current views are: 8

30 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση05:21

Σε θέση «μάχης» ο ΣΥΡΙΖΑ αν ο πρωθυπουργός δεν προτείνει τον Πρ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Οι παράγοντες που γέρνουν την «πλάστιγγα» υπέρ και κατά του νυν Πρόεδρου

 

Δημοσίευση 05:21’

Οι παράγοντες που γέρνουν την «πλάστιγγα» υπέρ και κατά του νυν Πρόεδρου

 

Όπως έχει δημοσιεύσει επανειλημμένα το newpost.gr o Αλεξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρεκκλίνει από την αρχική του επιλογή ο Προκόπης Παυλόπουλος να ανανεώσει τη θητεία του στην Ηρώδου Αττικού. Σε κάθε περίπτωση από το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίξει τα χαρτιά του. Αν δεν επιλέξει τον Προκόπη Παυλόπουλο, μετά τη λήξη της θητείας του ο νυν Πρόεδρος αναμένεται να μη δεχθεί να είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε στην αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να βρουν άλλο πρόσωπο να προτείνουν.

Τις τελευταίες ημέρες – και όσο μικραίνει η λίστα που έχει φτιάξει ο πρωθυπουργός – οι πληροφορίες δεν αποκλείουν ο Προκόπης Παυλόπουλος να είναι ο εκλεκτός της ΝΔ. Το γεγονός ότι μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρα πλειοψηφία 158+86 βουλευτών αποτελεί δέλεαρ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη στιγμή, μάλιστα που αρκετοί μέσα στην ΚΟ πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον ψήφισε το 2015 είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί να βγει εύκολα από την “προεδρική εξίσωση” αν και στο όνομα της “εθνικής συνεννόησης” εκτιμάται πως η στάση του πέντε χρόνια πριν θα μπορούσε να ξεπεραστεί.

Είναι, ωστόσο αρκετοί μέσα στη γαλάζια παράταξη που θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιήσει την πιθανή επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως δική του προσωπική νίκη και επιβεβαίωση της ορθής επιλογής που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας να κινηθεί υπερκομματικά. Υπάρχει “ρίσκο” να μην ψηφιστεί από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ; Αυτό είναι ακόμα ένα ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί. Υπενθυμίζεται πως κατά την ονομαστική ψηφοφορία που λαμβάνει χώρα στην Ολομέλεια ο κάθε βουλευτής αναφέρει το όνομα της προτίμησής του. Αντιδράσεις, όμως αναμένεται να υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα και αν προταθεί πρόσωπο που δεν ανήκει στη δεξιά παράταξη. Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ θεωρείται σίγουρο πως δεν θα δουν με καλό μάτι την ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου τη στιγμή που από την κυβέρνηση θέλουν να έχουν ανοιχτές τις διόδους με τη Φώφη Γεννηματά.

Η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στο «Βήμα της Κυριακής» προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δυο πόλους της εξουσίας που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες. «Είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου. Αναγνωρίζω ότι η ευθύνη της επιλογής είναι δική μου. Είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση. Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνοντας για άλλη μια φορά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Από την Κουμουνδούρου ετοιμάζονται να αντιπαρατεθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην περίπτωση που επιλέξει άλλο πρόσωπο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Σε χθεσινή ανακοίνωση ανέφεραν για τον πρωθυπουργό πως “συνεχίζει τους χρησμούς και τα καλλιστεία υποψήφιων Προέδρων της Δημοκρατίας, παρόλο που ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι αποδεκτός από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών”.

Με την τουρκική προκλητικότητα να έχει χτυπήσει “κόκκινο” στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη, περιμένουν από τον πρωθυπουργό να μην παίξει πολιτικά παιχνίδια με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η στάση του Προκόπη Παυλόπουλου κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017, το πολιτικό του κύρος, η άριστη γνώση του Συντάγματος και των διεθνών ζητημάτων, καθώς και οι πρωτοβουλίες που πήρε την περίοδο της κρίσης το 2015 τον καθιστούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την πλέον ενδεδειγμένη επιλογή. Αυτός είναι και ο λόγος που στην Κουμουνδούρου έχουν αποφύγει να μπουν σε οποιαδήποτε ονοματολογία με βουλευτές και στελέχη να αρνούνται να πάρουν θέση για άλλα πρόσωπα.

Ακόμα και η περίπτωση της πρώην Προέδρου του Συνασπισμου, Μαρίας Δαμανάκη, δεν φαίνεται να “συγκινεί” το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κυρίως από την επιλογή της να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά το 2004 μετά την παραίτηση της από τη βουλευτική έδρα το 2003.

 


σχετικα αρθρα