ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα «κάγκελα» κυβέρνηση-αντιπολίτευση για την απόφαση του ΚΑΣ - ΥΠ.ΠΟ.: Η μόνη λογική λύση - ΣΥΡΙΖΑ: Διαγράφει τη ιστορία της Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 19 Δεκεμβρίου 2019, 17:00 / Ανανεώθηκε 30 Δεκεμβρίου 2019, 18:08
Στα «κάγκελα» κυβέρνηση-αντιπολίτευση για την απόφαση του ΚΑΣ - ΥΠ.ΠΟ.: Η μόνη λογική λύση - ΣΥΡΙΖΑ: Διαγράφει τη ιστορία της Θεσσαλονίκης
Facebook Twitter Whatsapp

Στο ΣτΕ θα προσφύγει η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης λίγες ώρες μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου, του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (13 ψήφοι υπέρ, 2 κατά) από το ΚΑΣ το αίτημα της «Αττικό Μετρό ΑΕ», σχετικά με την έγκριση μελέτης κατασκευής του σταθμού «Βενιζέλου» με προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.

«Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό παραβιάζει την αρχαιολογική νομοθεσία, επιμηκύνει τη χρονική διάρκεια αποπεράτωσης του Μετρό, ενώ είναι γνωστό πως η πόλη έχει ανάγκη από την ταχύτερη λειτουργία του, και αυξάνει το κόστος του έργου», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης.

Μενδώνη: Η μόνη λογική και πραγματικά εφικτή λύση

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τονίζει σε δήλωσή της πως η πρόταση του ΚΑΣ συνιστά την βέλτιστη λύση για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν. 

«Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έκριναν ότι αυτή είναι η μόνη λογική και πραγματικά εφικτή λύση για την προστασία των αρχαιοτήτων και την κατασκευή του έργου του σταθμού Βενιζέλου» αναφέρει η υπουργός. 

«Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το μετρό της Θεσσαλονίκης πιστοποιεί με τον πιο οριστικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η λύση την οποία έχουμε επιλέξει επιτυγχάνει αυτό που όλοι θέλουμε: και μετρό και αρχαία. Και μάλιστα προστατεύει τα ευρήματα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο» αναφέρει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής σχετικά με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

«Δεν θα μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτή την καταστροφή. Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε κάθε τους ενέργεια που θα έχει στόχο να την αποτρέψει» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αθήνα. 

Ζέρβας: «Κλείνει ένας κύκλος 6 ετών που η πόλη ταλαιπωρήθηκε»

«Σήμερα το πρωί, το ΚΑΣ, με ευρύτατη πλειοψηφία αποφάσισε να εγκρίνει την τεχνική μέθοδο ολοκλήρωσης του Σταθμού του Μετρό Θεσσαλονίκης στην οδό Βενιζέλου με απόσπαση, εκσκαφή και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Μέθοδος τεχνικά σίγουρη, με μικρότερο κόστος και συντομότερο χρόνο ολοκλήρωσης» αναφέρει ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης σε δήλωσή του και προσθέτει:

«Οι τόσο σημαντικές αρχαιότητες που βρέθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου, θα επανατοποθετηθούν σε ποσοστό 92% στο φυσικό τους χώρο, θα είναι επισκέψιμες και θα αναδειχθούν όπως αρμόζει σε κάθε χώρα που σέβεται και τιμά την κληρονομιά της. Κλείνει ένας κύκλος 6 ετών που η πόλη ταλαιπωρήθηκε, το έργο καθυστέρησε και η κυκλοφορία επιβαρύνθηκε. Από το 2013 είχα ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης μεθόδου και εκτιμώ ότι εάν είχε ακολουθηθεί, σήμερα θα ήμασταν κοντά στην ολοκλήρωση του έργου. Πέραν αυτών όμως δηλώνω ότι ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα ελέγχω την πορεία των έργων και θα ενημερώνω τους Θεσσαλονικείς για κάθε εξέλιξη».

Ταχιάος: Μας λύνει τα χέρια

«Το πρώτο μήνυμα που πρέπει να εισπράξουμε από την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) είναι πως μετά από πέντε χρόνια περιπέτειας ουσιαστικά το θέμα επανέρχεται στη σοβαρότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Νίκος Ταχιάος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», αναφορικά με το «πράσινο φως» του ΚΑΣ.

«Το ζήτημα δεν είναι απλώς η κατασκευή ενός σταθμού, αλλά η δημιουργία ενός δικτύου μετρό, που πρέπει το συντομότερο να παραδοθεί στην πόλη. Και δυστυχώς το συντομότερο, όχι λόγω Βενιζέλου, αλλά γιατί έτσι παραλάβαμε το έργο, δεν μπορεί να είναι άλλο από τον Απρίλιο του 2023. Η λύση που έδωσε το ΚΑΣ με πολλή σοβαρότητα και προσοχή είναι αυτή που μας λύνει τα χέρια για να προχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταχιάος.

Αντιδράσεις βουλευτών

«Την απόφαση του ΚΑΣ την είχε προκαταλάβει η κα. Μενδώνη μια μέρα πριν συνεδριάσει το Συμβούλιο», δήλωσε η βουλευτής Θεσσαλονίκης μου ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Η σημερινή Απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) είναι μια μαχαιριά στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Θα έχει ως αποτέλεσμα την απόσπαση των αρχαίων από τη Βενιζέλου, την απόσπαση της ιστορίας δηλαδή από την πόλη, αλλά και την καθυστέρηση του Μετρό. Ούτε Μετρό, ούτε αρχαία, είναι συνεπώς, η επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη Θεσσαλονίκη. Σε ευθυγράμμιση με την εξαγγελία του κυρίου Μητσοτάκη, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η σημερινή Απόφαση του ΚΑΣ υπηρετεί εκ των υστέρων την εξαγγελία και γυρνάει την πόλη στην περίοδο με τις λαμαρίνες», δήλωσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαϊ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει επίσης λόγο για «προειλημμένη απόφαση» και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη σωτηρία των αρχαίων με κάθε μέσο, σημειώνοντας πως «ο δρόμος είναι μακρύς και τίποτε δεν έχει τελειώσει!».

«Ντροπή» χαρακτηρίζει τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, με δήλωσή της στην «Αυγή», η αρχαιολόγος, επίτιμη Γενική Διευθύντρια και πρώην Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη τον «κερματισμό και τη μετακίνηση» των μοναδικών αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα στη δήλωσή της η κ. Βλαζάκη αναφέρει: «Γνωμοδότησε λοιπόν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία υπέρ του κερματισμού και της μετακίνησης των μοναδικών αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης και αναμένεται η υπουργική απόφαση. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ντροπή για το αποτέλεσμα».

Μπουτάρης: Θλιβερή η απόφαση του ΚΑΣ

«Το τοπίο που αποκαλύφθηκε στον σταθμό της Βενιζέλου είναι η καρδιά της βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Εκεί αποδεικνύεται περίτρανα τι ήταν η πόλη μας στο παρελθόν, πώς χτίστηκε, ο δρόμος και τα καταστήματα. Θλίβομαι πολύ με την απόφαση του ΚΑΣ», είπε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης  Γιάννης Μπουτάρης αναφερόμενος στα αρχαιολογικά ευρήματα και εξηγώντας το λόγο που δεν πρέπει να μετακινηθούν.

«Εγώ το χρέος που είχα να κάνω ως δήμαρχος το έκανα και ήταν να διατηρηθούν τα αρχαία επί τόπου. Μ’ έχουν "στη μπούκα" από το 2013 και λένε πως "ο Μπουτάρης φταίει για όλα". Είναι γνωστό το "πακέτο" αυτών που εναντιώνονται στη λύση in situ» πρόσθεσε ο τέως δήμαρχος.

 Χαρακτήρισε δε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ «εξοργιστική», συμπληρώνοντας πως «ουσιαστικά νομιμοποιήθηκε μια ειλημμένη απόφαση». Υπογράμμισε δε πως ήταν τουλάχιστον «απαράδεκτο ότι δεν επετράπη η είσοδος στους εκπροσώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης στην παρουσίαση της μελέτης από την Αττικό Μετρό».

Για το ενδεχόμενο προσφυγών ο κ. Μπουτάρης είπε πως οι αρχαιολόγοι σίγουρα θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σημείωσε: «Εμείς ως Κίνηση Πολιτών θα αποφασίσουμε τις επόμενες ημέρες σε γενική συνέλευση». Σε περίπτωση που κάποιοι θα σπεύσουν να κατηγορήσουν όσους κάνουν προσφυγές απάντησε: «Είμαι σίγουρος ότι εγώ θα είμαι ο αποδιοπομπαίος τράγος».

Στο ΣτΕ θα προσφύγει η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ετοιμάζεται να προσφύγει η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μετά την απόφαση του ΚΑΣ για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου.

Ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, δικηγόρος Φωκίων Δεληγιάννης, μιλώντας επίσης στο «Πρακτορείο FM» είπε πως «θα ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης που έχει προαναγγελθεί με κατάληξη την άσκηση ένδικων βοηθημάτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

«Το έργο θα πάει πίσω διότι χρειάζεται να αφαιρεθούν οι σάκοι άμμου, να γίνουν οι μελέτες και οι εργασίες της απόσπασης, η αποκόλληση τους και η μεταφορά τους. Ούτως ή άλλως το έργο θα σταματήσει. Κι αυτοί που ενδιαφέρονται για την πρόοδο του έργου ας μην το είχαν σταματήσει εδώ και έξι μήνες προσπαθώντας να βρουν επιχειρήματα για να ακυρώσουν την in situ λύση», πρόσθεσε ο κ. Δεληγιάννης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κίνησης Πολιτών η «απόφαση του ΚΑΣ είχε διαμορφωθεί πριν καν συνεδριάσει» και υπογράμμισε πως παρά την εξέλιξη θα ενταθεί η προσπάθεια συλλογής υπογραφών από πολίτες που επιθυμούν να μείνουν τα αρχαία κατά χώρα, ενώ παράλληλα θα γίνουν ενέργειες «διεθνοποίησης του θέματος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η σημερινή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, απόφαση χειραγωγούμενη από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και προαναγγελθείσα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.

Πρόκειται για μία απόφαση που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Κι αυτό γιατί, μέσω του ΚΑΣ, το Υπουργείο Πολιτισμού χλεύασε και απαξίωσε, και έμπρακτα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, την ελληνική επιστημονική κοινότητα, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης. Αγνόησε ήδη ειλημμένες και τεκμηριωμένες αποφάσεις, εργασίες που είχαν ήδη ξεκινήσει, τις εκκλήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων και διεθνών οργανισμών.

Περιφρόνησε την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη μακραίωνη ιστορία της, αποφασίζοντας την καταστροφή ενός σημαντικού, σπάνιου, πολύτιμου μνημείου της. Υποθήκευσε το μέλλον της πόλης και την καθημερινότητα των πολιτών της. Όλα θυσιάστηκαν στο βωμό της προσωπικής και μικροπολιτικής εκδικητικότητας και των ιδιωτικών συμφερόντων.

Δεν θα μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτή την καταστροφή. Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε κάθε τους ενέργεια που θα έχει στόχο να την αποτρέψει.

Είμαστε και θα είμαστε παρόντες σε κάθε κοινωνική κινητοποίηση, σε κάθε νομική ή άλλη ενέργεια, σε κάθε προσπάθεια διεθνοποίησης του εγκλήματος που πρόκειται να συντελεστεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με ευθύνη εκείνων που μέχρι πρόσφατα πολιτεύονταν με όχημα τη φτηνή πατριδοκαπηλία και σήμερα δεν διστάζουν να διαγράψουν αιώνες πολιτισμού και ιστορίας.»