current views are: 8

30 Δεκεμβρίου 2019
Δημοσίευση19:23

Πότε θα δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση την πρότασή της για το νέο εκλογικό νόμο

Τι θα περιλαμβάνει – Συνάντηση Μητσοτάκη με Θεοδωρικάκο

Δημοσίευση 19:23’

Τι θα περιλαμβάνει – Συνάντηση Μητσοτάκη με Θεοδωρικάκο

Τις τελευταίες πινελιές στην πρότασή της για το νέο εκλογικό νόμο, ώστε να σπάσει η απλή αναλογική βάζει η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στις 17:00 συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Η κυβερνητική πρόταση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Κατά τις ίδιες πηγές, η διαδικασία που ακολουθηθεί δεν θα είναι αντίστοιχη με αυτή που ακολουθήθηκε στην ψήφο των απόδημων, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κινηθούν γρήγορα τα πράγματα και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο εντός του Ιανουαρίου. Εξάλλου, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στο γεύμα που παρέθεσε στους πολιτικούς συντάκτες, δεν σκοπεύει να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς. «Η πρόταση που ετοιμάζω είναι πολύ κοντά σε αυτά που έχω ακούσει», είπε και συνέχισε: «Δεν θεωρώ ότι είναι εύκολες οι 200 ψήφοι, αλλά, αν χρειαστεί, θα ψηφιστεί και από 158. Εκλογές σε κάθε περίπτωση θα γίνουν το 2023».

Τι περιλαμβάνει ο εκλογικός

Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Βήμα», το μπόνους εδρών θα είναι κλιμακωτό -ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος– και το οποίο θα ευνοεί την ανάδειξη αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

«Δεν γίνεται αν το πρώτο κόμμα παίρνει 18% να έχει το ίδιο μπόνους με αυτό που θα λάμβανε αν έπαιρνε 38%. Το μεγαλύτερο μπόνους που θα δίνεται θα επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της ΝΔ στις εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα», εξήγησε ο πρωθυπουργός

Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν σε ποια κατάσταση θα ήταν τώρα η χώρα αν σε στις εκλογές του 2019 εφαρμοζόταν η απλή αναλογική. Και αν θα επιθυμούσαν μια συμμαχία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αφού μόνον αυτή θα εξασφάλιζε τότε πλειοψηφία στην Βουλή. «Δεν θα επρόκειτο, άραγε, για αλλοίωση και παραμόρφωση της ψήφου που μόλις είχαν δώσει;», διερωτήθηκε, τονίζοντας πως «η ισχυρή εντολή πρέπει να οδηγεί σε ισχυρή κυβέρνηση».

Προσθέτει επιπλέον ότι το περιεχόμενο του νέου εκλογικού νόμου αποτελεί πάγια άποψή του και ότι «υπό κανονικές συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ -που ισχυρίζεται ότι είναι κόμμα εξουσίας- θα έπρεπε να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής, κι αν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, δεν έχει λόγο να μην ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο, ώστε η χώρα να γλιτώσει και την περιπέτεια των διπλών εκλογών».

 

σχετικα αρθρα