current views are: 8

16 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση19:40

Μπακογιάννη και Βενιζέλος ζήτησαν άμεση οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία

Παράλληλα, η κυρία Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, τονίζοντας ότι «δεν είναι ταμπού»

Δημοσίευση 19:40’

Παράλληλα, η κυρία Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, τονίζοντας ότι «δεν είναι ταμπού»

Σε κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε απόψε πολιτική εκδήλωση με θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, μέσα από το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ομιλητές ήταν οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη και Ευάγγελος Βενιζέλος, και δύο πρέσβεις επί τιμή: ο Γιώργος Σαββαΐδης και ο Παύλος Αποστολίδης. .

«Βαρύ πλήγμα ‘κάτω από τη μέση’ και κίνηση ακραίας διεκδίκησης εκ μέρους της Τουρκίας», χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης η κυρία Μπακογιάννη. «Το υπουργείο Εξωτερικών και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο κ. Δένδιας, έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο, όχι μόνον ως προς την καταδίκη της συμφωνίας και την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων αλλά και για το αύριο» πρόσθεσε. 

Μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει και όχι «να δείχνει ότι προστατεύει» τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έστειλε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην εκδήλωση.

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε τη διαμόρφωση μιας ειδικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, η οποία θα υποχρεώσει την Άγκυρα να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία της Χάγης κι έτσι να υπογραφεί συνυποσχετικό για να λυθούν οριστικά τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Βενιζέλος είχε κοινή άποψη με την Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με την επανέναρξη των διερευνητικών διαδικασιών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τελικό στόχο την υπογραφή συνυποσχετικού για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης η Τουρκία απομακρύνεται «από τα στοιχεία που ορίζουν τη συμπεριφορά μια αστικής φιλελεύθερης Δημοκρατίας και μιας χώρας του ΝΑΤΟ», ενώ σχετικά με τη διαδικασία για προσφυγή στη Χάγη τόνισε πως «θα πρέπει να την ορίζουμε εμείς και όχι η παραβατικότητα της Άγκυρας». 

«Δεν βοηθούν πρωτοβουλίες η μερική οριοθέτηση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ή η μερική ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο», πρόσθεσε και επεσήμανε πως «η Ελλάδα πρέπει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και όχι απλά να δείχνει ότι τα προστατεύσει».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην οριοθέτηση ΑΟΖ στα δυτικά με Ιταλία και Αλβανία και νότια με την Αίγυπτο, αλλά ν’ αποφύγει το αντίστοιχο στα ανατολικά της. Ειδικά δε για την Αίγυπτο, τόνισε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η ελληνική διπλωματία το γεγονός ότι το Κάιρο επιδιώκει να πλήξει τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» που κυβερνούν σήμερα στη Λιβύη.

Παράλληλα, η κυρία Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, τονίζοντας ότι «δεν είναι ταμπού» και υπενθυμίζοντας την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για υποχρεωτική θητεία στα 18. Όμως, εξέφρασε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο στρατιωτικοποίησης της κατάστασης ακόμη και με την αποστολή φρεγατών νότια της Κρήτης, ενώ επισήμανε ότι είναι ορθή η πολιτική της κυβέρνησης που έχει στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Υποστήριξε δε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος επηρεάζει, όπως είπε, καθοριστικά τη στάση της Τουρκίας.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει να αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της έναντι της Τουρκίας. Πορευτήκαμε εδώ και 20 χρόνια με τη λογική του Ελσίνκι, μια λογική που εδώ και καιρό δεν υπάρχει, γιατί δεν ισχύει η λογική της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας», κατέληξε.

Από τη δική του πλευρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τάχθηκε επίσης υπέρ μιας επίσημης πρότασης για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, πάντοτε με στόχο την υπογραφή ενός συνυποσχετικού για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αν και διαφώνησε με τις μερικές οριοθετήσεις σε θαλάσσιες περιοχές. Εκτίμησε δε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν επιχειρεί να πετύχει τον «εξαιρετισμό», όπως είπε, της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι με την ανίσχυρη και άκυρη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από το Αιγαίο στη Μεσόγειο και το Κυπριακό και γι’ αυτό η Ελλάδα δεν θα πρέπει, κατά τον ίδιο, να εγκλωβιστεί στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Τόνισε δε ότι οι στρατιωτικού χαρακτήρα κρίσεις λήγουν συνήθως με μορατόριουμ και γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει τώρα πρωτοβουλίες με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ώστε να μην υποχρεώνεται ν’ ακολουθεί την Τουρκία. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε την αξία των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, του Αιγαίου και νότια της Κρήτης, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η εθνική γραμμή και να επικρατήσει ο πραγματικός πατριωτισμός, κυρίως σε επίπεδο κοινωνίας.


σχετικα αρθρα