current views are: 9

12 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση12:38

Η συμμαχική «ομπρέλα» αν η Τουρκία τολμήσει έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ – Το «όπλο» προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης – Η στρατηγική Ερντογάν για «καζάν – καζάν, win – win»

«Η κυβέρνηση κρατάει στο τραπέζι το όπλο της προσφυγής στη Χάγη αλλά δεν σκοπεύει να το ενεργοποιήσει άμεσα» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Newpost.

Δημοσίευση 12:38’

«Η κυβέρνηση κρατάει στο τραπέζι το όπλο της προσφυγής στη Χάγη αλλά δεν σκοπεύει να το ενεργοποιήσει άμεσα» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Newpost.

Ένα μέτωπο συμμαχικών χωρών που δεν θα άφηναν μόνη της την Ελλάδα στο κακό σενάριο που η Τουρκία θα επιχειρούσε παράνομες ενέργειες στα νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, επικαλούμενη το μνημόνιο συνεργασίας με την Λιβύη, συγκροτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να επιδειχθεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με οποιοδήποτε μέσον, θέτοντας όλες τις πτυχές της τουρκικής προκλητικότητας, σήμερα το βράδυ, στο δείπνο των ηγετών των κρατών – μελών, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήδη δήλωσε πρόθυμος να στείλει γαλλικά πολεμικά πλοία. Ο Τζουζέπε Κόντε έστειλε στην Κύπρο και στηρίζει την Ελλάδα στις τουρκικές απειλές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θεωρεί ότι δεν είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να τολμήσει να επιχειρήσει στην ελληνική ΑΟΖ. Αν παρόλα αυτά προχωρήσει η Ελλάδα δεν θα την αντιμετωπίσει μόνη της αλλά θα έχει μια συμμαχία χωρών, όπως είπε στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1.

Η προσφυγή στη Χάγη

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή για την ψήφο των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού, αναφέρθηκε και στην τελευταία πρόκληση της Τουρκίας να προχωρήσει με την υπό κατάρρευση κυβέρνηση της Λιβύης σε μνημόνιο συνεργασίας για κοινή ΑΟΖ «σβήνοντας» από τους χάρτες της την Κρήτη στην οποία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της υφαλοκρηπίδας. Έθεσε θέμα προσφυγής της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης.

«Να καταστήσουμε σαφές προς την Τουρκία , ότι η μόνη οδός που υπάρχει για την επίλυση της διαφοράς είναι η Χάγη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε η κ. Γεννηματά και κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και να αρχίσουν συνομιλίες για την κατάρτιση του «συνυποσχετικού» που απαιτείται ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκδίκαση της διαφοράς.

Με την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης μόνο για την υφαλοκρηπίδα συμφωνούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Διαπραγματευτικό όπλο

«Η κυβέρνηση κρατάει στο τραπέζι το όπλο της προσφυγής στη Χάγη αλλά δεν σκοπεύει να το ενεργοποιήσει άμεσα» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Newpost.

Η δυστοκία που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα οφείλεται κυρίως στην Τουρκία, η οποία δεν έχει αναγνωρίσει το Δικαστήριο της Χάγης και επιπλέον, εφόσον υπάρξει από κοινού προσφυγή, ζητάει να μπουν στο «συνυποσχετικό» όλα τα θέματα που άπτονται των Ελληνοτουρκικών διενέξεων (ναυτικά μίλια κλπ).

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να λυθούν τα προβλήματα με απευθείας συζητήσεις των δύο χωρών. «Κανένα διεθνές δίκαιο και κανένα διεθνές δικαστήριο δεν θα αποφασίσει για τα δικά μας συμφέροντα» δήλωσε την Τετάρτη επαναλαμβάνοντας την στρατηγική του καζάν- καζάν, win- win, δηλαδή, του «ίσου διαμοιρασμού του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσόγειου» με ίσα οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Ο αν.σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, επισήμανε ότι «ακόμη και ιδέες περί συνεκμετάλλευσης μπορούν να συζητηθούν, υπό την προϋπόθεση προηγούμενης οριοθέτησης μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο».

Εφόσον οι δυο πλευρές συνυπογράψουν το «συνυποσχετικό» δεσμεύονται εκ των προτέρων ότι θα αποδεχθούν την απόφαση Δικαστηρίου, όποια κι αν είναι αυτή, που σημαίνει ότι ούτε η Τουρκία θα πάρει ότι θέλει και η Ελλάδα θα έχει κάποιες απώλειες. Σε κάθε περίπτωση όμως το Δικαστήριο της Χάγης θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο.

Καραμανλής – Ντεμιρέλ

Για πρώτη φορά το Δικαστήριο της Χάγης μπήκε στο τραπέζι μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και  ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κατέληξαν σε μια κατ´ αρχήν συμφωνία για την κατάρτιση συνυποσχετικού αλλά τελικά η Τουρκία υπαναχώρησε.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά με τίτλο “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια”, (εκδόσεις Παπαδόπουλος) είχε πει χαρακτηριστικά για τις ελληνοτουρκικές διενέξεις:

«Οι βασικές παράμετροι μιας συμφωνίας είναι απλές, πολύ απλές. Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί λογικά. Εμείς θα πάρουμε το μεγάλο μέρος, οι Τούρκοι θα πάρουνε το μικρό. Και περίπου θα έχουμε συμφωνήσει και θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να χαράξει τη γραμμή. Ο εναέριος χώρος, τα 10 μίλια, είναι τρέλα, ελληνική τρέλα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο. Όσον αφορά τα σχέδια πτήσεως, είναι αστείο να λέμε ότι ζητούμε από τους Τούρκους σχέδια πτήσεως όταν οι Αμερικανοί δεν δίνουν. Κανένας δεν δίνει. Γιατί να δίνουν οι Τούρκοι δηλαδή; Δεν το καταλαβαίνω. Και γιατί πρέπει εμείς να σταματούμε τα τουρκικά αεροπλάνα; Είναι τρελό αυτό που κάνουμε, είναι εγκληματικό αυτό που κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να συμφωνήσουμε.»

Υπέρ της προσφυγής Ελλάδας-Τουρκίας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της υφαλοκρηπίδας τάχθηκε και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. «Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία, στο συνυποσχετικό και πιστεύω πως πρέπει να πάμε γιατί στην εξωτερική πολιτική το κάθε πέρσι και καλύτερα είναι μια πραγματικότητα» δήλωσε στο Action24.


σχετικα αρθρα