιστεί αποφασισμένη να σταθεί στο πλευρό της Αθήνας, παραμένει συνεπής στη στάση της αυτή. Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κατέστησε σαφές ότι η Ρώμη στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας στην ιταλική βουλή σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να εκφραστεί και πάλι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη προς τις χώρες-μέλη που βρέχονται από τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, όπως και η αναφορά στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου… Είναι άλλο τόσο σημαντικό τα προαναφερθέντα μηνύματα να μην μετατραπούν σε μια συναίνεση για την επιβράδυνση της διαδικασίας σταθεροποίησης της Λιβύης και σε μια απεριόριστη αναβολή της Συνόδου του Βερολίνου, η οποία χαίρει της στήριξης της Ιταλίας». Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων. Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι».

Ανοιχτό είναι και το σενάριο γαλλικής εμπλοκής, με αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους στην «κόκκινη ζώνη» που καθόρισε παράνομα το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Δηλαδή, αν η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της και στείλει ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να μην μείνει μόνη της, όταν θα αναγκαστεί να αντιδράσει.

«Ναι μεν, αλλά» από Ρωσία

Η Μόσχα, η οποία έχει πια στενές σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν, επιλέγει να αποστασιοποιηθεί δημόσια από την σύμμαχό της Τουρκία.

Όπως είχε δηλώσει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, «δεν είμαστε συμμετέχοντες της εν λόγω συμφωνίας.

Ο ΟΗΕ πετά το «μπαλάκι» σε Ελλάδα και Τουρκία

Στον αντίποδα, αμηχανία δημιουργεί η στάση του ΟΗΕ, που «νίπτοντας τας χείρας του» ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι σε Ελλάδα και Τουρκία, καλώντας τες να λύσουν τα προβλήματά τους μόνες τους περιοριζόμενος σε συστάσεις για την αξία του διαλόγου και του σεβασμού των δικαιωμάτων των γειτόνων.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπογράμμισαν τη σημασία η Ελλάδα και η Τουρκία να έχουν «συνεχή διάλογο» πάνω σε ευαίσθητα θέματα, μετά το αίτημα της Αθήνας στον ΟΗΕ για την καταδίκη του αμφιλεγόμενου συμφώνου Άγκυρας – Τρίπολης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο.

«Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, υπενθυμίζοντα ότι πρόκειται για παιχνίδι λεπτών ισορροπιών που απαιτεί γερά νεύρα.


σχετικα αρθρα