ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης στο «Ραντάρ» για καταλήψεις: «Προκειμένου να επιβληθεί ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί βία»

Δημοσίευση 19 Δεκεμβρίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 30 Δεκεμβρίου 2019, 18:37
Βορίδης στο «Ραντάρ» για καταλήψεις: «Προκειμένου να επιβληθεί ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί βία»
Facebook Twitter Whatsapp

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται ότι θέλει να είναι αλληλέγγυος με αυτά τα πράγματα»

Θέση για τα όσα συνέβησαν στο Κουκάκι και τις επιχειρήσεις εκκένωσης υπό κατάληψη κτηρίων και συγκεκριμένα σε αυτό της οδού Ματρόζου, πήρε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος σχολίασε επίσης τη δράση των ΜΑΤ, αλλά και τη δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Για τη δήλωση Κατρούγκαλου που χαρακτήρισε τις καταλήψεις ως πολιτιστικό γεγονός, ο κ. Βορίδης είπε στον Alpha 98,9 και το "Ραντάρ", με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο: «Εγώ είπα γιατί δεν βρήκαμε έργα τέχνης μέσα στα υπό κατάληψη κτήρια. Η πόρτα με τα καρφιά μπορεί να είναι. Αυτό που είπε, πέρα από την πλάκα που κάνουμε έχει και το εξής θέμα. Αν το ακούσουν οι ίδιοι οι αναρχικοί θα γίνουν έξαλλοι. Το ότι τους μετατρέπουν σε φολκλόρ που δεν έχει την παραμικρή ικανότητα ούτε να απειλήσει το σύστημα, ούτε τίποτα, νομίζω ότι θα τους εξαγρίωνε. Πρόκειται για μια άστοχη δήλωση. Αυτό που με παραξενεύει είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται ότι θέλει να είναι αλληλέγγυος με αυτά τα πράγματα. Τι ταύτιση ψυχική είναι αυτά; Και όταν ήταν κυβέρνηση έδειχναν ανοχή, έριχναν χημικά μόνο στις διαδηλώσεις για τη Μακεδονία».

Για την κατάληψη στο κτήριο επί της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι: «Αυτή η κατάληψη είχε λειτουργήσει ως επέκταση του διπλανού σπιτιού. Ήταν δίπλα ο μπαμπάς με τη μαμά, οι δύο γιοι ήταν μέλη του διπλανού σπιτιού, το οποίο προφανώς ήταν άδειο και εγκαταλελειμμένο, είχαν μεγαλώσει την περιουσία τους και είχαν στείλει τα παιδιά να κοιμούνται εκεί. Έπαιρναν τσάμπα ρεύμα και μια χαρά. Κατάληψη ταξική, αναρχία κλπ, αλλά μεγαλώσαμε και το σπιτάκι μας».

Για τον τρόπο αντιμετώπισης των ΜΑΤ στο Κουκάκι: «Δεν έκαναν τίποτα. Ο κ. Αλιβιζάτος ήταν λάθος πληροφορημένος και επηρεάζεται από τις εικόνες. Η αρχική ιστορία που ακούστηκε ήταν ότι πήγαν να μπουν οι αστυνομικοί χωρίς ένταλμα, οι άλλοι ζήτησαν ένταλμα, η ΕΛ.ΑΣ μπήκε αυθαιρέτως και του συνέλαβαν στο σπίτι τους. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι έτσι. Πάνε να εκκενώσουν την κατάληψη, δέχονται επίθεση, οι καταληψίες περνάνε στο δίπλα σπίτι και τότε παρουσία εισαγγελέα, μπήκε η αστυνομία στο σπίτι και συνέλαβαν τα δύο παιδιά και τον πατέρα για αντίσταση κατά της αρχής. Το να σου πει κάποιος μια ιστορία και να την υιοθετήσεις δεν είναι σωστό, πριν να ακούσεις και τις δύο πλευρές».

Για το αν υπάρχει υπερβολική βία από την ΕΛ.ΑΣ: «Όταν υπάρχει βία από την πλευρά αυτών που έχουν καταλάβει τα κτήρια και των παρανομούντων, προφανώς, προκειμένου να επιβληθεί ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί βία. Δηλαδή τι πρέπει να γίνει να υπομείνουμε τη βία της άκρας αριστεράς μέχρι να εκτονωθεί. Διαφωνώ με κάθε χρήση υπερβολικής βίας, όταν υπάρχει το κάθε περιστατικό θα ελεγχθεί. Εγώ στο Κουκάκι είδα μια απλή σύλληψη, όχι αστυνομική βία».

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι εμείς καταλαβαίνουμε την ανάγκη να εμπεδωθεί η νομιμότητα, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα ανομίας, το οποίο συνδέεται με παράνομες πρακτικές των αναρχικών, αντιεξουσιαστών ακροαριστερών και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Καταλαβαίνουμε ότι στη συνοπτική τους πλειοψηφία είναι καλώς καμωμένες οι ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ, όμως εντοπίζουμε ότι σε ένα περιστατικό πρέπει να ελεγχθούν οι αστυνομικοί γιατί μπορεί να υπάρχει χρήση αστυνομικής βίας. Αν έλεγαν αυτά εγώ θα τους έλεγα ότι είμαι μαζί τους 100%. Λένε όμως για αστυνομοκρατία, Χούντα, αυταρχισμό, αστυνομική βία και αστυνομική αυθαιρεσία. Αυτά τα λένε γιατί αισθάνονται την ανάγκη να συμπαραταχθούν σε αυτό το πράγμα. Το οποίο έχουμε πάρει ξεκάθαρη εντολή να το αντιμετωπίσουμε από τον ελληνικό λαό».

Για το ότι τα επεισόδια έχουν φύγει από τα Εξάρχεια και εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα: «Οι δράσεις είναι περιορισμένες από ότι ήταν και θα δείτε ότι σταδιακά ατονούν. Ακριβώς επειδή πλέον βλέπουν ότι αυτά δεν γίνονται ανεκτά, επειδή τα ορμητήριά τους και τα σημεία τα οποία οργάνωναν τις φασαρίες τους, τελικά διαλύονται, θα συμβεί κάτι που μπορεί να είναι είτε επικίνδυνο ή θα εμπεδωθεί η κοινωνική ειρήνη. Όλοι αυτοί που ήταν περιφερειακοί με αυτόν τον χώρο και πήγαιναν για πλάκα σε αυτές τις δράσεις θα αποσυρθούν και θα μείνουν οι λίγοι, οι σκληροί και εκείνοι θα εντείνουν το επίπεδο της αντιπαράθεσής τους. Μια πρώτη τέτοια ένδειξη έντασης ήταν οι βόμβες πίσω από την Αμερικανική Πρεσβεία και στου Ζωγράφου. Θα μειωθεί ο αριθμός, γιατί αυτό θα αφορά τους λίγους».